Презентація на тему " Зародження масової культури"

Про матеріал
Підбірка матеріалів до уроку всесвітньої історії на тему " Зародження масової культури"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зародження масової культури«Всесвітня історія». 9 клас

Номер слайду 2

Очікувані результати. Після уроку учні зможуть:• розпізнавати на карті основні наукові й культурні центри Європи та США;• характеризувати тенденції розвитку культури, основні стилі мистецтва, зміни в житті та світогляді людей упродовж «довгого» XIX ст.;• визначати основні здобутки європейського суспільства в галузі культури, взаємини культур народів Європи, Америки, Азії та Африки;• пояснювати і застосовувати поняття: «романтизм», «класицизм», «реалізм», «масова культура», «модерн», «імпресіонізм».

Номер слайду 3

Визначити на карті основні наукові й культурні центри Європи та США

Номер слайду 4

Вправа «Три речення»• Трьома реченнями висловити власну думку про причини появи та розповсюдження масової культури.

Номер слайду 5

Робота з історичним терміном• Масова культура (або: маскульт, маскультура, поп-культура, популярна культура) — культура, популярна серед широких верств населення в даному суспільстві та переважно комерційно успішна, елементи якої є повсюди: в кулінарії, одязі, споживанні, засобах масової інформації, в розвагах (наприклад, у спорті і літературі) — контрастуючи з «елітарною культурою». Термін «масова культура» в загальноприйнятому культурологічному значенні вперше застосував 1941 року німецький філософ і соціолог М. Горкгаймер у праці з відповідною назвою — «Мистецтво і масова культура». Пізніше в США з’являється скорочене слово «маскульт» (англ. Masskult), яке ввів у науковий обіг американський філософ Д. Макдональд.

Номер слайду 6

Передумови зародження. Основні характеристики. Типи масової культури1. Індустріалізація та урбанізація суспільства.2. Становлення всезагальної грамотності населення.3. Занепад багатьох форм традиційної буденної культури доіндустріального типу.4. Розвиток технічних засобів тиражування і трансляції інформації1. Комерційний характер, що має розрахунок на масове споживання.2. Швидкодоступність.3. Цікавість.4. Зрозумілість.5. Власний набір жанрів.6. Динамічний сюжет1. Література.2. Кіно.3. Преса.4. Музика.5. Фото 

Номер слайду 7

Література. У 80-ті роки XIX ст. нова течія, яка дістала назву декадентство, або декаданс (в перекладі з французького — занепад). Проповідували самоцінність художньої творчості, її незалежність від соціальних умов життя, від політики і суспільних рухів письменника і поета Оскара Вайльда, який прославився романом «Портрет Доріана Грея». Поряд зі згаданим історичним романом XIX ст. з’явилися в літературі й інші нові жанри: детектив і фантастика. Біля джерел першого з них стоять Едгар По («Вбивство на вулиці Морг», «Золотий жук») і Артур Конан-Дойль, який першим увів до літератури нового героя — детектива-любителя. Родоначальниками жанру фантастики стали Жуль Верн і Герберт Веллс.

Номер слайду 8

Образотворче мистецтво. СтиліВ останній третині сторіччя на грані реалізму і декадансу в образотворчому мистецтві з’являється новий напрям — імпресіонізм (від французького «імпресіон» — враження).. Це були Поль Сезанн, Вінсент Ван Гог, Поль Гоген.

Номер слайду 9

Імпресіонізм. Клод Моне. Стиль зародився в XIX ст. у Франції. Його представники Едуард Мане, Клод Моне, Едгар Дега, Альфред Сіслей, Сезанн писали дрібними і контрастними мазками, накладаючи їх відповідно до теорій кольору.

Номер слайду 10

Едуард Мане, народився в сім'ї великого чиновника 23 січня 1832 року в Парижі. Малювати він почав ще в коледжі.

Номер слайду 11

Вінсент Віллем Ван Гог — геніальний нідерландський художник-постімпресіоніст, один з найвідоміших представників західного мистецтва.

Номер слайду 12

Сальвадо́р Далі́, іспанський (каталонський) художник, скульптор, гравер, письменник, один з головних представників сюрреалізму XX століття.

Номер слайду 13

Пабло Пікассо народився 25 жовтня 1881 року в місті Малага в іспанському регіоні Андалусія

Номер слайду 14

Анрі Матісс, французький художник, скульптор, графік, майстер декоративного мистецтва.

Номер слайду 15

Поль Сеза́нн— французький художник, що працював у напрямках імпресіонізму і постімпресіонізму.

Номер слайду 16

Поль Гоге́н, французький художник, скульптор, графік, постімпресіоніст.

Номер слайду 17

Ґустав Клімт, австрійський художник і графік, символіст.

Номер слайду 18

Казими́р Севери́нович Мале́вич, визначний діяч російського авангарду, засновник супрематизму, один з фундаторів кубофутуризму

Номер слайду 19

Архітектура. У рамках модерну кінця XIX ст. у США виникла так звана чиказька школа архітектури, найпомітнішою фігурою якої став Луїс Саллівен, який запропонував тип висотної офісної будівлі з мінімумом декору — хмарочос. Хмарочос — високий будинок житлового, офісного або адміністративного призначення.

Номер слайду 20

Кіно. У XIX ст. в Європі, у Франції, народився новий вид мистецтва, який стрімко завойовував собі наймасовішу глядацьку аудиторію, — мистецтво кіно.28 грудня 1895 року в Парижі на бульварі Капуцинок у приміщенні «Гранд кафе» було організовано перший у світі публічний кіносеанс. Глядачі столиці Франції побачили свій перший фільм — вихід робітників з фабрики. Саме цю подію прийнято вважати датою народження кінематографа. Розробивши свій оригінальний пристрій, фірма «Люм’єр» швидко поставила справу кіно «на потік». Дві з перших кінокартин «Прибуття поїзда» і «Политий поливальщик»

Номер слайду 21

Дизайн Крісло-куб. Дизайн Йозефа Гофмана

Номер слайду 22

Антоніо Гауді, каталонський та іспанський архітектор, новатор форми та один із найяскравіших представників стилів ар-нуво та модерн в архітектурному мистецтві

Номер слайду 23

Робота з історичними ресурсами. Використовуючи різні інформаційні ресурси, підготувати інформацію про розвиток основних течій культури на рубежі століть: декадентство, символізм, нові жанри — детектив і фантастика, образотворче мистецтво (постмодернізм), архітектура, театр і кіно.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Пісенко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бойцун Олександр
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Пікалова Iрина
Додано
16 травня 2023
Переглядів
4344
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку