Презентація на тему "Використання рекомендованих гемостатичних засобів"

Про матеріал

Презентація з предмету "Захист україни" - на тему "Використання рекомендованих гемостатичних засобів" містить матеріал по курсу "Домедична допомога" розділ ІХ "Тактична медицина".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання рекомендованих гемостатичних засобів

Номер слайду 2

Гемостатичні засоби Гемостатичні засоби виготовляють на основі різноманітних речовин(натуральних – колаген, желатин, целюлоза, мінерали та полімери), які сприяють утворення згустка-тромба, що закупорює пошкоджені судини, та/або за рахунок набрякання створюють ефект щільної тампонади, чим перешкоджають чи принаймні послаблюють витікання крові з організму.

Номер слайду 3

Види гомеостатичних препаратів Є три види гомеостатичних препаратів :

Номер слайду 4

Концентратори факторів згортання 1) Концентратори факторів згортання: Quik. Clot ACS+, Wound. Stat, Trauma. Dex, Self-exspanding, haemostatik polimer (SEHP) та ін. Виготовляють їх на основі каоліну, цеоліту, поліцукрози, картопляного крохмалю, різних полімерів. Завдяки своїй пористій структурі вони швидко абсорбують молекули води з крові у місці пошкодження. Унаслідок цього підвищується локальна концентрація речовин, відповідальних за згортання крові, що також приводить до утворення тромбу.

Номер слайду 5

Мукоадгезійні засоби 2)Мукоадгезійні засоби: Hemcon, Chitoflex, Rapsd Deployable Hemoctat (RDH) dressing, Modified RDH (m. RDH), Syvek. NT, Insta C9 MSDlot, Bloodstop, Super Quik Relief (Super QR), Minisponges Dressing (MSD), Ревул, «Кровоспас» та ін. Вигтовляють їх на основі хитозану морських водоростей. Позитивно заряджений хитозан притягує негативно заряджені еритроцити і тромбоцити, що викликає утворення тромбу Він може поглинати вологу в обсязі, що в кілька раз перевищує його власну вагу.

Номер слайду 6

Прокоагулятивні засоби 3) Прокоагулятивні засоби: Dry Fibrin Sealant Dressing(DFSD), Fast. Act, Tacho. Comb, Combat-Gauze, X – Sponge та ін. Їх виготовляють на основі фібриногену, тромбіну, кальцію та інших речовин, що є додатковими коагулянтами, які допомагають власне у самому процесі згортання крові.

Номер слайду 7

Переваги і недоліки Кожен із засобів має свої переваги і недоліки: Переваги: окрема у більшості соїй вони гіпоалергенні,їхні коагулятивні якості не зменшують хвороби повязані з згортанням крові (гемофілія, коагулопатія), дієві за різних температур, мають антисептичний ефект, тощо. Із недоліків: підвищення температурив рані, опіки І -ІІ ступеня) внаслідок виділення тепла в процесі хімічних реакцій, місцеві інфекційні ускладнення та ін.

Номер слайду 8

Форми випуску Випускають гомеостатики у вигляді гранул, порошків, бинтів марлі та ін. Відповідно визначаєть і техніка їзх застосування, кожна з яких має свої переваги і недоліки. Єдиних приписів щодо вибору засобів не існує. Існують певні рекомендауії комітету ТССС. Зокрема зручні у використанні бинти Quik. Clot Combat-Gauze, Celox Gauze, Chito Gauze Chito –SAM, серветки -Quik Clot Sport Advanced, Clotting Sponge. Найкращі відгугивійськових про вітчизняну розробку «Кровоспас», яка не тільки за ціною, а й за якостями перевершує багато закордонних розробок, до того ж випускається у зізноманітних видах.

Номер слайду 9

Алгоритм використання1. Призупинити кровотечу будь-яким способом ( сляхом тиску на судину, джгутом).2. Кров і згустки по можливості видалити із ран.3 Гомеостатичний порошок засипати ( або вичавити з аплікатора) в рану і притиснути будь-яким перевязувальним матеріалом чи тканиною протягом 3-5 хвилин ( така форма має найменше застосування, оскільки незручна під час дощу та вітру).4. Гомеостатичними бинтами, турундами чи марлею туго затампонувати рану (пальцем, пінцетом), затиснути на 3 хвилини.5. Зверху закріпити фікесуючою або тиснучою повязкою.6. Зберегти пакування засобу на пораненому, щоб у подальшому медичні працівники зрозуміли особливості наданої допомоги.

Номер слайду 10

Презентацію створено за матеріалами

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Безсонова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Земелько Катерина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Навроцька Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
25 листопада 2021
Переглядів
8770
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку