Презентація на тему: "Жилет трансформер"

Про матеріал
Існує кілька версій того, як з’явився жилет і чому він одержав таку назву. Ми розповімо про версію яку дотримується більшість експертів. Офіційно прийнято вважати, що перший жилет був створений в ХVІІ столітті під час тридцятирічної війни. Носили жилети під камзол, зовнішній вигляд його мало нагадував ту річ, яку ми звикли називати жилетом. Перші жилети мали довгі рукави й поли.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

Творчий проект

на тему:

 «Ексклюзивна жилетка-трансформер»  

 

 

 

 

 

 

 

I.Організаційно-підготовчий етап

1.1 Обґрунтування теми проекту

 

Жилет(від. фр. gilet)-чоловічий або жіночий верхній одяг без рукавів. У класичному варіанті його надягають під піджак. Він є складовою частиною класичного костюма-трійки.

Улюблений для багатьох людей жилет часто був присутній у костюмах різних народностей і, відповідно, називали його по-різному. Пращури європейців-нарамник, варварські племена-туніка, російські дівчата-душегрея, українці-кептар.

А от сучасна  молодіжна мода на жилети зберігає ігровий, видовищний характер, наповнений витонченістю, гумором і оптимізмом.

Ми вирішили, що кожен має одягатися на свій смак. Як загальноприйняте поняття «мода» - це певна норма, згідно з якою мають одягатися. Вона одночасно –для всіх і ні для кого окремо. Ті, хто вважають, що одягатися слід з урахуванням певних вигаданих канонів, помиляються. Ми, наприклад, щодо цього не довірилися б нікому.

Уважно, що одяг повинен відображати внутрішній світ людини. Кожен має право  одягатися на свій лад.

Але головне, щоб в одязі знаходили відображення думки, почуття, досвід людини, щоб враховував її зовнішні дані тощо.

Отож, ми почали ознайомлюватися з літературою, переглядати журнали з різних напрямів рукоділля, вести пошуки в мережі Інтернет, звертати увагу на різні види жилетів

Разом ми переглянули багато варіантів виготовлення виробу. Після тривалих роздумів ми вирішили зшити для себе ексклюзивну жилетка-трансформер, яку будемо використовувати як елемент шкільної форми. Це універсально, стильно, функціонально. Речі-трансформери нам відомі ще з «Діамантової руки»-«штани перетворюються…», але в наш час це не перформанс, а необхідність динамічної молодої людини.

1.2.обгрунтування вибору

Об’єкта проектування

Ніколи ще захоплення модою не було таким масовим, як зараз. Раніше, коли про людину говорили, що вона захоплюється модою, мали на увазі те, що вона знаходиться в курсі останніх тенденцій, знає, які кольори й фасони актуальні.

У наші дні поняття «захоплення модою» включає й інші аспекти: знання про походження того чи іншого предмету одягу. У гардеробі кожної людини зберігається не менше 10 різновидів одягу. Історія появи деяких із них може бути досить цікавою. Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, коли і як увійшли в моду жилети? Хто сприяв проникненню цієї речі в гардероб сучасних чоловіків і жінок?

Ось декілька цікавих фактів із історії жилетів.

 

 

 

 

1.2.1.Історична довідка

 

Існує кілька версій того, як з’явився жилет і чому він одержав таку назву. Ми розповімо про версію яку дотримується більшість експертів. Офіційно прийнято вважати, що перший жилет був створений в ХVІІ столітті під час тридцятирічної війни. Носили жилети під камзол,  зовнішній вигляд його мало нагадував ту річ, яку ми звикли називати жилетом. Перші жилети  мали довгі рукави й поли.

Кардинальні зміни в дизайні жилета відбулися в наступному столітті. У жилета зникають рукава і поли, він стає коротким. Зявилося таке поняття, як  «англійський жилет», що шили з піке, неодмінно білого кольору і рясно прикрашали камінням.

Найбільшу популярність англійський жилет набув уроки Французької Революції і навіть став її символом. У звязку з цим у Росії на деякий час була введена заборона на носіння жилетів, адже, як стверджував цар Павло І, вони стали однією з причин революції у Франції. Твердження це, природно, здається нам тепер абсолютно абсурдним. На початку ХІХ століття цю заборону зняли, й у місцевих франтів зявилась можливість носити закордонну модну річ.

    Зовнішній вигляд жилетів неодноразово було змінено, однак приблизно до середини ХІХ століття в нього зявилися і форма, й фасон, що й у наші дні. До речі, саме в цей період жилети почали носити не тільки чоловіки, а й представниці прекрасної половини людства. Було тільки одне принципове розходження – жінки носили жилети поверх усього одягу.

Протягом ХХ століття жилети тільки набирали популярності. Почали зявлятися нові моделі, нові способи створення та декорування. Тепер кожна жінка може придбати; елегантний класичний жилет для створення ділового стилю; хутряний жилет для додання своєму образу особливої гламурності та розкішності; стьобаний жилет, щоб відчувати себе максимально зручно й комфортно в прохолодну погоду. Загалом, як і завжди, запозичивши звичайну річ із чоловічого гардероба, жінки перетворили її на справжній витвір мистецтва.

Отож, за допомогою огляду натуральних колекцій швейних виробів, перегляду журналів, а також користуючись мережею Інтернет, ми мріємо створити свій неповторний жилет.

 

1.2.2.Альтернативні моделі та їх аналіз

 

Модель № 1

Довгий жилет, схожий на кардиган, у романтичному стилі з мякої тканини.

Жилет приталеного крою за рахунок рельєфних виточок, що виходять із ліній пройм. Виріз горловини мисоподібний. Застібка однобортна.

Модель № 2

Блейзер із фалдами фрака. Із V - подібним вирізом горловини

Модель № 3

Однобортний жилет до лінії стегон із оригінально виконаними кишенями. Горловина оформлена планкою. Полочки застібають на блискавку. Цей жилет можна одягнути із брюками, джинсами або спідницею.

Модель № 4

Маленька жилетка «болеро», із глибоким круглим вирізом горловини та пройми.

Цю модель можна комбінувати з однотонними або кольоровими кофтинами чи класичними сорочками. Розглядаючи моделі – аналоги, ми звернули увагу на таке:

  • Матеріал, із якого виготовлено виріб;
  • Його форму;
  • Функціональність моделей;
  • Зручність у використанні;
  • Оздоблення.

Як прототип для подальшого проектування ми обрали модель № 1, тому що вона найбільше відповідає завданню, а саме: має оригінальну форму, а також зручна у використані. Модель № 2 наштовхнула нас на ідею виконання нижньої частини виробу, а модель № 4 – верхньої. Із моделі № 3 ми взяли технологію виготовлення кишень.

 

ІІ КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ЕТАП

2.2 опис моделі

 

Жіночу жилетку – трансформер, що виготовлена із костюмної мякої тканини прилеглого силуету, складено із трьох частин.

   Верхня частина виробу – двостороння, із тканини чорного та сірого кольору. Середня – виконана у формі корсету, нижня – фалд фрака. Нижні  дві частини підшиті шовковою підкладкою.

  Деталі жилетки з’єднуватимуть між собою на петлі та ґудзики, що дає можливість, на наш погляд, носити різні частини виробу окремо, на різні боки, з доповненням оздоблення: повітряними кишенями, шарфами, бантами тощо. Петлі ми обметуємо на швейній машині зигзагоподібним стібком.

  Конструктивні виточки будуть перенесені в округлі рельєфи, що виходять із ліній пройм. Горловина V – подібної форми. Застібка однобортна.

      Уважаю, що жилетка за рахунок свої універсальності зручна для будь-якого випадку – на діловій презентації, на зняттях у школі, на вечірці й навіть у театрі….

              Разом зі спідницею або брюками жилетка буде привабливим комплектом.

     Класичне поєднання чорного й білого кольору завжди в моді. Тому до жилетки чорного кольору можна підібрати білу блузу чи сорочку – у такому вбранні я  буду на вигляд дуже стильно й водночас стриманою.

        Рекомендовані шви для виготовлення виробу: зшивний запрасований, зшивний розпрасований, обшивний.

 

2.3 Вибір матеріалів, інструментів та обладнання

 

     Вибір тканини – таке саме цікаве заняття , як і вибір моделі, і вимагає не менше  фантазії, ретельного планування та продумування. Я вибирала тканину відповідно  до фасону і призначення моєї моделі. Разом із тим я взяла до уваги вартість матеріалу і його практичність.

    Наступний, не менш важливий крок – це вибір кольору тканини.

    Якщо я збираюся носити свою жилетку д школи, то зупинила свій вибір на чорному кольорі, тому що класичне поєднання чорного й білого кольору завжди у тренді.

    Швейні нитки є основним матеріалом для з’єднання деталей одягу та оздоблювальним матеріалом. Вони можуть бути бавовняними, шовковими, капроновими, лавсановими лляними.

    Також для роботи необхідно мати:

  • Голки;
  • Наперсток;
  • Ножиці;
  • Сантиметрову стрічку.

     Для виготовлення мого виробу я планую використовувати ножиці різних розмірів, а саме: великі – для розкрою тканини; середні – для обрізування кінцівок ниток. Леза ножиць повинні щільно змикатися і бути гостро наточеними.

   У роботі я застосовую побутову швейну машинку з електроприводом. Її вважають універсальною, бо на ній можна використовувати багато різних операцій: зшивання, обшивання, тимчасове кріплення, обметування. Для цього лише потрібно підібрати потрібний пристрій.

    Для проведення волго-теплової обробки між процесами і наприкінці використаю праску. За допомогою праски необхідно нагріти зволожений матеріал і здійснити потрібну деформацію для надання виробу необхідної форми.

 

2.4. технологічна послідовність виготовлення виробу

 

Назва операції

Послідовність виготовлення

Інструменти та матеріали

1

Зняття мірок

 

 

Сантиметрова стрічка

 

2

Побудова креслення викрійки, моделювання

 

Лінійка, трикутник, олівець

3

 

Підготовка викрійки до розкроювання

Підготувати деталі викрійки до розкроювання, позначивши:

  • Назви деталей;
  • Напрямок нитки основи (1);
  • Кількість деталей;
  • Згин тканини та симетричних деталей;
  • Величину припусків на шви та підгин

олівець

 

4

Підготовка тканини для розкрою

 

  • Визначити напрямок нитки утоку. Лицьового боку;
  • Перевірити чи немає дефектів на тканині;
  • Випрасувати тканину;
  • Скласти тканину вздовж навпіл по нитці  утоку, лицьовою стороною всередину, сколоти тканину;
  • Вирівняти попередній зріз тканини

 

 

Тканина , праска

5

Розкладка деталей викрійки на тканині, розкроювання деталей

  • Розкласти деталі викрійки на тканині Спочатку великі, потім  дрібні), ураховуючи напрямок нитки основи, припуски на шви й  обробку зрізів;
  • Деталі викрійки приколоти до тканини, обкрейдувати по контуру;
  • Відкласти величину припусків на шви й обробку зрізів, відзначити контрольними лініями ЛС;
  • Викроїти деталі;
  • Викроїти підкладку

Тканина, кравецькі шпильки, кольорова крейда, розкрійні ножиці

6

Підготовка деталей крою до обробки

  • Прокласти копіювальні стібки по контурах деталей

Деталі крою, нитки, ручна голка

7

Підготовка виробу до першої примірки та проведення першої примірки

  • Зметати виточки ( рельєфні, талієві);
  • Зметати плечові зрізи;
  • Зметати бічні зрізи;
  • Зметати низ вибору;
  • Провести уточнення виробу;
  • Унести зміни у викрійку

Деталі крою, нитки, ручна голка

8

Підготовка виробу до другої примірки та її проведення

  • Закріпити дублери на пілочках вибору;
  • Обробити виточки;
  • З’єднати плечові та бокові зрізи;
  • З’єднати болеро двох кольорів між собою;
  • З’єднати корсет та фрак із підкладкою;
  • Волого-теплова обробка

Швейна машинка, ножиці, праска

9

Остаточна обробка виробу

  • Обметані петлі;
  • Видалити стібки тимчасового змотування;
  • Видалити крейдові лінії;
  • Волого-теплова обробка

Праска, швейна машинка, ножиці

 

 

2.5. Економічне й екологічне обґрунтування виробу

 

   Для економічного обґрунтування свого  проекту мені потрібно розрахувати його собівартість.

 

Розрахунок собівартості виготовленого виробу

Розрахунок матеріальних витрат

Назва

Ціна за одиницю (грн.)

Витрата матеріалів

Разом (грн.)

Тканина основна  чорного кольору

15,0

1,5м

22,50

Тканина сірого кольору

20,0

0,5м

10,0

Тканина підкладка

10,0

0,5м

5,0

флізелін

7,0

0,5

3,50

Нитки бавовняні

2,60

1 катушка

2,60

гудзики

1,0

15штук

15,0

Разом: 58,60

 

      Ціна на матеріали становить Ц1= 21грн 85 коп.

 

Розрахунок витрат на електроенергію

 

назва

Ціна за одиницю (грн.)

Витрата матеріалів

Разом (грн.)

Для виконання волого-теплових робіт, потужність праски 1800Вт/год

0,2802грн

За 1кВт

1год

0,50

Для роботи на швейній машині потужність 70кВт/год

0,2802грн

За 1 год

4год

0,08

Разом: 0,58грн

 

Розрахунок загальної собівартості

С+ Ц1=Ц2+58,60+0,58=59,18грн.

 

Екологічне обґрунтування проекту

 

   Моя робота не вимагала використання великої кількості ресурсів: енерговитрат, складних інструментів, дорогих матеріалів, енергоємного обладнання.

    Для створення свого жилету я користувалася тільки швейною машиною з електричним приводом і голкою; використовувала нитки чорного та білого кольору, тому вважаю, що ніяких збитків навколишньому середовищу не було завдано.

   Я твердо переконана в тому, що берегти землю, воду, повітря – священний обов’язок кожної людини. Так як перед придбанням тканини я здійснила точний розрахунок, то обрізків матеріалу не залишилося. Відтак уважаю, що моє виробництво було безвідходним і не завдало жодної шкоди навколишньому середовищу.

 

III. ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЕТАП

3.1. Виготовлення виробу

    Технологічний етап реалізації проекту включає виконання практичних робіт, необхідних для пошиття жилетки, а саме: виконання технологічних операцій, передбачених технологічним процесом.

      У ході роботи слід дотримуватися технологічної і трудової дисципліни, правил безпеки праці, культури праці, здійснювати самоконтроль своєї діяльності.

 

Висновки

   Виконавши пропоновану проекту роботу, я вдосконалила свої вміння  та навички з технології виготовлення швейних виробів, намагалася врахувати всі свої недоліки, помилки, які виникали під час виконання проекту, виправляючи їх. Окрім того, мені вдалося виявити власні дизайнерські здібності, перевірити свій смак. Творчий проект відповідає всім вимогам критеріїв оцінювання, як-то: конструктивним, технологічним,  естетичним, економічним.

     Я вважаю, що моя незвичайна жилетка, створена    власними руками, сподобається (а саме, навіть здивує) моїх близьких і друзів. А мені особисто буде дуже приємно почуватися творцем, дизайнером незвичайної моделі.

 

doc
Додано
6 лютого 2019
Переглядів
1365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку