Загальна характеристика вуглеводів Загальна формула вуглеводів Сn(H2 O)m. Вуглеводи (цукри) – органічні сполуки, до складу яких входять Карбон, Гідроген та Оксиген. Вони є найпоширинішими за масою органічними сполуками клітини. Вміст в тваринних клітинах - 1-5%, а у рослинних 70-90%, що повязано з фотосинтезом. Особливості вуглеводів. Утворюються рослинами в процесі фотосинтезу з вуглекислого газу і води під впливом сонячної енергії і дають початок іншим органічним речовинам організмів. Можуть вступати в зв’язок з іншими сполуками і оді їх називають складними : гліколіпіди, глікопротеїни. Здатні як до окислення, так і до розщеплення у безкисневих умовах, що зумовлює їх провідну роль в енергетичному обміні
Моносахариди Сn. H2n. On. Найважливіші моносахариди пентози-С5 H10 O5 Рибоза (входить до складу РНК і АТФ)Дезоксирибоза (входить до складу ДНК) гексози-С6 H12 O6 Глюкоза ( виноградний цукор, цукор в крові)Фруктоза (фруктовий цукор)Галактоза ( складовий компонент молочного цукру. Моносахариди (Монози) – прості цукри, молекули яких містять від 3 до 10 атомів Карбону
Гексози. Глюкоза – виноградний цукор , або декстроза, — одне із самих поширених джерел енергії в живих організмах на планеті. Знаходитьсяється в соку багатьох фруктів і ягід, в тому числі і винограду, від чого й походить назва Галактоза- ізомер глюкози, міститься в тваринних і рослинних організмах, деяких мікроорганізмах. Входить до складу молочного цукру, меду. Фруктоза (лєвулоза) – плодовий цукор - ізомер глюкози. Один з найпоширеніших у природі цукрів: зустрічається, як в індивідуальному стані, так і у складі дисахаридів (сахарози) та полісахаридів (інуліну).
Сахароза – буряковий або тростинний цукор - дисахарид, молекула якого складається із залишків глюкози та фруктози, з’єднаних глікозидним звязком. Лактоза – молочний цукор – складається із залишків галактози і глюкози. Це основний цукор молока, входить до складу ліпідів головного мозку – галактозидів. Мальтоза – солодовий цукор – складається із двох залишків глюкози і утворюється при проростанні зерен, розщепленні крохмалю при спиртовому бродінні, тощо. Дисахариди С12 Н22 О11
Полісахариди – молекули, що містять велику кількість залишків моносахаридів. Утворюють лінійні, або розгалужені ланцюги. Не кристалізуються. Не солодкі на смак. Не розчинні у водіПолісахариди – (С6 Н10 О5)n. Гомополісахаридимістять залишки молекулмоносахаридів одного виду. Гетерополісахаридипобудовані із різних моносахаридівта їх похідних. Камедь. Целюлоза
Полісахариди (поліози) (С6 Н10 О5)nамілоза – лінійні молекули (20%)амілопектин – розгалужені молекули (80%)Крохма́ль — рослинний високомолекулярний полісахарид амілози і амілопектину, мономером яких є глюкоза. Резервний гомополісахарид рослин. Нагромаджується в результаті фотосинтезу у плодах, зерні, коренях і бульбах деяких рослин як запасна форма вуглеводів. Види крохмалю: картопляний, кукурудзяний, амілопектиновий, пшеничний, рисовий, гороховий, тапіоковий, модифікований і ін. Під час Гідроліу розщеплюється спочатку на декстрини , а потім на глюкозу.
Полісахариди (С6 Н10 О5)n Целюлоза – це структурний компонент рослин, що входить до їх стінок і складається із залишків β-глюкози. Утворює целюлозні волокна,які використовують для виробництва тканин. Джут - волокно -пенька Кропива- волокно – рамі, Льон- льняне волокно. Бамбук- волокно- район. Бавовна-волокно-котон, батист. Конопля- волокно - хемп
Полісахариди (С6 Н10 О5)n Хітин утворює покриви членистоногихі клітинну стінку грибів. Муреїн утворює клітинну стінку бактерій Глікоген - резервний полісахаридтварин і людини. Муцин компонент слини, який склеює їжу у грудочки. Гепарин-антикоагулянт, запобігазсіданню кровіПектин - це структурний елемент рослинних тканин натуральний гідроколоїд (загущувач )