Презентація на тему : "Яким чином поліетилен забруднює довкілля?"

Про матеріал
«Наша мета – привернути увагу суспільства до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та, як наслідок, непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами. Окрім цього, популяризувати доступні екологічні рішення на заміну пластику», – коментують у Мінекології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Яким чином поліетилен забруднює довкілля ?

Номер слайду 2

4 трильйони пакетів в рік використовується в світі. Вони вбивають 1 млн птахів; 100 тисяч морських ссавців і незліченні косяки риб.6 млн 300 тис. тонн сміття, більшу частину якого становить пластик, щорічно скидається у Світовий океан. Капітан Чарлз Мур, який бере участь в морських подорожах Морський дослідницької організації «Альгаліта» (AMRF), прийшов до висновку, що четверта частина водної поверхні покрита пливучим пластиковим сміттям. Всесвітня громадська організація «За природу» встановила, що щорічно від пластикових кульків тільки в Ньюфаундленді вмирають понад 100 тисяч китів, тюленів, черепах.

Номер слайду 3

Гаваї є першим штатом США який відмовився від використання поліетиленових пакетів. У Сан-Франциско, аптеки і великі супермаркети не використовують поліетиленові пакети. З 2003 року , в Сінгапурі, Бангладеші , Тайвані і в ряді штатів Індії повністю заборонено використовувати поліетиленові пакети (так як вони засмічують каналізації, перекривають русла річок, викликаючи повені). У супермаркетах Фінляндії встановлені автомати з прийому використаних пакетів (вони служать сировиною для переробки та виробництва нового пластика).

Номер слайду 4

Чим саме шкідливий поліетилен?Поліетиленові пакети розкладаються на мікропластик. Пластик виробляється з невідновлюваних ресурсів, таких як нафтопродукти, видобуток яких шкодить довкіллю. Тонкі пластикові пакети є потенційно небезпечними для дітей: вони можуть гратися ними, заплутатися, і задушитися. У США, наприклад, через них щороку задихається близько 25 дітей, більшість з яких – у віці до одного року. Крім того, звичайні пластикові пакети, дуже повільно розкладаються у природі, і можуть знаходитися в природному середовищі понад кілька століть, поки не розкладуться. Тварини часто плутають їх із їжею, що спричиняє їхню загибель. А ось, наприклад, декілька доведених фактів про жахливий вплив будь-якого поліетилену на організм людини: У виробництві поліетилену використовується свинець. Цей метал надзвичайно токсичний. Його скупчення в організмі викликає розвиток багатьох захворювань. Зберігання їжі в поліетилені не приносить користі. Цю інформацію намагаються замовчувати, адже в цьому зацікавлені великі трансатлантичні компанії, які виробляють пакети та хочуть зберегти цей прибутковий бізнес.

Номер слайду 5

Яким чином вирішується ця екологічна проблема?У Європі з пластиковою реальністю почали боротися 3 роки тому. Тоді ухвалили директиву, яка зобов’язує країни ЄС обмежувати використання поліетилену. Кожна держава обирає свій варіант – або накладає спеціальні податки, або вводить заборони. Відтак, до наступного року кількість використаного пластику має зменшитися наполовину. До 2021 року в Євросоюзі взагалі хочуть заборонити поліетиленові пакети, одноразовий посуд, соломинки, тощо. Цю ініціативу уже підтримали понад 250 компаній відомих брендів.

pptx
Пов’язані теми
Природознавство, 3 клас, Матеріали до уроків
НУШ
Інкл
Додано
25 березня 2020
Переглядів
3145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку