Презентація на тему: "Зародження культури бароко. Становлення нової європейської науки" до уроку всесвітньої історії у 8 класі

Про матеріал
Презентація характеризує основні риси культури бароко, творчість видатних європейських художників даного періоду, а також розвиток медицини, математики та астрономії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зародження культури бароко. Становлення нової європейської науки.

Номер слайду 2

План уроку:1. Особливості мистецтва бароко.2. Живопис епохи бароко.3. Гуманізм Сервантеса.4. Розвиток медицини і математики.5. Розвиток астрономії.

Номер слайду 3

Бароко (від італ. barocco — примхливий, химерний) — доба в образотворчому мистецтві, архітектурі, музиці та літературі країн Європи, колоніальної Центральної і Південної Америки кінця XVI — середини XVIII ст.

Номер слайду 4

Особливості мистецтва бароко. Протягом XVII ст., яке називають «століттям бароко», відбулася справжня наукова революція, яка поклала край середньовічному баченню світу. Він був започаткований у папському Римі й пов’язаний із поширенням ідей Контрреформації . Створений щоб підкреслювати грандіозність і пишноту католицької церкви. Мистецтво епохи бароко змінилося за змістом. Головну увагу воно стало приділяти пристрастям і відчуттям людини, поєднувати реальне та уявне. Грандіозність, незвичайність і унікальність; перебільшена пишність і химерність (безліч прикрас і золотих елементів)Декоративність, видовищність, театральність; надмірність химерних елементів (майже повна відсутність прямих ліній, велика кількість кривих ліній, округлих і хвилеподібних форм)

Номер слайду 5

Рембрандт ван Рейн. Рембрандт ван Рейн (1606—1669) був найпопулярнішим художником Голландії.

Номер слайду 6

Урок анатомії доктора Тульпа. 1632. Художник Рембрандт ван Рейн. Рембрандт уперше, створюючи груповий портрет, вирішив відмовитися від традиційної композиції, де всі персони позують художнику. На його картині учні оточили стіл в анатомічному театрі, на якому лежить тіло людини, і слухають пояснення доктора Тульпа. Художник зумів показати різну реакцію на кожному з облич учнів. Деякі з них, наче стурбовані появою глядачів, дивляться їм просто у вічі. Картина мала величезний успіх.

Номер слайду 7

Рембрандт створив багато картин, щоразу все наполегливіше намагаючись відійти від усталених норм, дивуючи сучасників незвичністю творчої манери. Нічна варта. 1642. «Повернення блудного сина»

Номер слайду 8

Пітер Пауль Рубенс. Пітер Пауль Рубенс (1577—1640) був центральною фігурою фламандського мистецтва XVII ст.

Номер слайду 9

Зустріч Марії Медичі та Генріха IV Наваррського в Ліоні. 1625. У Рубенса було багато картин на історичні теми. Одна з найвідоміших серій — «Життя Марії Медичі» — складається з 21 твору, де він зобразив і реальних історичних осіб, і міфологічних персонажів,

Номер слайду 10

Дієго Веласкес. Сучасники називали іспанського майстра Дієго Веласкеса (1599—1660) «живописцем істини». Із 1623 р. до кінця життя він був придворним художником іспанського короля Філіппа IV. Провідне місце в його творчості посідали портрети.

Номер слайду 11

“Інфанта Маргарита”Портрет Папи Інокентія Х. 1650.

Номер слайду 12

Гуманізм Сервантеса. Творчість Мігеля де Сервантеса Сааведри (1547—1616) вважають вершиною іспанської літератури XVII ст. Головним у творчості письменника є роман «Хитромудрий ідальго Дон Кіхот з Ламанчі». Герой Сервантеса — справжній гуманіст. «Нехай сльози бідняка, — казав Дон Кіхот, — викличуть у тебе за однаково сильного відчуття справедливості більше співчуття, ніж скарги багатія». У цих словах — відлуння думок, що були занадто сміливими, навіть небезпечними в Іспанії XVII ст.

Номер слайду 13

Мігель де Сервантес Сааведра

Номер слайду 14

Розвиток медицини й математики. Значних успіхів було досягнуто в розвитку анатомії. Почали провадитися систематичні анатомічні розтини, що дало змогу висунути нові теорії про природу людського організму та винайти нові методи лікування хвороб. Італійський медик Андреас Везалій (1514—1564) видав у 1543 р. фундаментальну працю «Про будову людського тіла».

Номер слайду 15

Андреас Везалій (1514—1564) Ілюстрації з книги Андреаса Везалія «Про будову людського тіла». 1543

Номер слайду 16

Іспанський вчений відкрив і описав систему кровообігу людини. За сміливість наукових поглядів і незалежність у думках його було страчено. Мігель Сервет (1511— 1553)

Номер слайду 17

Англійський лікар та анатом завершив вивчення теми кровообігу, створивши теорію кровообігу людини. Згодом Гарвей почав вивчати, як зароджується людське життя. Сутність своїх дослідів він підсумував у вислові: «Усе живе — із яйця». Вільям Гарвей (1578—1657)

Номер слайду 18

Вчений-аматор винайшов мікроскоп, який дозволив йому зробити чимало важливих відкриттів. Найбільше їх було здійснено в 1674 р., коли він першим дослідив і довів існування мікробів. У краплині води Левенгук відкрив цілий новий світ. Антоні ван Левенгук (Нідерланди) (1632—1723)

Номер слайду 19

Із кінця XVI ст. розвивалися майже всі галузі математики. Набула сучасного вигляду алгебра. Французький математик започаткував літерні позначення й заклав основи загальної теорії рівнянь, завдяки чому він вважається засновником нової алгебри. Франсуа Вієт (1540—1603)

Номер слайду 20

Французький математик і філософ установив взаємозв’язок між теорією рівнянь і геометрією та відкрив нову дисципліну — аналітичну геометрію. Основи своєї теорії він виклав у праці «Міркування про метод». Ввів до наукового обігу поняття змінної величини. Рене Декарт (1596—1650)

Номер слайду 21

Розвиток астрономії. Бурхливий розвиток мореплавства в Нові часи сприяв становленню наукової астрономії. Саме в астрономії було зроблено відкриття, що завдали нищівного удару старій системі поглядів на будову Всесвіту. За цією системою, що базувалася на поглядах Арістотеля і Птолемея, у центрі світу була розташована непорушна Земля, навколо якої оберталися Місяць, Сонце та зорі. Геоцентрична система Птолемея

Номер слайду 22

Польський вчений внаслідок досліджень дійшов висновку, що Земля разом з іншими планетами обертається навколо Сонця й навколо власної осі, та створив геліоцентричну систему (із Сонцем у центрі). Свої погляди він виклав у відомій праці «Про обертання небесних тіл». Коперник створював її впродовж 40 років, але, розуміючи, яку реакцію вона викличе, боявся надрукувати. Книга вийшла у світ у день смерті вченого. Праця «Про обертання небесних тіл» була засуджена католицькою церквою і з 1616 аж до 1822 р. згадувалася в «Індексі заборонених книг». Миколай Коперник (1473—1543).

Номер слайду 23

Італієць обґрунтував ідею нескінченності Всесвіту, де існує безліч світів з окремими сонцями. За поширення цих поглядів він був заарештований, провів вісім років у в’язниці, але так і не зрікся своїх переконань. За вироком суду інквізиції його було звинувачено в єресі та спалено на багатті. Усі твори Дж. Бруно було внесено до «Індексу заборонених книг», де вони перебували до останнього видання в 1948 р. Джордано Бруно (1548— 1600)

Номер слайду 24

Італійський вчений зробив телескоп зі збільшенням у 32 рази. Він переконався в безмежності зоряного простору, відкрив гори на Місяці, плями на Сонці та супутники, що оточують Юпітер. У 1632 р. він видав працю «Діалоги про дві найвідоміші системи світу — Птолемееву та Коперникову». За цю книгу церква влаштувала суд над 70-річним астрономом. Після п’яти місяців принижень і допитів Галілей зрікся своїх поглядів. За легендою, після цього він вигукнув: «А все-таки вона обертається!»Галілео Галілей (1564—1642)

Номер слайду 25

Робота над джерелом: Витяг із вироку кардиналів щодо Галілея. Ти, Галілею, був звинувачений на цьому суді в тому, що вважаєш за істину і поширюєш у народі брехливе вчення про те, що Сонце перебуває в центрі світу нерухомо, а Земля рухається на осі добовим обертанням; у тому, що ти мав численних учнів, яким викладав це вчення. Нарешті з'явився на світ твій твір, лист до одного твого колишнього учня, де ти, наслідуючи дурниці Коперника, розвинув деякі положення, що суперечать здоровому глузду і Святому Письму. Тому, бажаючи захистити людей від шкоди та спокуси, які виходили з твоєї поведінки і загрожували чистоті віри... вчені-богослови постановили:1. Положення, що Сонце — центр Всесвіту і є нерухомим, є думка безглузда, філософськи неправильна і вкрай єретична, тому що вона суперечить Святому Письму.2. Положення, що Земля не центр Всесвіту і не є нерухомою, суперечить духу віри. За що церква засудила Галілея? Які докази вона наводила?

Номер слайду 26

Закріплення нового матеріалу:1. Що таке бароко? 2. Чим мистецтво бароко відрізнялося від мистецтва Відродження? 3. Що нового внесли в розвиток живопису художники епохи бароко? 4. Визначте, який вплив на розвиток людства мали відкриття в медицині й математиці, здійснені у XVI— XVII ст. 5. Якими були основні досягнення астрономії цієї доби?

Номер слайду 27

Домашнє завдання:1. Опрацювати відповідний матеріал підручника.2. Складіть у зошиті таблицю «Наукові відкриття XVI—XVII ст.».3. Використовуючи додаткову літературу, підготуйте повідомлення про творчість одного із живописців доби бароко.  {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вчений Зміст відкриття Значення відкриття

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 19
Оцінки та відгуки
  1. Бурлака Константин
    Дякую, дуже допомогла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Oвечко Aнтоніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Володін Іван Сергійович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Онопріюк Петро Анатолійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Величко Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Щерба Борис Миколайович
    Цікава та змістовна презентація !
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Штучка Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Слюсарчук Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Петруняк Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Сидоренко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Черкашина Юлія Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Змієвська Наталія Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Линчак Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Нестерук Наталія Романівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Петрюк Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Завадка Михайло
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Демченко Лілія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Ляшенко Оксана Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 16 відгуків
pptx
Додано
5 листопада 2019
Переглядів
36232
Оцінка розробки
4.9 (19 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку