Презентація на тему: "Жанри в мистецтві мультиплікації"

Про матеріал
У презентації представлені матеріали по підручнику Л.М.Масол до теми: "Жанри в мистецтві мультиплікації"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанри в мистецтві мультиплікаціїПідготувала вчитель мистецтва: Рябчук В. Г.

Номер слайду 2

Яким мультфільмам ти надаєш перевагу? Чи бажаєш ти дізнатися більше про секрети творчості художників-аніматорів?Художники-аніматори, які створюють мультфільми, враховують не лише вид анімації — мальована, лялькова, пластилінова чи комп’ютерна, — а також, у якому жанрі буде та чи інша стрічка. Це допомагає глибше проникнути у зміст, створити образи героїв яскравими й переконливими. Як наприклад, легендарні герої з козацького серіалу Око, Грай і Тур, які вражають етнічною своєрідністю і неповторністю образів не менш, ніж дивовижними пригодами й мандрівками. Або улюблений персонаж дітей — Петрик П’яточкін.

Номер слайду 3

Як і в кінематографі, розподіл на жанри в мистецтві анімації досить умовний. Спостерігається і поєднання ознак різних жанрів в одній стрічці. Велику кількість жанрів деякі дослідники поєднують в групи за тематичним змістом. Це анімація для відпочинку і розваг, для освітніх потреб (навчальна), політична і містично-фантастична, яка руйнує звичні уявлення і стереотипи. Перша жанрова група, як і в ігровому кіно, включає екранізацію (народних і сучасних пісень тощо), комедійні серіали, мелодрами, детективи, пригодницькі й музичні фільми (мюзикли), також фільми на спортивну чи шкільну тематику — шкільна мильна опера. Екранізація казки Г. К. Андерсена «Русалонька» (студія Disney)

Номер слайду 4

• Послухай пісню друзів з мультфільму «Русалонька», музика до якого отримала низку міжнародних винагород (Греммі, Золотий глобус). До другої групи, де переважають теми повчально-пізнавального характеру, входять такі жанри: народні й сучасні казки, билини, думи, притчі, історичні та фантастичні фільми, також своєрідні суто навчальні та документальні стрічки. Політичні жанри — це переважно сатира і пародія, а також героїко-романтичні фільми. Нарешті в третю групу увійшли містика, фентезі, фільми жахів тощо. Як і в художньому кінематографі існують музичні фільми, наприклад, візуальний балет чи візуальна симфонія, або так званий оживлений живопис на основі відомих картин.

Номер слайду 5

Візуальна грамота. В анімації багато часу приділено технічним елементам і прийомам створення динаміки подій, активності дій персонажів, які рухаються (бігають, стрибають, літають тощо), володіють виразною мімікою і жестами. Художники-аніматори використовують різні художні техніки, щоб вдихнути життя у своїх героїв. Класикою жанру вважають 12 принципів анімації, які створили у Walt Disney Animation Studios. Ці принципи можуть бути вкрай корисними для ігрової анімації, хоч вони й створені для кіноіндустрії та не завжди ідеально пасують до ігор. Тому геймдизайнер Крістофер Тоттен адаптував принципи для ігрової індустрії. З-поміж них: стискання і розтягування, перебільшення, інерція та ефект накладання, сповільнення, передчуття руху, харизма тощо. Якщо ти мрієш стати геймдизайнером, то можеш ознайомитися з цими секретами самостійно на конкретних прикладах малюнків, візуальних схем, фрагментів з фільмів. Раніше мультфільмів українського виробництва було не так і багато. Проте тепер є чудова нагода дивитися саме вітчизняні стрічки, щоб краще пізнавати історію і культуру, традиції свого народу. «Книга-мандрівка. Україна» — перший український мультсеріал, заснований на реальних подіях і нереальних пригодах.

Номер слайду 6

Потрапити у самобутній простір фантастичних образів з відомих картин Марії Примаченко, які оживають в анімації, допоможе тобі мультсеріал «Дивосвіт», який чарує не лише красою анімалістичних зображень, а й розкриває культурні коди національного світобачення українців. Художниця частину життя ходила на милицях, але літала у власній уяві. Політаймо разом з її зірковими конями.

Номер слайду 7

Український повнометражний анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня» стартував у прокаті в усіх кінотеатрах нашої країни. Він зібрав зірковий акторський склад. Героїв озвучували Артем Пивоваров, Юлія Саніна, Олег Скрипка, Сергій Притула, Наталія Сумська та багато інших українських співаків/співачок і акторів/акторок. Співає Мавка голосом Христини Соловій. Рухи ж лісовій принцесі подарувала столична прима-балерина Катерина Кухар. Дублювала саму роль відома акторка дубляжу Наталка Денисенко. Фільм покажуть на великих екранах світу, зокрема на європейських теренах, у країнах Сходу і Північної Африки.

Номер слайду 8

Українська мультиплікація багата не тільки на зразки наших національних традицій, насамперед фольклору, вона дає змогу також зазирнути в далеке майбутнє, як наприклад, фантастичний мультфільм про робота Віктора і його дружбу з дівчинкою Вікою. Фільм отримав приз глядацьких симпатій на Одеському міжнародному кінофестивалі (2020), визнаний як найкращий анімаційний фільм і нагороджений Національною премією кінокритиків КІНОКОЛО (реж. А. Лавренішин).

Номер слайду 9

Анімаційні пригоді славетного мандрівника усіх часів у країні Ліліпутії — це карколомні випробування, підступні вороги і відчайдушні погоні — все що перетворює стрічку «Гулівер повертається» майже на класичний екшн.

Номер слайду 10

• Проаналізуй, якими візуальними засобами художники-аніматори передають колорит далекої планети. Схарактеризуй саундтреки з мультфільму «Віктор Робот»: «Пола-ла-ла» та інші.• Колективна гра «Ми — геймдизайнери» (розробити гру за сюжетом мультфільму).

Номер слайду 11

Мистецька скарбничка. Геймдизайнер — спеціаліст, відповідальний за розробку правил і змісту ігрового процесу створюваної відеогри. Роль геймдизайнера аналогічна ролі режисера в кіно. Геймдизайнер повинен вміти донести своє бачення гри до інших. Узагальнюю, аргументую, систематизую1. Що тебе здивувало чи вразило на уроці? Фільми яких жанрів зацікавили, чим саме?2. Фрагменти з яких фільмів викликали бажання переглянути стрічки, щоб зануритися в технології художників-аніматорів і геймдизайнерів?3. Організуй із однокласниками й однокласницями челендж у соціальних мережах: визначте рейтинг українських мультфільмів, поцікавтеся їх бюджетом, успіхом у прокаті.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Самостійне дослідження, медіапошук. Подивись мультсеріал (з 26 серій) про Моцарта, який не перекладений українською мовою. Вимкни звук і проаналізуй міміку, жести і пози персонажів на різних кадрах. «Прочитай» емоції, уяви і зрозумій події, що відбуваються. Фантазую, експериментую, дію. Гра «Розшифруй емоції мультгероя»: спробуй скопіювати (пантоміма), перекласти на мову слів — озвучити репліки, монологи. Створи сторітелінг або комікс за сюжетом будь-якої серії.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 6 клас, Презентації
Додано
17 квітня
Переглядів
128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку