Презентація на тему "Життя і творчий шлях Ф. Кафки. Зображення відчуження особистості в новелі «Перевтілення»"

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури на тему "Життя і творчий шлях Ф. Кафки. Зображення відчуження особистості в новелі «Перевтілення»"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя і творчий шлях Ф. Кафки. Зображення відчуження особистості в новелі «Перевтілення»

Номер слайду 2

Франц Кафка народився 3 липня 1883 року в Празі (на той час це була Австро-Угорська імперія) у єврейській сім’ї. Його батько Герман Кафка, син різника, спочатку був дрібним крамарем, але згодом завдяки наполегливості та вдалому одруженню розпочав власну справу (торгівля галантерейним крамом). Герман Кафка мав деспотичний характер і був «домашнім тираном» для своєї родини, особливо для Франца, якого не розумів.

Номер слайду 3

Франц Кафка почувався в сім’ї самотнім. Невпевненість у собі, самоосуд та хворобливе сприйняття навколишнього світу виніс він із батьківського дому. Усе це задокументовано в його листах та щоденниках. Кафку можна назвати письменником, створеним власного біографією.

Номер слайду 4

Чеською мовою kavka — це ґава. Саме цей птах був торговельною емблемою магазину Германа Кафки. А його син Франц, хоч і користувався конвертами з батьковою емблемою для своїх листів, писав про себе так:«Я — Kavka, у вугляра є така... Цій моїй родичці живеться краще, ніж мені. Щоправда, у неї підрізані крила. Зі мною цього робити не треба, оскільки мої крила відмерли. І тепер для мене не існують ані висота, ані далечінь...»

Номер слайду 5

Франц Кафка розмовляв і писав німецькою, хоча чудово знав чеську, а також французьку мови. Навчався Кафка в німецькій початковій школі, потім у гімназії, де почав цікавитися літературою. Читав Иоганна Вольфганга Гете, Генріха Ібсена, Фрідріха Ніцше, Чарлза Діккенса, Густава Флобера, інших письменників, а також брав активну участь в організації літературних зустрічей і театральних вистав. Й. В. Гете. Г. Ібсен. Ч. Діккенс. Ф. Ніцше

Номер слайду 6

На оточення Франц Кафка справляв приємне враження своєю акуратною, суворою зовнішністю, спокійною та незворушною поведінкою, а також розумом і незвичайним почуттям гумору.

Номер слайду 7

У 1901 році Кафка, попри невпевненість у своїх знаннях, легко склав іспити на атестат зрілості і вступив до празького Карлова університету. У 1902 році в його житті відбулася знаменна подія. Кафка познайомився з Максом Бродом, який теж навчався в університеті. їхня дружба тривала понад двадцять років, до самої смерті Кафки. Макс Брод першим підтримав та гідно оцінив літературні спроби друга і спонукав його до публікації. Завдяки Броду Кафка познайомився з письменниками-початківцями та інтегрувався в літературне життя Праги. І саме Максові Броду ми завдячуємо тим, що більшість творів Кафки, не опублікованих за життя письменника, побачили світ. М. Брод

Номер слайду 8

Кафка почав писати в університетські роки. З 1904 року він працював над оповіданнями, які згодом увійшли до збірки «Споглядання». У 1906 році Кафка закінчив університет і деякий час практикував у суді, потім працював у приватному страховому бюро, а невдовзі перейшов на роботу до державного Агентства страхування робітників від нещасних випадків. Кафка був службовцем половину робочого дня. Оскільки робота для молодого письменника була заняттям другорядним та обтяжливим, такий режим підходив йому якнайкраще. Він приходив зі служби, відпочивав і брався до свого справжнього заняття — літературної праці. Проте такий спосіб життя остаточно зруйнував його слабке здоров’я.

Номер слайду 9

Помер Франц Кафка 3 червня 1924 року в присутності Дори Діамант. Його поховали у Празі. У літературному світі смерть Кафки пройшла непоміченою, єдиним відгуком на неї був некролог, який опублікувала в празькій газеті Мілена Єсенська. Проте не минуло й року, як Макс Брод опублікував роман «Процес» і цим розпочав шлях Франца Кафки до гучної посмертної слави.

Номер слайду 10

Макс Брод не виконав наказу письменника — спалити все, без винятку, ним написане. Можливо, він вважав, що Кафка не ставився до власних слів щиро, що це було тільки якесь риторичне бажання. Брод зробив усе, щоб опублікувати літературну спадщину Франца Кафки.

Номер слайду 11

У житті Кафки було багато проблем, як зовнішніх, так і внутрішніх. Він був дуже хворий величезною кількістю захворювань. Були складні стосунки з батьком. Так і не вдалося створити сім’ю, не дивлячись на те, що жінки в житті і були. Все це відбилося в світогляді письменника, і в його складних, абсурдних і часом страшенно-прекрасних, шокуючих творах. В яких філософія втрачається в абсурді, а реальність занадто тісно переплетена з вимислом.

Номер слайду 12

Своєрідність художнього бачення Ф. Кафкишокуюче поєднання жахливої фантасмагорії із тверезою буденністю;песимістичний характер творчості, в основі якої лежала фантастична подія, що носила реальний характер; показ безнадійності людського існування, відчуження особистості у сучасному світі; віддзеркалення процесу неминучої бюрократизації державної влади;соціальний і водночас глибоко особистісний характер конфліктів у творах;неможливість і небажання заглянути в душу учасників дивних подій - головне у творі; самотність і страждання героїв.

Номер слайду 13

До аналізу новели «Перевтілення»Брод Макс підкреслює: «Абсурд в тому, що душа, поміщена в тіло, нескінченно досконаліша за останнє». Якщо автор прагне зобразити цю абсурдність, він повинен дати їй життя в грі конкретних паралелей. Саме так Ф. Кафка виражає трагедію через повсякденність, а логіку через абсурд. У творах абсурду прихована взаємодія сполучає логічне і повсякденне. От чому герой новели «Перетворення» Замза за професією комівояжер, а єдине, що пригнічує його в незвичайному перетворенні на комаху, - це те, що господар буде незадоволений його відсутністю.

Номер слайду 14

Особлива реальність Ф. Кафки. Він створює свій міф. Реальність і фантастика поєднуються, щоб створити образну картину сучасного автору світу, безжалісного й абсурдного, де нічого не піддається логічному тлумаченню, де людина приречена на самотність і відчуває лише комахою.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Знайти у тексті новели «Перевтілення» 5-7 цитат, у яких розкривається характер головного героя. Зробити (та записати) власний висновок щодо образу Грегора Замзи.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Момот Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Володимирівна Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лось Віра Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чередніченко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Триленко Ірина Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
4588
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку