Презентація на тему:"Життєвий і творчий шлях сербського письменника Милорада Павича . Утілення в оповіданні “Дамаскин” ознак постмодернізму"

Про матеріал

Презентація допоможе учителю озайомити учнів 11 класу із життєвим та творчим шляхом сербського поета, прозаїка, літературознавця, перекладача - Милорада Павича. Озайомитися з твором "Дамаскин", історичною основою написання твору. Нагадати що таке іронія, гіпербола та ін.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життєвий і творчий шлях сербського письменника Милорада Павича . Утілення в оповіданні “Дамаскин” ознак постмодернізму

Номер слайду 2

Милорад Павич - сербський поет, прозаїк, літературознавець, перекладач

Номер слайду 3

15 жовтня 1929 — народився в Белграді (Сербія) в сім’ї скульптора і викладачки філософії.  Учився Милорад Павич у школі імені Карагеоргія в Бєлграді. 1949-1953 — навчання на філософському факультеті університету Белграда, пізніше отримав ступінь доктора філософії в галузі історії літератури в Загребськом університеті. Після начання викладав у різних університетах (в паризькій Сорбонні, у Відні, Фрайбурзі, Регенсбурзі та Белграді). 30 листопада 2009 — помер в Белграді на 81-му році життя від інфаркту міокарда. Павич володів російською, німецькою, французькою, кількома стародавніми мовами, перекладав Пушкіна і Байрона на сербську мову. Член «Sociйtй Europйenne de Culture», член сербського ПЕН-клубу. Біографія

Номер слайду 4

Творчість 1967  — вийшла перша поетична збірка «Палімпсести» 1971 — опублікований віршований збірник «Місячний камінь» («Месечев камен»). 1973 — Залізна завіса (Гвоздена завеса) 1984  — роман «Хазарський словник», став бестселером і приніс популярність.  dovidka.biz.ua За цей роман Павич був нагороджений премією журналу НИН. Його книги перекладені на кілька мов. 1991 — увійшов до складу Сербської академії наук і мистецтв. 2004 — номінований на Нобелівську премію з літератури

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Одружений з Ясмін Михайлович (сербська письменниця, літературознавець і літературний критик).

Номер слайду 7

Психологічний портрет “Моя Автобіографія”

Номер слайду 8

Новела Павича "Дамаскин" — єдність історичного і сучасного, фантастичного й реального, матеріального і духовного.

Номер слайду 9

Історичні особистості у новелі М. Павича Дамаскин свого часу був видатним діячем християнської церкви, літератури і культури, духовним ватажком могутнього руху проти іконоборства. Тоді відбувалася перша найстрашніша хвиля іконоборства, яку підтримав імператор Візантії. Іоанн Дамаскін вивів тоді ікону з-під смертельного удару. Він перший прийняв і витримав бій за ікону. Через наклеп імператора Дамаскинові за зраду відтяли кисть правиці й вивісили обрубок на центральній площі столиці. Далі, як свідчить життєптс, події набули містичного характеру. Прикладена до суглоба кисть приросла завдяки молитвам перед іконою Пресвятої Богородиці. Після зцілення на знак подяки Дамаскин вилив із чистого срібла руку і прикріпив її до срібного окладу Божої матері. Так з'явилася ікона Божої матері "Троєручниця".

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Художні засоби в оповіданні іронія; гіпербола; афоризми.

ppt
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
9 квітня 2018
Переглядів
2166
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку