вуглево́ди — органічні сполуки, що складаються з карбону, оксигену й гідрогену та за хімічною природою.
Номер слайду 3
Класифікація вуглеводів:прості складні
Номер слайду 4
ПРОСТІ ВУГЛЕВОДИ (моносахариди) - швидко розщеплюються в організмі, миттєво надходять у кров і насичують енергією. Такий ефект вважається тимчасовим, і через деякий час людина знову відчуває голод, їсть чергову шоколадку. Необхідно дотримуватися співвідношення простих і складних вуглеводів: воно повинне бути дорівнює 30 і 70% відповідно.
Номер слайду 5
Складні вуглеводи, на відміну від простих (швидких) вуглеводів, в процесі травлення віддають свою енергію організму поступово – саме тому їх ще називають «повільними».
Номер слайду 6
Вуглеводи - обов'язковий компонент їжі і повинні бути присутній в раціоні харчування людини. Вуглеводи складають по масі найбільшу частину раціону харчування людини. Кількість і співвідношення вуглеводних компонентів в їжі грають важливу роль в харчуванні людини, в збереженні здоров'я і профілактиці основних захворювань сучасної людини.
Номер слайду 7
Легкі вуглеводи і їх користь: Сухофрукти очищають кишечник, нормалізують роботу серця, позитивно впливають на суглоби;Фрукти: сприяють схудненню, чудово замінюють прості вуглеводи, підвищують захисні властивості імунної системи, покращують настрій. Складні вуглеводи і їх користь: Макарони: очищають організм від токсинів і шлаків, підвищують настрій, швидко насичують організм енергією;Каші: відновлюють мікрофлору кишечника, покращують його роботу, сприятливо впливають на стан шкіри, нігтів і волосся, зміцнюють імунітет;Бобові: багаті білком, зміцнюють м’язи та суглоби, запобігають головні болі, стабілізують кров’яний тиск..
Номер слайду 8
Функції вуглеводів: Енергетична (у процесі розщеплення 1г вуглеводів виділяється 17,2 к. Дж енергії). Захисна. В'язкі секрети (слизи), багаті на вуглеводи, оберігають стінки органів (шлунок, кишечник, бронхи) від механічних і хімічних впливів. Рецепторна. Більшість клітинних рецепторів є глікопротетами. Зв'язуючись з інтегральними мембранними білками, вуглеводи у складі рецепторів беруть участь у розпізнаванні сигнальних молекул (гормонів, нейромедіаторів). Структурна. Вуглеводи є основними структурними компонентами клітин, які утворюють опорні тканини (целюлоза, хітин). Запасаюча. Відкладаючись у тканинах, вуглеводи можуть забезпечити організм енергією уразі голодування (крохмаль, глікоген).