Навчальний проект з біології: "Негативний вплив алкоголю, куріння та наркотиків на здоров'я людини"

Про матеріал

Навчальний проект з біології: "Негативний вплив алкоголю, куріння та наркотиків на здоров'я людини"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Негативний вплив на здоров’я алкоголю, куріння та наркотиків. Підготувала Диусь Іванна. Мукачево - 2021

Номер слайду 2

Мета Ознайомитися зі шкідливими звичками. Вдосконалити наявні знання про вплив шкідливих звичок. З’ясувати основні причини виникнення шкідливих звичок. Більш глобально вивчити вплив на людину алкоголю, наркотиків та куріння.

Номер слайду 3

План1. Що таке залежність?2. Причини виникнення й поширення шкідливих звичок3. Вплив куріння на організм людини4. Вплив алкоголю на організм людини5. Вплив наркотиків на організм людини

Номер слайду 4

Що таке залежність? Залежність — це набута гостра потреба здійснювати якісь дії або вживати якісь речовини. У практиці, цей термін має кілька значень. У повсякденній мові термін «залежність» використовується в основному стосовно людей, які вживають наркотики, алкоголь та сигарети.

Номер слайду 5

Що таке залежність? Існує ряд звичок, що є шкідливими для організму людини. Вони перешкоджають людині розвиватися як розумово, так і фізично. Серед цих звичок виділяють декілька найбільш шкідливих - це наркоманія, алкоголізм, токсикоманія та тютюнопаління. Кожна з цих звичок викликає залежність людини від тієї чи іншої речовини, яку вона вживає. Багато шкідливих звичок мають характер залежності, тобто людина знає про шкоду звички, але не може від неї позбутися через те, що вона приносить короткочасне задоволення або полегшення. Деякі шкідливі звички зберігаються, тому що людина не підозрює про свою звичку або не вважає її шкідливою.

Номер слайду 6

Причини виникнення й поширення шкідливих звичок Серед основних причин виникнення і поширення шкідливих звичок можна назвати: Соціальна узгодженість. Задоволення. Цікавість, яка змушує деяких людей почати самим слідувати шкідливим звичкам. Відхід від фізичного стресу. Невміння правильно використовувати вільний час. Відчуження і невлаштованість у житті.

Номер слайду 7

Вплив куріння на організм людини Куріння та його вплив на здоров’я людини стають сьогодні соціальною і медичною проблемами. Доведено, що куріння тютюну є великою небезпекою для здоров’я і викликає до виникнення різних захворювань, які призводять до передчасної смерті людей. Особливо страждають органи дихання. Тютюновий дим викликає подразнення слизових оболонок гортані, трахеї, бронхів. Тютюновий дьоготь, який є концентратом з рідких і твердих продуктів горіння і сухої перегонки тютюну, посідає на стінках дихальних шляхів, нагромаджується в слизових оболонках.

Номер слайду 8

Вплив куріння на організм людини Постійне куріння призводить до розвитку хронічного ларингіту і бронхітів. У курців знижується опірність легенів до різних інфекційних захворювань, зокрема до туберкульозу. Тютюновий дим, що містить канцерогенні вуглеводні, радіоактивний полоній, поза сумнівом, сприяє виникненню раку легенів. Рак легенів у 20 разів частіше виникає в тих, хто курить, ніж у некурців. Частота раку легень у будь-якій країні прямо пропорційна кількості споживаного тютюну і тривалості звички куріння.

Номер слайду 9

Вплив куріння на організм людини При курінні значно страждає шлунково-кишковий тракт. Шкідлива дія тютюнового диму починає виявлятися вже в порожнині рота. Зуби курця набувають жовтуватого кольору, вони швидше руйнуються і мають специфічний тютюновий запах. Тютюновий дим подразнює слинні залози, внаслідок чого наступає посилене виділення слини, яку курці частково спльовують, а частково проковтують. Насичена шкідливими речовинами слина, проходячи через стравохід, потрапляє в шлунок і кишечник. Порушується рухова активність шлунковокишкового тракту, погіршується травлення. У тих, хто курить, частіше розвиваються хронічний гастрит, виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки, холецистит. І навіть невеликі дози нікотину знижують знешкоджуючу функцію печінки. Медична наука переконливо довела взаємозв’язки між курінням і раком порожнини рота, стравоходу, шлунку.

Номер слайду 10

Вплив куріння на організм людини Куріння збільшує ризик виникнення ускладнень, передчасних пологів і викиднів. Воно сприяє виникненню кисневого голодування (гіпоксії) плода. Гіпоксія, в свою чергу, не дозволяє немовляті нормально розвиватися і результат народження недоношених дітей або з непропорційно розвиненими частинами тіла (маленька голова, грудна клітка або довжина тіла). Крім того, куріння матері рівнозначно палінню плоду. А це вже більш важкі наслідки, які проявляються у міру розвитку дитини і часто носять психологічний характер.

Номер слайду 11

Вплив алкоголю на організм людини Однією з найшкідливіших звичок, що завдають серйозного збитку здоров’ю людини, його добробуту, є зловживання спиртними напоями. Проблема боротьби з пияцтвом і алкоголізмом у даний час є важливою економіко-соціальною проблемою. Алкоголь підриває індивідуальне здоров’я, веде до деградації особи, неблагоприємно відображається на суспільному здоров’ї, негативно впливає на всі сторони суспільного життя – економіку, побут, мораль і свідомість людей.

Номер слайду 12

Вплив алкоголю на організм людини Під дією алкоголю знижуються функціональні можливості зорового і слухового аналізаторів, погіршується здатність активно зосереджувати увагу, збільшується час для прийняття рішення, порушується координація рухів, зростає кількість помилок при виконанні звичних робочих операцій, знижується критична оцінка своєї діяльності. Завдяки своїй здатності розчиняти жироподібні речовини, алкоголь вільно проникає через оболонки клітин мозку і порушує в них процеси життєдіяльності. Окислюючись, алкоголь забирає в клітини кисень, а саме головний мозок має найбільшу чутливість до кисневого голодування. Тому від дії алкоголю в першу чергу страждає центральна нервова система.

Номер слайду 13

Вплив алкоголю на організм людини Алкоголь несприятливо впливає на серце і судини, а також порушує діяльність нервових центрів, які регулюють функцію серцево-судинної системи. Під впливом алкоголю судини на короткий час розширяються, а потім наступає їх спазм. Найбільш виражений спазм судин серця і мозку. В більшості випадків інфаркт міокарда у людей молодого віку виникає в стані алкогольного сп’яніння. Алкоголь токсично діє на м’яз серця, сприяючи розвитку в ньому дегенеративних процесів. Виділяють специфічні алкогольні кардіоміопатії або міокардіострофії. Здорове серце. Серце людини, яка протягом років вживала пиво

Номер слайду 14

Вплив алкоголю на організм людини Дуже чутливою до дії алкоголю є печінка. По-перше, печінка – це основне місце окиснення алкоголю в організмі. По-друге, на печінку падає додаткове навантаження по знешкодженню багатьох токсичних речовин, що утворюються у зв’язку з порушеннями процесу травлення і обмінних процесів, які мають місце у людей, що зловживають спиртними напоями. Найбільш часті ураження печінки в осіб, що вживають алкоголь, – це алкогольна гепатопатія, гепатит, цироз.

Номер слайду 15

Вплив алкоголю на організм людини Особливу небезпеку представляє алкоголь для жіночого організму. Жінки, що зловживають спиртними напоями, швидше в’януть, шкіра у них стає зморшкуватою, голос грубим, форми тіла набувають ознаки «чоловічого типу». Спостерігаються відхилення з боку статевої сфери: порушується менструальний цикл, зменшується статевий потяг. Спостереження за жінками, що вживають алкоголь під час вагітності, показують, що у багато кого з них виникав токсикоз, викидні, передчасні або патологічні пологи. Алкоголь легко переходить у молоко матері, що годує. Якщо жінка вживає спиртні напої, то алкоголь при годуванні поступає з молоком у шлунок дитини, швидко всмоктується і викликає симптоми отруєння, які можуть виражатися в алергічних реакціях, підвищеній плаксивості, неспокої, порушенні діяльності кишечника. В деяких випадках ці отруєння можуть бути навіть смертельними.

Номер слайду 16

Вплив алкоголю на організм людини Навіть однократне вживання алкоголю здоровими людьми може шкідливо впливати на статеву клітину, готову до запліднення. Якщо у момент зачаття хоча б один з батьків був п’яний, це може призвести до народження дитини, яка страждає захворюваннями нервово-психічної сфери або фізичними аномаліями (зайві пальці на руках, аномальний розріз очей, низько посаджені вуха, природжена вада серця і тощо).

Номер слайду 17

Вплив наркотиків на організм людини Наркоманія - хвороба, яка проявляється непереборним потягом до вживання деяких токсичних речовин, причому кожного разу у все наростаючих дозах. Переважна більшість хворих починає вживати наркотики в молодому віці – в результаті цікавості, наслідування, слабкої волі, дефектів виховання, психічної незрілості, безграмотності, відсутності усвідомлення відповідальності перед суспільством. Слід відзначити, що непереборний потяг виникає після 4 – 5 прийомів наркотику, а іноді – й після першого. Психічна залежність означає, що тільки за допомогою наркотику можна відновити душевну рівновагу і тримати свої нерви під контролем. Фізична залежність характеризується абстинентним синдромом, який виникає через 1 – 2 доби після останнього вживання наркотику і проявляється фізичними та психічними розладами.

Номер слайду 18

Вплив наркотиків на організм людини Небезпека наркоманії очевидна. Нелегальний обіг наркотичних засобів стає надзвичайно серйозним соціальним чинником, який негативно впливає на стан здоров’я і благополуччя людей, розвиток суспільства загалом. Різко збідьшується число осіб, які незаконно вживають наркотики.

Номер слайду 19

Вплив наркотиків на організм людини Люди, які вживають наркотики, значно більше, ніж інші, ризикують отримати ВІЛ-інфекцію, на роботу головного мозку, нервову систему і разом з цим - на самоконтроль. Багаторазове проколювання вен може призводити до утворення тромбів і рубців. Бактерії, потрапляючи з нечистої голки до кровообігу, циркулюють по всьому організму й відкладаються на серцевих клапанах, призводячи до серйозного захворювання – “бактеріального ендокардиту”, для якого характерні такі симптоми як жар, слабкість, серцева недостатність. Мікроби з нестерильної голки можуть призвести також до абсцесу мозку.

Номер слайду 20

Вплив наркотиків на організм людини У жінок котрі вживають наркотики під час вагітності, можуть народитися мертві діти або ж діти з дуже серйозними вадами: клишоногістю, відсутністю кінцівок, розщепленим піднебінням, «заячою губою», дефектами внутрішніх органів.

Номер слайду 21

Висновок Шкідливі звички завдають великої шкоди суспільству: вони руйнують сім'ю, шкідливо позначаються на вихованні дітей, ведуть до порушення трудової дисципліни, до травматизму, штовхають людей на аморальні вчинки, породжують злочинність. Отож, вживання алкоголю, наркотиків та куріння – проблема світового значення і боротьба з ними вимагає спільних зусиль. Їх слід розцінювати не тільки як особисту трагедію, а й як соціальне лихо.ppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_x

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Карман Дмитро Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Dyus Ivanna
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
14 грудня 2021
Переглядів
21888
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку