Презентація на тему " Вуглеводи"

Про матеріал
Презентація на тему " Вуглеводи" може бути використана для візуалізації уроку з розділу " Хімічний склад клітини ". Містить інформацію про класифікацію , структуру та властивості різних класів вуглеводів і їх різноманітність, значення та застосування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Загальна характеристика вуглеводів Загальна формула вуглеводів Сn(H2 O)m. Вуглеводи (цукри) – органічні сполуки, до складу яких входять Карбон, Гідроген та Оксиген. Вони є найпоширинішими за масою органічними сполуками клітини. Вміст в тваринних клітинах - 1-5%, а у рослинних 70-90%, що повязано з фотосинтезом. Особливості вуглеводів. Утворюються рослинами в процесі фотосинтезу з вуглекислого газу і води під впливом сонячної енергії і дають початок іншим органічним речовинам організмів. Можуть вступати в зв’язок з іншими сполуками і оді їх називають складними : гліколіпіди, глікопротеїни. Здатні як до окислення, так і до розщеплення у безкисневих умовах, що зумовлює їх провідну роль в енергетичному обміні

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Моносахариди Сn. H2n. On. Найважливіші моносахариди пентози-С5 H10 O5 Рибоза (входить до складу РНК і АТФ)Дезоксирибоза (входить до складу ДНК) гексози-С6 H12 O6 Глюкоза ( виноградний цукор, цукор в крові)Фруктоза (фруктовий цукор)Галактоза ( складовий компонент молочного цукру. Моносахариди (Монози) – прості цукри, молекули яких містять від 3 до 10 атомів Карбону

Номер слайду 6

Пентози. Рибоза – компонент РНКДезоксирибоза–компонент. ДНК

Номер слайду 7

Гексози. Глюкоза – виноградний цукор , або декстроза, — одне із самих поширених джерел енергії в живих організмах на планеті. Знаходитьсяється в соку багатьох фруктів і ягід, в тому числі і винограду, від чого й походить назва Галактоза- ізомер глюкози, міститься в тваринних і рослинних організмах, деяких мікроорганізмах. Входить до складу молочного цукру, меду. Фруктоза (лєвулоза) – плодовий цукор - ізомер глюкози. Один з найпоширеніших у природі цукрів: зустрічається, як в індивідуальному стані, так і у складі дисахаридів (сахарози) та полісахаридів (інуліну).

Номер слайду 8

Олігосахариди – молекули, що містять від 2 до 10 залишків моносахаридів

Номер слайду 9

Сахароза – буряковий або тростинний цукор - дисахарид, молекула якого складається із залишків глюкози та фруктози, з’єднаних глікозидним звязком. Лактоза – молочний цукор – складається із залишків галактози і глюкози. Це основний цукор молока, входить до складу ліпідів головного мозку – галактозидів. Мальтоза – солодовий цукор – складається із двох залишків глюкози і утворюється при проростанні зерен, розщепленні крохмалю при спиртовому бродінні, тощо. Дисахариди С12 Н22 О11

Номер слайду 10

Дисахариди С12 Н22 О11 Лактоза Сахароза Мальтоза

Номер слайду 11

Полісахариди – молекули, що містять велику кількість залишків моносахаридів. Утворюють лінійні, або розгалужені ланцюги. Не кристалізуються. Не солодкі на смак. Не розчинні у водіПолісахариди – (С6 Н10 О5)n. Гомополісахаридимістять залишки молекулмоносахаридів одного виду. Гетерополісахаридипобудовані із різних моносахаридівта їх похідних. Камедь. Целюлоза

Номер слайду 12

Полісахариди (поліози) (С6 Н10 О5)nамілоза – лінійні молекули (20%)амілопектин – розгалужені молекули (80%)Крохма́ль — рослинний високомолекулярний полісахарид амілози і амілопектину, мономером яких є глюкоза. Резервний гомополісахарид рослин. Нагромаджується в результаті фотосинтезу у плодах, зерні, коренях і бульбах деяких рослин як запасна форма вуглеводів. Види крохмалю: картопляний, кукурудзяний, амілопектиновий, пшеничний, рисовий, гороховий, тапіоковий, модифікований і ін. Під час Гідроліу розщеплюється спочатку на декстрини , а потім на глюкозу.

Номер слайду 13

Полісахариди (С6 Н10 О5)n Целюлоза – це структурний компонент рослин, що входить до їх стінок і складається із залишків β-глюкози. Утворює целюлозні волокна,які використовують для виробництва тканин. Джут - волокно -пенька Кропива- волокно – рамі, Льон- льняне волокно. Бамбук- волокно- район. Бавовна-волокно-котон, батист. Конопля- волокно - хемп

Номер слайду 14

Полісахариди (С6 Н10 О5)n Хітин утворює покриви членистоногихі клітинну стінку грибів. Муреїн утворює клітинну стінку бактерій Глікоген - резервний полісахаридтварин і людини. Муцин компонент слини, який склеює їжу у грудочки. Гепарин-антикоагулянт, запобігазсіданню кровіПектин - це структурний елемент рослинних тканин натуральний гідроколоїд (загущувач )

Номер слайду 15

Функції вуглеводів в організмі Енергетична. Структурна. Захисна. Запасаюча. Рецепторна. Осмотична

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Мамич Оксана Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Овсієнко Надія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Фесенко Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
11035
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку