Презентація на тему: "Види 3d-принтерів"

Про матеріал

Презентація створена для знайомства учнів з 3d-принтерами, їх видами та матеріалів для роботи. Наприклад, віск - це унікальний матеріал, який має низьку температуру плавлення, завдяки чому з ним дуже просто працювати.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види 3 Д принтерів. Новіцька Любов Вікторівна

Номер слайду 2

3 Д принтер - це пристрій, який пошарово створює фізичний об'єкт за віртуальною тривимірною моделлю.

Номер слайду 3

В сучасних 3 Д принтерах застосовуються дві основні технології друку: струменеву; лазерну.

Номер слайду 4

Ці технології також діляться на окремі підвиди, які можуть відрізнятися за матеріалами, які використовуються для друку.

Номер слайду 5

Матеріалами можуть бути: фотополімерна смола, порошок, силікон, різні метали, віск, гіпс, різні види пластику, шоколад, цемент.

Номер слайду 6

Крім цього існують такі 3 D принтери, які здатні друкувати одночасно двома і більше різними матеріалами або виконувати багатоколірний друк.

Номер слайду 7

У зв'язку з цим крім технології друку принтери поділяються на наступні типи: 1) монохромний - пристрій, який друкує одним кольором; 2) принтери з дозволом 3 D-прототипування;

Номер слайду 8

3) кольоровий 3 D принтер, що дозволяє створювати різнокольорові фізичні об'єкти; 4) 3 D принтер з камерою обдування, який самостійно виконує фінішну обробку виробів.

Номер слайду 9

Отже, давайте докладніше розглянемо типи 3 Д принтерів.

Номер слайду 10

1. Порошковий 3 D принтер був розроблений в Нідерландському університеті в місті Твенте.

Номер слайду 11

Пристрій працює за технологією спікання порошку з використанням сполучної речовини. Тобто друкуюча головка наносить клей на певні місця (відповідно до комп'ютерної моделі), після чого вал наносить тонкий шар порошку.

Номер слайду 12

Не дивлячись на те, що на перший погляд здається, що такий принтер повинен мати складну конструкцію це аж ніяк не так.

Номер слайду 13

Його досить просто зібрати. Більш того, він виготовлений зі стандартних комплектуючих, які досить просто знайти.

Номер слайду 14

Крім цього такий принтер здатний працювати і з іншим типом порошків - металева пудра. Для цього порошковий принтер повинен працювати за технологією запікання.

Номер слайду 15

2. Гіпсовий 3 Д принтер належить до виду порошкових пристроїв, але він здатний працювати тільки з єднальними речовинами і виключно з будівельними порошками, такими як гіпс, цемент, шпаклівка і так далі.

Номер слайду 16

Гіпсовий 3 Д принтер працює за таким же принципом, як і порошковий апарат. З його допомогою можна створювати найрізноманітніші вироби з будівельних порошків. Такі пристрої часто використовуються в дизайнерських студіях для створення прикрас інтер'єру.

Номер слайду 17

3. Фотополімерний 3 D принтер Дана технологія працює за принципом поступового створення об'єкта з рідких фотополімерів.

Номер слайду 18

У процесі створення ультрафіолетовий лазер засвічує певні місця (відповідно до комп'ютерної моделі), які під впливом ультрафіолету тверднуть.

Номер слайду 19

Звичайно, процес засвічення досить тривалий, а кожен шар вимірюється в мікронах. Засвітка фотополімера може також здійснюватися і за допомогою ультрафіолетової лампи через спеціальний фотошаблон, який змінюється з кожним новим шаром.

Номер слайду 20

4. Стереолітографічний 3 D принтер відрізняється високою точністю. Навіть персональні моделі не сильно поступаються в точності професійним апаратам.

Номер слайду 21

Звичайно, для досягнення такої точності довелося принести в жертву швидкість, проте в деяких випадках точність виготовлених моделей має найбільше значення.

Номер слайду 22

5. Лазерний 3 D принтер працює за різними технологіями - плавлення, спікання або ламінування. Технологія плавлення полягає в тому, що використовуваний порошок попередньо розігрівається до температури близької до плавлення.

Номер слайду 23

Після цього промінь лазера плавить порошок, формуючи шар. Далі шар повинен застигнути, після чого насипається наступна порція порошку, і лазер завдає наступний «малюнок».

Номер слайду 24

Такі принтери здатні працювати практично з будь-якими термопластичними матеріалами. При цьому швидкість друку може досягати декількох десятків мм / год.

Номер слайду 25

Звичайно, є і негативна сторона медалі. Поверхня виготовлених деталей за допомогою такого принтера є занадто жорсткою, а також потрібен дуже тривалий час для підготовки до роботи.

Номер слайду 26

Однак є суттєва перевага, яка полягає в тому, що такі пристрої здатні працювати з металевими порошками.

Номер слайду 27

Це дозволяє створювати справжні металеві вироби, які не поступаються за міцністю деталей, виготовленим традиційним способом. Звичайно, у випадку з металевими порошками після друку виріб потребує подальшої обробки - в насиченні бронзою і запіканні в спеціальній печі.

Номер слайду 28

Технологія спікання полягає в тому, що лазер випалює в порошку з легкосплавного пластик. Після завершення процесу надлишки порошку просто стряхують з поверхні готового виробу.

Номер слайду 29

Ламінування - це процес, при якому виріб виготовляється з великої кількості шарів витратного матеріалу.

Номер слайду 30

Ці шари накладаються один на одного і склеюються. В процесі накладення шарів лазер вирізує в кожному з них потрібний контур відповідно до комп'ютерної моделі.

Номер слайду 31

6. Сублімаційний 3 D принтер використовується для перенесення зображень на рельєфні об'єкти.

Номер слайду 32

Це здійснюється шляхом нагрівання спеціальних барвників в певних місцях, які під впливом температури починають випаровуватися і залишати малюнок на поверхні будь-яких виробів.

Номер слайду 33

7. Восковий 3 D принтер друкує воском. Віск - це унікальний матеріал, який має низьку температуру плавлення, завдяки чому з ним дуже просто працювати.

Номер слайду 34

Саме з цієї причини багато дизайнерів вибирають саме цей матеріал. Напевно, кожен хоча б раз у житті бував у музеї воскових фігур, або бачив моделі по телевізору.

Номер слайду 35

Звичайно, вироби в людський зріст 3 D принтер не зробить, однак точність моделей, зроблених за допомогою тривимірної друку, просто вражає.

Номер слайду 36

2.1. Кольоровий 3 Д принтер Кольоровий 3 D принтер дозволяє створювати моделі різних кольорів.

Номер слайду 37

Така можливість досягається завдяки тому, що в принтері використовується друкуюча головка з декількома екструдерами - пристроями, які плавлять і наносять витратний матеріал, наприклад, пластик.

Номер слайду 38

Такі пристрої вже сьогодні користуються величезним попитом, особливо для виготовлення різних дизайнерських прикрас та дитячих іграшок. Як правило, в якості витратного матеріалу такої 3 D принтер використовує пластик.

Номер слайду 39

Матеріал для 3 Д принтера Залежно від типу принтера необхідно використовувати відповідні матеріали. Наприклад, порошковий апарат може працювати тільки з порошками і сполучними речовинами.

Номер слайду 40

Тому перш ніж купувати той чи інший 3 Д принтер необхідно визначитися з тим, з якою метою він буде використовуватися.

Номер слайду 41

Звичайно, варто розуміти, що різні матеріали для 3 Д принтерів мають різну вартість. Також вони можуть мати різну якість.

Номер слайду 42

Більш поширені і великі бренди надають якісні матеріали, з яких виходять найбільш міцні вироби. Тому не варто економити на матеріалах.

Номер слайду 43

Крім усього іншого технологія тривимірного друку постійно розвивається, з'являються нові принтери, які мають унікальний принцип роботи.

Номер слайду 44

Також ведуться активні розробки витратних матеріалів, і з кожним роком їх список стає все довшим.

pptx
До підручника
Інформатика (академічний, профільний рівень) 11 клас (Лисенко Т.І., Ривкінд Й.Я., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
30 липня 2018
Переглядів
12320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку