Урок - Презентація "Історія української зачіски"

Про матеріал
Розвивати компетентність загальнокультурної грамотності, формувати власні мистецькі смаки, глибоке розуміння національної ідентичності, як підґрунтя до створення сучасних зачісок на основі національних зачісок України.
Перегляд файлу

ПЛАН-КОНСПЕКТ УРОКУ

КУРС ЗА ВИБОРОМ

КРОК У СВІТ ПРОФЕСІЙ: ПРОФЕСІЯ  ПЕРУКАР

Тема : 7.4  Плетіння косичок

Мета: Розвивати компетентність загальнокультурної грамотності, формувати власні мистецькі смаки, глибоке розуміння національної ідентичності, як підґрунтя до створення сучасних зачісок на основі національних зачісок України.

 Показати актуальність косичок на сьогоднішній день, ознайомити учнів із історією коси, познайомити учнів з спорідненими професіями розглянути технології виконання зачісок на основі косичок.   Розвивати активність, самостійність, послідовність у роботі, пізнавальний інтерес. Виховувати відповідальність, уважність, спостережливість,  культуру конструктивного мислення, культуру мовлення, естетичні смаки, любов до професії. Спонукати учнів до подальшого поглиблення знань про зачіски із косами .

Тип уроку: комбінований.

Вид уроку: урок з елементами інтерактивних технологій, практична робота.

Завдання:  ознайомити учнів з технікою плетіння колосків і виконанням зачісок з колосками. Надати можливість отримати вміння з плетіння колосків. Познайомитися із історією плетіння, з спорідненими професіями, розглянути технологію виконання зачіски на основі косичок.

Очікувані результати: учні засвоюють компетентності технологій виконання лицьового і виворітного плетіння колосків, зможуть виконати і оздобити просту зачіску на основі плетіння.  Ознайомлені з компетентностями в історії вітчизняної зачіски. Знають професії пов’язані із створенням індивідуального образу людини.

 

Ключові питання:

  1. Як давно люди почали заплітати волосся в коси?
  2. Який вплив має плетіння кіс на сучасну зачіску?
  3. Хто створює індивідуальний образ людині?
  4. Для чого перукареві вміти виконувати різноманітні плетіння?
  5. Як виконують лицьове плетіння колосків?
  6. Як виконують виворітне плетіння колосків?

 

Метод навчання: пояснювально – ілюстративний, проблемний та частково –

пошуковий.

 

Обладнання: мультимедійна система, інструкційно - технологічні карти,

підручник, презентація, гребінці, кріплення-гумки, пінка, спрій, лак.

 

Міжпредметні зв’язки: українська література, історія, основи моделювання,

художня культура, етнографія.

 

Використані джерела інформації:  http://ua.textreferat.com/referat-13911-2.html; Матейко К. М. Український народний одяг: Етнографіч­ний словник. - К.: Наукова думка, 1996. Стельмащук Г. Г. Традиційні головні убори українців. - К.: Наукова думка, 1993. Оболенська І.І. Історія перукарського мистецтва – Грамота 2005.

 

 

Хід уроку.

1. Організаційна частина.

  1. Перевірка наявності учнів.
  2.  Перевірка підготовки учнів до уроку.

2. Повідомлення теми, мети уроку.

3. Слово вчителя. Показ слайд - шоу «Коса-дівоча краса».

Слайд № 1. Сучасні зачіски дуже різноманітні, але особливе значення мають зачіски на основі слов’янських кіс. Це плетіння в три і більше прядок, об’ємні коси,  різноманітні «корзинки», ажурні плетіння. Для того щоб навчитись виконувати такі зачіски потрібно наполегливо працювати, вдосконалюючи свої вміння в плетіннях.

Слайд № 2. Коси заплітають з давніх часів… Пам'ятайте біблійного Самсона, вся сила якого була в його волоссі, і підступну Далілу, яка відрізала це волосся, і що з цього вийшло? Не дивно, адже коси - найзручніша, і, напевно, найперша зачіска, яку придумала собі людина.

Слайд № 3. Уривчастість відомостей і обмежений іконографічний матеріал, що дійшов до нас від періоду Київської Русі, не дозволяє дати детальний аналіз зачісок, які побутували на території першої держави стародавніх східних слов'ян. Немає сумніву, що на формування народних зачісок мали вплив родові традиції, язичницькі вірування, християнська релігія, тісні зв'язки Київської Русі із Візантією та Західною Европою.

Зачіски жінок і дівчат  відрізнялися. Слайд № 4. Заміжні жінки волосся носили покритим, а дівчата відкритим, заплетеним в коси. Слайд № 5. Характерна особливість національних  дівочих зачісок – це відкритий верх голови (маківка).  В різних регіонах зачіски теж мали свої особливості і відмінності!

 Слайд № 6. Відомо що  регіональні особливості яскраво проявлялися у святкових зачісках. Практичність зачісок поступалася місцем естетичній функції. Святкові зачіски дівчата намагалися робити складними, гарними, ошатними, але при цьому суворо дотримувалися традицій свого регіону. Слайд № 7-9 На Київщині, Полтавщині, Поділлі заміжні жінки поділяли волосся на дві частини, а потім кожну окремо скручували в джгут і намотували його на кибалки (деревяне кільце),  або заплітали коси. І  зверху одягали очіпок, або пов’язували хустку.

Історія плетіння слов’янських кіс дуже цікава і до кінця недосліджена.

Слайд № 10;11. Сучасні зачіски вражають своєю стилістикою. І мають велике значення у формуванні індивідуального образу людини, жінки, дівчини.

Слайд № 12;13А давайте подивимось хто приймає участь у створенні індивідуального стилю людини? Так звичайно це – стиліст. Який виходячи з індивідуальних особливостей людини формує їй особистий стиль. А задумки стилістів в життя втілюють перукарі, візажисти,  модельєри одягу (дизайнери), манікюрними .

  Звичайно зачіску створюють перукарі.  Моделювання зачісок на основі кіс складне тому щоб навчитися цьому мистецтву потрібно наполегливо працювати і весь час вдосконалювати свої вміння. А розпочнемо ми з самого простого плетіння колосків.

Слайд № 14. Лицьове плетіння починають розділивши на  три пядки волосся, плетуть як звичауну косу, поперемінно з лівого і правого боків приплітають додаткові пасма, накладаючи їх поверх основних. Кріплять косу гумко, або стрічкою.

Слайд № 15. Виворітне плетіння  починають розділивши волосся на три прядки. Переплітають їх підкладаючи під низ бічні прядки.З правого і лівого        боку почергово підплітають додаткові прядки, підкладаючи під низ основних.  Кріплять косу гумко, або стрічкою.

Слайд № 16; 17. На основі даних плетінь можна виконати багато зачісок.

 

4.  А тепер приступаємо  до практичної частини.

  1. учні розбиваються на пари  і виконують базові плетіння. Під час роботи вчитель запрошує всіх бажаючих повчитись плетінням і оздобленням плетінь . Вчитель контролює процес. 
  2. учні по закінченню роботи демонструють  з коментарями свої зачіски. Розповідають як вони їх виконували і де можна застосувати дані плетіння.
  1.  Підведення підсумку уроку. Слово вчителя

Коси – відмінний спосіб, щоб створити свій оригінальний, неповторний

образ.  Дівчина  з косичками ніколи не залишається непоміченою, вона сміливо висловлює своє Я оточуючим. Зачіски з косичками – це завжди красиво, модно і стильно.

Слайд № 18. Учениця  читає вірш  «Розпустили кучері дівчата»

 (слова української народної пісні)

Розпустили кучері дівчата,

Підвели ще й брови для краси.

Тільки ти роби, як вчила мати,

Не обрізуй русої коси.

Хай вона росте густа та пишна,

Чорнобровим хлопцям на біду.

Я тобі, моя чарівна вишня,

Сам троянди в косу заплету .

Стану рано-вранці до схід сонця,

Назбираю квітів запашних .

Що є краще за дівочі коси

І троянди вплетені у них.

Слайд № 19. Бажаємо успіхів і натхнення. Творчого настрою.

 

 

docx
Додав(-ла)
Шелест Галина
До підручника
Трудове навчання (обслуговуючі види праці) 9 клас (Ходзицька І.Ю., Тименко В.П., Горобець О.В., Безносюк О.І.)
Додано
13 лютого 2019
Переглядів
2523
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку