Презентація на тему: « Які планети належать до земної групи».

Про матеріал
Презентація на тему: « Які планети належать до земної групи» розроблена для 6 класу за програмою НУШ. (Пізнаємо природу. Д.Біда). Особливості планет земної групи: Меркурій, Венера, Земля, Марс.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які планети належать до земної групи Пізнаємо природу 6 клас.

Номер слайду 2

Сонячна система. Планети поділяють на дві групи. Меркурій, Венера, Земля і Марс - це планети земної групи, або землеподібні. До групи планет-гігантів належать Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун.

Номер слайду 3

Чому планети розподілили на дві групи. Поділ великих планет на дві групи спричинений тим, що вони різняться розмірами і не схожі будовою. Усі планети земної групи мають тверді поверхні, бо утворені з твердих речовин. Планети-гіганти утворені з газів, а тому не мають твердих поверхонь.

Номер слайду 4

ЩО ОБ'ЄДНУЄ ПЛАНЕТИ ЗЕМНОЇ ГРУПИМеркурій, Венера, Земля і Марс — планети земної групи. Вони мають тверду поверхню і практично кулясту форму. У Меркурія та Венери природних супутників немає, у Землі — один (Місяць), у Марса — два (Фобос і Деймос).

Номер слайду 5

ОСОБЛИВОСТІ ПЛАНЕТ ЗЕМНОЇ ГРУПИМеркурій

Номер слайду 6

Меркурій є найменшою планетою Сонячної системи, яку рідко кому випадало спостерігати неозброєним оком, тому що вона розташована близько від Сонця. Меркурій дуже повільно обертається навколо своєї осі — сонячна доба вдвічі довша, ніж період його обертання навколо Сонця. Отже, протягом майже трьох місяців там світить Сонце і стільки ж триває ніч.

Номер слайду 7

  Не має природних супутників та атмосфери. Дуже повільне обертання навколо своєї осі (велика тривалість дня і ночі) призводить до того, що температура на нічному й денному боці Меркурія вздовж екватора змінюється приблизно від -175 °С до +450 °С відповідно. Спостерігати за Меркурієм важко, він обертається близько до Сонця й губиться у сонячному світлі. Меркурій

Номер слайду 8

Венера. Венера привертає увагу людей тим, що на нашому небі її яскравість у десятки разів перевищує блиск зір першої зоряної величини. Українська народна назва цієї планети — Вечірня або Вранішня зоря, бо вона першою з'являється на вечірньому небосхилі й останньою гасне на світанку.

Номер слайду 9

Венера. Венера — третій за яскравістю об’єкт нашого неба після Сонця й Місяця. Планета обертається навколо своєї осі зі сходу на захід, тобто в напрямку, протилежному обертанню більшості планет. Вісь обертання Венери має нахил, проте дуже незначний — лише три градуси.

Номер слайду 10

Венера. Густа атмосфера Венери, у якій плавають потужні хмари із сульфатної кислоти, створює парниковий ефект. Середня температура на поверхні Венери (приблизно + 470 °С) вища, ніж температура плавлення свинцю (+327 °С), олова (+232 °С) і цинку (+420 °С). На поверхні Венери течуть ріки лави, яка довго не застигає 

Номер слайду 11

Земля. Земля — найбільша серед планет земної групи. З космосу вона здається блакитною завдяки атмосфері і Світовому океану. Це єдина планета, на поверхні якої є вода у трьох агрегатних станах, і поки єдина відома планета, на якій існує життя. Атмосфера й океан пом’якшують клімат Землі, акумулюють сонячну енергію поблизу екватора й переносять її у холодні північні широти. Місяць — найбільший (як порівняти з планетою) супутник у Сонячній системі. Земля і Місяць (фото NASA)

Номер слайду 12

Марс. Марс — четверта за віддаленістю від Сонця й сьома за розмірами планета Сонячної системи. Марс майже вдвічі менший, ніж Земля. Марс, Фобос і Деймос

Номер слайду 13

Марс. На Марсі є атмосфера і змінюються пори року. Середня температура повітря на Марсі становить приблизно -40 °С. Улітку повітря на денній половині планети прогрівається до +20 °С — цілком прийнятна для нас температура. Але в зимові марсіанські ночі атмосфера охолоджується до -125 °С. Клімат на Марсі не набагато суворіший, ніж в Антарктиді.

Номер слайду 14

На Марсі є Олімп — найвища у Сонячній системі гора вулканічного походження заввишки 27 км. Долина Марінер — найбільший у Сонячній системі каньйон, що за розмірами міг би зайняти всю територію США. Його було відкрито за допомогою космічного апарата «Марінер-9». Гора Олімп. Марсохід. Космічний апарат «Марінер-9»

Номер слайду 15

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ• Меркурій, Венера, Земля і Марс — планети земної групи. Вони мають тверду поверхню, практично кулясту форму й невелику кількість супутників (або не мають їх).• Кожна планета має свої особливості — наявність або відсутність атмосфери, температурний режим, особливості поверхні.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Федонюк Людмила Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Крамар Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Оксюта Лідія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
17 січня
Переглядів
5862
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку