Презентація на тему: "Жанри фотомистецтва"

Про матеріал
У презентації представлений матеріал із підручника Л.М.Масол до теми: "Жанри фотомистецтва"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанри фотомистецтва. Рябчук В. Г.

Номер слайду 2

Чи подобається тобі фотографувати? Чим мова фотографії відрізняється від мови живопису? Яка її роль у нашому житті?Сучасна цифрова епоха наповнена мільярдами фотозображень, які з’являються щоденно в журналах, у рекламі, на безмежних просторах інтернету. Нині фотографією можуть займатися не лише професіонали — фотожурналісти та фотокореспонденти (працівники редакцій), — а й численні аматори й аматорки. Вони із задоволенням створюють світлини, адже завдяки камері у смартфонах це стало доступним кожному/ кожній. Як тобі вже відомо, фотографія — це зображення, мальоване світлом. У наш час світлопис (фотографія) визнана одним із найактуальніших видів мистецтв.Існують два основні види (фотографії: документальна (репортажна) і художня. Документальна фотографія — це відображення історії. Камера у ній, як дзеркало, фіксує реальні моменти життя, що потрапляють у рамку об’єктива в момент зйомки, тобто без втручання фотографа. До найпоширенішого жанру фотожурналістики належить фоторепортаж.

Номер слайду 3

Прокоментуй події за фотоілюстраціями. Створи сторітелінг. Юрій Косін прагнув мовою фотографії донести нащадкам трагедію найбільшої у світі техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Номер слайду 4

За годину до повномасштабного вторгнення росіян відеожурналіст Мстислав Чернов і фотокореспондент Євген Малолетка прибули до Маріуполя. Понад два тижні вони знімали наслідки обстрілів, зруйновані будинки й лікарню, поранення і загибель мирних мешканців. Світлини, опубліковані ЗМІ багатьох країн, показали реальне обличчя цієї війни. Візуальні свідчення варварської агресії шокували весь світ. За ці репортажі з Маріуполя, які стали символами нескореності українців, фотокореспонденти відзначені нагородами, міжнародною премією «За свободу преси».1 — Експонат (з гільз) на виставці «Мистецтво під час війни» (Київ, 2023); 2 — Мстислав Чернов. Фіксуємо події тут і зараз (2022); 3 — Данік Рак стоїть на уламках свого будинку, зруйнованого внаслідок обстрілу, після якого його мамі ампутували ногу (Чернігів, 13.04.2022)

Номер слайду 5

В Україні й за кордоном проходять численні акції на підтримку ЗСУ — фотовиставки, благодійні концерти. Треба пам’ятати, що для зйомки репортажу з актуальної теми потрібно орієнтуватися в ній. Військовий фоторепортер має розуміти логіку воєнних подій і мовою фотографії виражати власне ставлення до зображених актів. Спортивні репортажі з футбольного матчу або тенісного змагання потребують знання правил гри в футбол чи теніс. Так само для того, щоб мистецькі репортажі з вернісажу чи балетної прем’єри були цікавими, змістовними, варто розуміти основи мистецтва.

Номер слайду 6

Поцікався, які фотовиставки, присвячені подіям війни, проходить у твоєму регіоні. Як ти й твої однокласниці й однокласники можете долучитися до благодійних акцій, флешмобів?Якщо фотографія виходить за межі простої ілюстрації і містить художнє узагальнення, образне осмислення, оригінальний погляд, то вона наближається до фотомистецтва. Головна вимога до фотографії, яка претендує на художню, — естетична цінність. Художня фотографія — простір для реалізації творчих ідей митця або мисткині. Подібно до живописця він/вона «малює», але переважно за допомогою світла і тіні. Відмінна риса художньої фотографії від документальної — штучна реальність, яка передбачає постановочні кадри з підготовкою локації, композиції, освітлення тощо. Художня фотографія має жанрові різновиди, споріднені з живописом: пейзаж, портрет, натюрморт, анімалістика тощо. Жанр фотопортрету набув популярності серед зірок естради й кіно, яких знімають для модних журналів.

Номер слайду 7

Утім сьогодні власного фотосесією може порадувати себе будь-хто, зробивши селфі. У фотопортреті важливо передати природну красу моделі й підкреслити її унікальність, риси характеру, настрій через позу, погляд, очі, посмішку. На знімках можна вловити цілу гаму людських емоцій: радість, сум, розчарування, злість, страх. Валерій Решетняк. Фотопортрет Руслани для обкладинки альбому

Номер слайду 8

Жанр натюрморту користується популярністю у фударті. «Смачні кадри» у привабливому посуді можна побачити в меню ресторанів. У спадщині відомого вже тобі Карла Уорнера, що зачаровує світ, звичайні продукти із супермаркету перетворюються на шедеври фудскейпу (продуктового пейзажу). Схарактеризуй композицію, виготовлені з фруктів (кораловий острів). Фотографи, які знімають реальні пейзажі, передають особливу емоційну атмосферу захоплення довкіллям. Світлини можуть зображати природний світ рідкісних рослин або диких тварин в умовах їх побутування. Вони мають цінність для досліджень у галузі природничих наук.

Номер слайду 9

Візуальна грамота. Суттєве значення у фотографії приділяється ракурсу — вибору точки зйомки. Нерідко зняти архітектурну споруду краще з пташиного польоту, наприклад, з даху сусіднього будинку. У наш час унікальні фото створюють засобами аерофотозйомки з гвинтокрила або за допомогою дронів.

Номер слайду 10

Архітектурні краєвиди поширені в туристичному бізнесі, візуально презентабельні, популяризують мистецтво, культуру. Комерційна фотографія призначена донести до споживача потрібну візуальну інформацію. Хіба можна уявити сьогодні інтернет-магазин без фотографій товарів у буклетах? До жанрів, специфічних для фотографії, належать вуличне і рекламне фото. На відміну від студійних вуличні фото розкривають людей у невимушеній обстановці. Фотореклама стимулює виникнення креативних ідей, які мають вразити споживачів. Для професійної орієнтації і фінансової грамотності тобі буде корисно знати деякі цифри про фотографію. Єлисейський музей фотографії придбав сто робіт українця Віктора Марущенка за 30 тисяч доларів. На аукціоні Christie’s за фотографію Мана Рея «Чорне і біле» покупець заплатив 2 млн евро.

Номер слайду 11

Замок Нойшванштайн (Німеччина)Креативна реклама спагетті

Номер слайду 12

Зверни увагу, як польський фотограф, який спеціалізується на вуличній фотографії, використовує ракурс, світло, композицію, колір, контраст у серії «Долаючи хаос Токіо». У фотоарті зображення обробляють у графічних програмах (Photoshop тощо), використовують різні техніки й прийоми (наприклад ефект подвійної експозиції, накладання кількох знімків). Що тебе здивувало на світлинах фотоарту? Що незвичного?Мистецтво фотографії — спосіб творчого самовираження. Якщо ти прагнеш відображати цікаві моменти свого життя або власне ставлення до краси довкілля в гарних фотографіях, треба подбати про їх візуальну гармонію. До мови фотомистецтва належать насамперед світло і ракурс, що дає змогу тобі виявити оригінальність.

Номер слайду 13

Візуальна грамота. Пам’ятай, що якісна фотографія передбачає грамотний вибір:ідеї (сімейне фото відрізняється від зйомки для реклами);локація (вибір місця зйомки, врахування оточення);ракурсу і композиції (точка зйомки, кут зору, плановість);освітлення (джерело світла — природного чи штучного). Варіант 1. Зроби фотопортрет дорогої для тебе людини з кола рідних або друзів. Вибери локацію і реквізит, який «розкаже» про професійні інтереси, захоплення, хобі цієї людини. Варіант 2. Створи фудскейп із українськими мотивами для реклами корисної для здоров’я продукції українських виробників.

Номер слайду 14

Мистецька скарбничка. Скрапбукінг (англ. scrap «вирізка» + book «книга») — виготовлення, оформлення сімейних і особистих фотоальбомів. Художня фотографія — художнє зображення, яке створене технічними засобами й виразно і достовірно відбиває момент дійсності. Фотоарт — вид цифрового мистецтва, що поєднує фотографію і комп’ютерну графіку. Фоторепортаж — оперативний жанр фотожурналистики, що складається із серії знімків, на яких висвітлюється певна подія, побудована в сюжетну лінію.

Номер слайду 15

Узагальнюю, аргументую, систематизую1. Чим відрізняється документальна і художня фотографія?2. Як фотодокументалістика впливає на вивчення історії?3. Які жанри фотомистецтва привернули твою увагу найбільше, викликали бажання перетворити їх на власне хобі?Самостійне дослідження, медіапошук. Віднайди в інтернеті практикуми для фотографів-початківців і самостійно ознайомся з рекомендаціями й порадами фотографів. Створи хмарне сховище для власних колекцій. Фантазую, експериментую, дію. Започаткуй скрапбукінг — родинний чи особистий.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 6 клас, Презентації
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 6 клас (Масол Л.М.)
Додано
16 квітня
Переглядів
440
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку