Презентація на тему "Види блискавок у природі"

Про матеріал
Презентація на тему "Види блискавок у природі". Рекомендую як додатковий матеріал на уроці з предмета "охорона праці" по темі "Основи електробезпеки - атмосферна електрика", або ж класному керівнику на виховній годині.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Види блискавок у природі»

Номер слайду 2

Поняття блискавки Блискавка – електричний розряд між хмарами або між хмарою і землею. В процесі утворення опадів у хмарі відбувається електризація крапель або льодяних частинок. Коли напруженість електричного поля у хмарі або між нижньою зарядженою областю і землею досягає пробійного значення, виникає блискавка.

Номер слайду 3

Історія дослідження блискавок Електрична природа блискавки була розкрита в дослідженнях американського фізика Б. Франкліна, за ідеєю якого було проведено досвід по витяганню електрики з грозової хмари. У 1750 році їм опублікована робота, в якій описаний експеримент з використанням повітряного змія, запущеного в грозу. Досвід Франкліна був описаний в роботі Джозефа Прістлі.

Номер слайду 4

Класифікація основних видів блискавки Лінійна блискавка Утворюється в результаті розподілу електронів в хмарі, зазвичай позитивно заряджений верх хмари, а негативно - низ. В результаті отримуємо дуже потужний конденсатор, який може час від часу розряджатися в результаті стрибкоподібного перетворення звичайного повітря в плазму.

Номер слайду 5

2. Блискавка «земля - хмара» Утворюються вони в результаті накопичення електростатичного заряду на вершині найвищого об'єкта на землі, що робить його дуже «привабливим» для блискавки. Такі блискавки утворюються в результаті «пробивання» повітряного прошарку між вершиною зарядженого об'єкта і нижньою частиною грозової хмари.

Номер слайду 6

3. Блискавка «хмара - хмара» Оскільки верхня частина хмари заряджена позитивно, а нижня - негативно, грозові хмари, які знаходяться поруч можуть прострілювати електричними зарядами один одного.

Номер слайду 7

4. Горизонтальна блискавка Ця блискавка не б'є в землю, вона поширюється в горизонтальній площині по небу. Іноді така блискавка може поширюватися по чистому небу, виходячи від однієї грозової хмари. Такі блискавки дуже потужні і дуже небезпечні.

Номер слайду 8

5. Стрічкова блискавка Це кілька однакових зиґзаґоподібних розрядів від хмар до землі, паралельно зміщених щодо один одного з невеликими проміжками або без них. Вважається, що їх причина сильний вітер - він може розширювати канали з плазми.

Номер слайду 9

6. Чоткова (пунктирна) блискавка Це дуже рідкісна блискавка. Вчені припускають, що пунктирна блискавка утворюється в результаті швидкого охолодження деяких ділянок треку блискавки, що і перетворює звичайну блискавку в пунктирну. Час існування чоткова блискавки 1-2 секунди. Примітно, що траєкторія пунктирної блискавки нерідко має хвилеподібний характер.

Номер слайду 10

7. Шторовая блискавка Виглядає як широка вертикальна смуга світла, що супроводжується низьким неголосним гулом. Виявляється, що деякі види блискавок бувають і вище хмар. Про них було відомо з часу появи реактивної авіації, але ось сфотографовані і зняті на відео ці блискавки були тільки в 1994 році.

Номер слайду 11

8. Спрайт Щось схоже на блискавки, що б'є з хмари вгору. Вперше це явище було зафіксовано в 1989 році випадково. Зараз про фізичну природу спрайтів відомо вкрай мало.

Номер слайду 12

9. Ельфи Являють собою величезні, але слабосветящіхся спалаху-конуси діаметром близько 400 км, які з'являються безпосередньо з верхньої частини грозової хмари. Висота ельфів може досягати 100 км, тривалість спалахів - до 5 мс (в середньому 3 мс).

Номер слайду 13

10. Джети Являють собою трубки-конуси синього кольору. Висота джетів може досягати 40-70 км (нижня межа іоносфери), живуть джети відносно довше ельфів.

Номер слайду 14

11. Вулканічні блискавки Вулканічні блискавки виникають внаслідок того, що бульбашки магми, що викидаються вгору, або вулканічний попіл несуть електричний заряд, і при їх русі виникають розділені області. Крім цього, висувається припущення, що вулканічні блискавки можуть бути викликані навідними заряд зіткненнями в вулканічному пилу.

Номер слайду 15

12. Вогні Святого Ельма Це розряд у формі пучків або пензликів, які світяться. Виникає на гострих кінцях високих предметів (вежі, щогли, дерева, гострі вершини скель і т. п.) при великій напруженості електричного поля в атмосфері.

Номер слайду 16

13. Кульова блискавка Плаваюча в повітрі плазмова куля, що світиться. Унікально рідкісне природне явище. Єдиної фізичної теорії виникнення і перебігу цього явища до теперішнього часу не представлено.

Номер слайду 17

Дякую за увагу !

ppt
Додано
8 січня 2020
Переглядів
6821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку