Презентація на тему "Використання синонімів, антонімів, омонімів у мовленні"

Про матеріал
Презентація на тему "Варимо мовний борщ з синонімів, антонімів, омонімів. Використання синонімів, антонімів, омонімів у мовленні"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відкритий урок мови у 5 класі Підготувала вчитель української мови та літератури Мигович Віра Юріївна

Номер слайду 2

Будемо варити борщ «Борщ — старий господар», Де в хаті борщ і капуста, там хата не пуста», «Борщ — усьому голова», «Борщ та каша — мати наша». «Борщ — старий господар», Де в хаті борщ і капуста, там хата не пуста», «Борщ — усьому голова», «Борщ та каша — мати наша».

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ТЕМА: Використання синонімів, антонімів, омонімів у мовленні

Номер слайду 5

Мета: поглибити знання учнів щодо використання синонімів, антонімів, омонімів у мовленні; формувати загальнопізнавальні вміння аналізувати групи слів, порівнювати їх між собою і робити, висновки, виробляти вміння використовувати антоніми для увиразнення, чіткого окреслення висловленої думки; виховувати за допомогою мовленнєво-комунікативного матеріалу любов, повагу до національних традицій.

Номер слайду 6

Потрібні продукти

Номер слайду 7

Мовна розминка «Що знаєш, що вмієш — за плечима не носити»

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Виконання завдань творчого характеру 1. «Добрий кухар і з кропиви добрий борщ зварить» І група Працювати, швидкий іти ІІ група Мудрий, говорити спритний

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Довідка. Палати, горіти, червоніти, жевріти. 1) Без підпалу й дрова не.... 2) Полум'я... в долоні. 3) Жар червоним золотом..... 4) Подекуди ще огонь.... «Борщ до печі проситься»

Номер слайду 13

Номер слайду 14

3. «Сім разів відмір, один — відріж» Вибірковий диктант «Знайди омоніми» Завдання: вибрати і записати слова-омоніми із запропонованих текстів. ЖУРАВЛІ ЛЕТЯТЬ У ВИРІЙ Ген за тридев'ять земель. А один в селі лишився — Синьоокий Журавель. Журавлі летять у вирій В день холодний та ясний, А один в селі лишився, Став колодязним. (Ю. Рибчинський)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

СИДИТЬ МАРУШКА В СЕМИ КОЖУШКАХ,ХТО НА НЕЇ ГЛЯНЕ,ТОЙ ЗАПЛАЧЕ Творче завдання у парах

Номер слайду 18

5.«ЗЕРНА МУДРОСТІ НАРОДНОЇ»

Номер слайду 19

1) Мир будує — війна руйнує. 2) Радість красить, а печаль палить. 3) За добро тебе похвалять, а за зло — осудять. 4) Гість мало їсть, а багато бачить. 5) Молодість летить вільною пташкою, а старість лізе черепашкою. 6) Зима без снігу — літо без дощу. 7) На чорній землі білий хліб родить. 8) Колос повний гнеться до землі, а пустий — догори стирчить. 9) 3 малої хмари великий дощ буває. 10) Сумний грудень і в свято і в будень.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

6. «До столу добре сісти, коли на ньому є що їсти» 6. «До столу добре сісти, коли на ньому є що їсти»

Номер слайду 22

РЕФЛЕКСІЯ

Номер слайду 23

Номер слайду 24

VI. Домашнє завдання 1. Повторити теоретичний матеріал з теми «Групи слів за значенням» 2. Скласти міні-твір на тему «Кожна господиня свій борщ хвалить», використовуючи слова-синоніми, антоніми та омоніми.

ppt
Додав(-ла)
Мигович Віра
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
1037
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку