Презентація на тему "Вікторина. Видатні постаті України козацької доби"

Про матеріал
Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 8 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Видатні постаті України козацької доби.

Номер слайду 2

Василь-Костянтин Острозький. Український православний князь, культурно-освітній діяч, засновник слов’яно-греко-латинської школи і друкарні в Острозі, противник Берестейської церковної унії.

Номер слайду 3

Настя Лісовська (Роксолана)Вона єдина жінка в султанському гаремі, що має офіційний титул. Вона - султанша Хасекі, і султан Сулейман поділяв з нею свою власть. Вона жінка, яка змусила султана назавжди забути про гаремі. Але в Європі вона відома більше під ім'ям Роксолана

Номер слайду 4

Маруся Чурай. Напівлегендарна українська народна співачка і поетеса часів Хмельниччини, що за переказами жила в Полтаві. Їй приписують авторство низки пісень: «Ой, не ходи, Грицю», «Котилися вози з гори», «Засвіт встали козаченьки» та інші.

Номер слайду 5

Дмитро Байда-Вишневецький. Український православний князь, перший козацький гетьман, засновник першої Запорозької Січі на о. Мала Хортиця, потрапив у полон під час походу в Молдавію і був страчений турками.

Номер слайду 6

Іван. Підкова. Козацький гетьман, молдовський господар (1577—1578 рр.). Рідний брат молдовського господаря Івана III Воде Лютого.

Номер слайду 7

Северин Наливайко. Український військовий діяч, козацький ватажок. Один з керівників повстання 1594–1596 років в Речі Посполитій.

Номер слайду 8

Самійло Кішка. Козацький отаман, старший війська Запорозького (1574 — 1575, 1599 — 1602). Керував козацьким військом в Інфляндській кампанії, низкою морських походів: на Ґезлев, Ізмаїл, Очаків, Білгород-Дністровський.

Номер слайду 9

Петро Конашевич-Сагайдачний. Політичний діяч, гетьман реєстрового козацтва, який очолив морські походи козаків на турецькі фортеці Ізмаїл, Трапезунд, Синоп, Кафу, допоміг польському війську розгромити турецьку армію у битві під Хотином.

Номер слайду 10

Іван Федоров. Український першодрукар і книговидавець, засновник друкарні у Львові, де видав перші книги «Апостол» і «Буквар», а в друкарні Острога — Острозьку біблію.

Номер слайду 11

Гальшка Гулевичівна. Одна з засновниць Київського братства, монастиря і школи при ньому, меценатка.

Номер слайду 12

Іов Борецький. Український церковний, політичний та освітній діяч

Номер слайду 13

Петро. Могила. Митрополит Української православної церкви у 1632—1647 рр., який домігся офіційного визнання польським урядом православної церкви, упорядкування церковного життя, розвитку освіти (заснування Києво-Могилянської колегії).

Номер слайду 14

Феофан Прокопович. Митрополит Української православної церкви у 1632—1647 рр., який домігся офіційного визнання польським урядом православної церкви, упорядкування церковного життя, розвитку освіти (заснування Києво-Могилянської колегії).

Номер слайду 15

Богдан Хмельницький. Український військовий та державний діяч, полководець, дипломат, учасник козацько-селянських повстань 1630-х рр., керівник Національно-визвольної війни, засновник Української козацької держави, гетьман України у 1648—1657 рр., установив відносини з Кримським ханством, Молдовою, Московією, Швецією, Трансільванією та ін.

Номер слайду 16

Тиміш Хмельницький Український військовий і політичний діяч, козацький отаман, один із учасників і керівників Хмельниччини. Старший син Богдана Хмельницького

Номер слайду 17

Юрій Хмельницький. Гетьман України у 1659—1663рр., уклав Переяславські статті 1659 р. з Московською державою, Слободищенський трактат 1660 р. з Річчю Посполитою, гетьман Правобережної України у 1676—1681 рр., учасник Чигиринських походів турецько-татарської армії.

Номер слайду 18

Іван. Богун. Український військовий та державний діяч, учасник козацько-селянського повстання 1637—1638 рр., брав участь в усіх битвах Національно-визвольної війни, особливо відзначившись у Берестецькій битві, відмовився присягнути на вірність московському цареві, виступаючі за збереження української державності.

Номер слайду 19

Максим Кривоніс. Козацький ватажок, черкаський полковник, військовий і політичний діяч, сподвижник Богдана Хмельницького.

Номер слайду 20

Данило Нечай. Український військовий діяч, полковник брацлавський (1648 - 51). Герой багатьох народних пісень.

Номер слайду 21

Станіслав Морозенко. Військово-політичний діяч Хмельниччини, за походженням з галицько-подільського шляхетського роду.

Номер слайду 22

Юрій Кульчицький. Прославився своїм героїчним вчинком – погодився передати листи з оточеного Відня про становище в місті Цей героїчний вчинок посприяв зняттю облоги Відня османськими військами. Заснував у Відні каварню "Під синьою пляшкою", де каву подавали за особливим рецептом, який тепер відомий як «віденська кава».

Номер слайду 23

Семен. Височан. Український військовий діяч, керівник селянського повстання, що розпочалося в Східній Галичині восени 1648 року при підході військ Богдана Хмельницького до Львова.

Номер слайду 24

Іван. Виговський. Гетьман Війська Запорозького у 1657—1659 рр., відстоював державну незалежність Гетьманщини, уклав Гадяцький договір 1658 р. з Річчю Посполитою, завдав поразки московському війську у Конотопській битві.

Номер слайду 25

Петро. Дорошенко. Гетьман Правобережної України у 1665—1676 рр., обраний 1668 р. гетьманом «обох берегів Дніпра», визнав протекторат Османської імперії над Правобережною Україною.

Номер слайду 26

Іван. Сірко. Кошовий отаман Запорозької Січі (з 1663 р. обирався кошовим отаманом вісім разів), керівник численних походів проти Османської імперії та Кримського ханства, прихильник автономії Запорозької Січі.

Номер слайду 27

Іван. Мазепа. Гетьман Лівобережної України у 1687—1708 рр., уклав Коломацькі статті 1687 р. з Московською державою, брав участь у Другому кримському поході 1689 р., уклав таємний договір 1708 р. зі шведським королем Карлом XII з метою відродження незалежності України.

Номер слайду 28

Пилип. Орлик. Гетьман в еміграції у 1710—1742 рр., уклав угоду з козацькою старшиною під назвою «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорізького», шукав підтримки європейських країн для відновлення незалежності України.

Номер слайду 29

Данило Апостол. Гетьман Лівобережної України у 1727—1734 рр., провів реформи у сферах судочинства, фінансів, торгівлі й таким чином тимчасово пригальмував наступ царизму на автономію України.

Номер слайду 30

Павло Полуботок. Наказний (тимчасовий) гетьман Лівобережної України у 1722—1724 рр., намагався відстояти права Гетьманщини й обмежити повноваження Малоросійської колегії.

Номер слайду 31

Кирило Розумовський. Останній гетьман Лівобережної України, який прагнув відновлення автономії України, розпочав проведення судової, військової і фінансової реформ, розширив права козацької старшини.

Номер слайду 32

Петро Калнишевський. Останній кошовий отаман Запорізької Січі, засланий за наказом Катерини ІІ у Соловецький монастир, де просидів в одиночній камері 25 років.

Номер слайду 33

Максим Залізняк. Ватажок українського гайдамацького руху, один з проводирів Коліївщини — визвольного повстання 1768 р.

Номер слайду 34

Іван Гонта. Ватажок українського гайдамацького руху, один з проводирів Коліївщини — визвольного повстання 1768 р.

Номер слайду 35

Олекса. Довбуш. Народний месник, один з ватажків опришків в Карпатах.

pptx
Додано
21 квітня 2019
Переглядів
4410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку