Презентація на тему: "Відродження традицій української кухні"

Про матеріал
Презентація присвячена важливій темі — відродженню традиційної української кухні, зокрема одного з її автентичних страв — качаної каші. Це забутий, але надзвичайно цікавий рецепт, який відображає багатство кулінарної спадщини нашого народу. Качана каша була поширеною стравою в українських селах, особливо в періоди важливих свят та збирання врожаю, і зараз вона знову повертається до нашого столу. У презентації буде розглядатися таке питання: Історія української кухні та роль качаної каші. Особливості приготування качанної каші. Секрети смаку: чим відрізняється. Корисні властивості страви : поживність. Відродження старовинних рецептів у сучасній кухні. Ця презентація допоможе зрозуміти глибокі зв’язки між кулінарними традиціями та культурною спадщиною нашого народу, а також надихне на відтворення традиційних рецептів у сучасному житті. Учасники бачать, як приготувати качанну кашу вдома, та відчують її неповторний смак, зберігаючи пам’ять про минуле.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відродження традицій української кухні на уроках виробничого навчання в групах учнів, що навчаються за професією“Кухар, кондитер”Підготувала майстер виробничого навчанняЄмченко Т. М. Полтавський професійний ліцей

Номер слайду 2

Українці – привітний і гостинний народ, який вміє нагодувати так, щоб щедрий стіл запам’ятався, змусив повернутися або спонукав гостей приготувати національні страви у себе вдома. Рецептів усіляких смаколиків у нас тисячі, а я хочу звернути вашу увагу на відродження традицій української кухні на уроках виробничого навчання. Стародавню кухню потрібно вивчати

Номер слайду 3

Їжа наших предків-українців – це вдале, раціональне, корисне і смачне поєднання продуктів, які мали органічне походження. Стародавню кухню потрібно вивчати

Номер слайду 4

Під час проведення уроків виробничого навчання розглядаючи тему: «Приготування страв з круп», я не забуваю про відродження традицій Української кухні, готую страви про які ми почали забувати які тісно переплітаються з сьогоденням- це качана каша. Стародавню кухню потрібно вивчати

Номер слайду 5

Розповідаю учням , від яких страв ломилися столи українців протягом кількох століть - тетеря, путря, зубці, куліш, мамалига, качана каша.

Номер слайду 6

Звертаючи увагу на страви полтавського регіону, зупиняю свою увагу на приготуванні качаної каші. Чому качану кашу, наші предки готували тільки на свята? Де цю давню страву можна скуштувати зараз?

Номер слайду 7

Качана каша — це традиційна українська, автентична страва. На Зіньківщині качана каша асоціюється з Опішнею — тут цю страву ще й досі подають на весілля чи інші урочисті події.

Номер слайду 8

Качана каша поступово виходить із вжитку, її рецептуру й технологію приготування забувають. Зазвичай качану кашу готували на сімейні свята (весілля, хрестини) та при зведенні нових будівель. Каша ситна та поживна, має гарний вигляд та смак.

Номер слайду 9

Для приготувння каші необхідно зробити напівфабрикат (крупу): беремо пшоно засипаємо у велику миску, поливаємо збитими яйцями і притрушуємо борошном, починаємо качати кашу годинами, поки кожна крупинка не буде обгорнута м’яким тістом, і так качаємо кашу 3-4 дні, даючи підсохнути одному шару, і на наступний день створюємо наступний шар. Після качання виходять такі однакові горошинки з тіста, а в кожній – пшонинка.

Номер слайду 10

Готову крупу розкладаємо тоненьким шаром на чистий рушник і підсушуємо. Потім готову крупу можна зберігати, але не більше місяця. Кашу готуємо на бульйоні з м’ясом або можна з додаванням вершкового масла, можна з шкварками чи беконом. Каша повинна умлівати.

Номер слайду 11

Якщо качану кашу готуємо на газовій плиті, після того як довели її до на пів готовності, ще треба деякий час потомити її в духовці, з накритою кришкою, щоб не взялося скоринкою.

Номер слайду 12

І ось вона урочиста мить, пересипаємо готову кашу в велику мисяку-кандійку ( велику миску з трохи загнутими всередину краями), і додаємо вершкового масла. Ставимо посеред столу і дегустуємо.

Номер слайду 13

Таким чином, ми намагаємося на уроках виробничого навчання відроджувати традиції Української кухні та готувати страву із звичайних продуктів: яєць, пшона тапшеничного борошна. Качана каша - це страва, яка пахне святом.

Номер слайду 14

Для ознайомлення учнів з приготуванням старовинних страв Української кухні був проведений виховний захід на тему: « Гастрономічна подорож Україною. Українські страви і корисні і цікаві». В якому досліджувалися страви різних регіонів України, та готували качану кашу

Номер слайду 15

Одним із позаурочних заходів, це проведення екскурсії в заклади ресторанного господарства, де відроджують традиції Української кухні. Досліджуючи в яких закладах Полтави готують качану кашу ми з’ясували, що її можна скуштуватиу таверні “4-ий Бастіон”.

Номер слайду 16

Популяризатор українських гастрономічних традицій – етнолог Олена Щербань розповідає, що зробила дуже багато, щоб повернути цю страву з небуття. В її садибу-музей «Лялина світлиця» в Опішню приїжджає багато туристів.

Номер слайду 17

Для них Олена Щербань качає кашу, що не кожного місяця. Запрошує всіх відвідати Опішню тапереконатися, що це неперевершений смак, качана каша дійсно пахне святом! В неї ж качану кашу купує Євгеній Клопотенко, відомий в Україні шеф-повар та ресторатор.

Номер слайду 18

Страва оригінальна, дуже незвична, і видно, що вона має глибоке коріння, адже там всі інгредієнти наші традиційні. Зрозуміло, що вона дуже трудомістка й не може готуватися щодня, а лише перед важливим обрядовим святом».

Номер слайду 19

Нехай наша праця стане важливим кроком до відродження української кухні, та нехай майбутні кухарі будуть не лише професіоналами, але й оберегами нашої гастрономічної спадщини.

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Ємченко Тетяна
Додано
18 жовтня
Переглядів
2
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку