Презентація на тему "Запліднення"

Про матеріал

Дана презентація містить інформацію про процес запліднення, знайомить з види запліднення, будовою статевих клітин. Матеріал можна використовувати на уроках біології у тих класах, де вивчається дана тема.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Запліднення - процес злиття чоловічої та жіночої статевих клітин з утворення заплідненої клітини (зиготи), з якої розвивається новий організм.

Номер слайду 3

Яйцеклітини людини були описані в 1827 р. засновником ембріології академіком К.Бером. Параметри яйцеклітини людини: округла форма, чітко помітні цитоплазма та ядро, діаметр 1/7 мм , вага 0, 015 міліграма.

Номер слайду 4

Сперматозоїд людини вперше був описаний в 1667 р. винахідником мікроскопа А.Левенгуком. Його параметри: у 85 тис. разів менший за яйцеклітину. Цитоплазма практично відсутня. Рухливі.

Номер слайду 5

Сперматозоїд проникає в яйцеклітину завдяки ферментам, які виділяє акросома (мал.19.3). Потім відбувається акросомна реакція – біологічно активні речовини яйцеклітини стимулюють розвив акросоми. Потім відбувається виділення ферментів, що забезпечує проникність оболонки яйцеклітини для сперматозоїда. Після потрапляння сперматозоїда в яйцеклітину її оболонка стає непроникною для інших сперматозоїдів. Так утворюється зигота.

Номер слайду 6

Запліднення у тварин буває зовнішнім та внутрішнім.

Номер слайду 7

За зовнішнього запліднення статеві клітини зливаються поза статевими органами, переважно в навколишнє середовище. Воно характерне для більшості водних тварин і деяких наземних (дощовий черв’як). Заплідненню часто передує особлива шлюбна поведінка, специфічна для кожного виду (співи жаб, танці риб, тощо).

Номер слайду 8

СТАТЕВИЙ ДИМОРФІЗМ - наявність морфофізіологічних розходжень між особами чоловічої і жіновий статі. Виявляється в широкому спектрі соматичних, фізіологічних і поведінковихрозходжень. Його сутність в особливостях процесів відтворення і власне розмноження.

Номер слайду 9

Внутрішнє запліднення відбувається в органах жіночої статевої системи. Характерне для більшості наземних тварин. Гамети таким чином уникають негативного впливу умов довкілля. Внутрішнє запліднення забезпечують особливі органи парування, за допомогою яких статеві клітини потрапляють в органи жіночої статевої системи.

Номер слайду 10

Найскладніший процес запліднення у покритонасінних називається подвійним. Подвійне запліднення покритонасінних відкрив у 1898 році Сергій Гаврилович Навашин (мал. 19.4).

Номер слайду 11

Пилкове зерно потрапляє на приймочку матки, набрякає і проростає пилковою трубкою. До пилкової трубки з пилкового зерна переходять 3 гаплоїдні клітин – велика вегетативна та 2 спермії. Велика вегетативна клітина бере участь у формуванні пилкової трубки, яка через особливий отвір в оболонках насінного зачатка (пилковхід) проникає до зародкового мішка. На полюсах мішка розташовано 6 гаплоїдних клітин: на одному – велика яйцеклітина та 2 менші супутні, на іншому – 3 однакові. В центрі знаходиться велика клітина з диплоїдним ядром. Один із сперміїв зливається з яйцеклітиною,утворюючи зародок. Другий спермій зливається із диплоїдним ядром, утворюючи триплоїдну клітину(3п), з якої розвивається особлива тканина – ендосперм. Поживні речовини ендосперму слугують для живлення зародка.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!!!

ppt
Додано
6 березня 2018
Переглядів
6804
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку