Презентація на тему: “ Знайомство з пам‘ятками архітектури нашого регіону ”

Про матеріал
Презентація на тему: “Знайомство з пам‘ятками архітектури нашого регіону”. Розроблено для учнів середньої школи з метою розширити й поглибити знання про Черкащину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:“ Знайомство з пам‘ятками архітектури нашого регіону ”

Номер слайду 2

Мета уроку: формування предметних компетентностей: формувати елементарне уявлення про пам`ятки архітектури свого краю; розширити й поглибити знання про Черкащину; сприяти усвідомленню власної приналежності до рідної країни; виховувати патріотизм, почуття гордості та любові до рідного краю. формування ключових компетентностей: спілкування державною мовою; уміння навчатися впродовж життя; соціальні та громадські компетентності.

Номер слайду 3

1. Актуалізація опорних знань.«Мозковий штурм»- Діти, що таке Батьківщина? Що ми називаємо рідним краєм? Архітектурна пам’ятка Канева – Успенський собор (1144 р.) 

Номер слайду 4

Проблемне питання уроку: “Чи знаєте ви архітектурні пам’ятки рідного краю?”

Номер слайду 5

Історія держави – це історія її міст, сіл, вулиць, окремих родин. Ми знаємось на історії нашої держави, інших народів, та не завжди знаємо і пам’ятаємо минуле своєї малої Батьківщини, тобто місця, де ти народився, живеш, звідки йде твоє коріння. Степанці — село в Україні, у Черкаському районі Черкаської області, центр Степанецької сільської громади. Через село протікає річка Росава.

Номер слайду 6

Особливе місце в історії культури України займають її численні архітектурні пам’ятки. Серед історичних місць села слід виділити земську лікарню та школу, в приміщені яких сьогодні відповідно знаходяться сільський будинок для літніх людей та будівля земської школи, що пустує. Земські школи — загальноосвітні навчально-виховні заклади, які засновувалися земствами. Надавали початкову освіту сільським дітям. Виникли в 1860-х роках у зв'язку із запровадженням земської реформи 1864. Земська медицина - форма медичного обслуговування сільського населення, виникла в другій половині XIX століття. 

Номер слайду 7

З 1880-х років у Степанцях працювала земська школа, в якій, за спогадами жителів села, вчителювала племінниця Нечуя-Левицького — Антоніна Левицька. Нечуй-Левицький часто гостював у неї у Степанцях і в серпні 1886 року написав повість «Пропащі», в якій показав долю селян-кріпаків із сім'ї Марусі Качурихи. Будинок земської школи подібний до більшості земських шкіл, зведених на початку минулого століття. Типовий цегляний стиль робить його досить симпатичним і помітним.  Будівля земської школи збереглася і до сьогодні.

Номер слайду 8

Земська лікарня, виконана у стилі українського модерну. Роки побудови – 1910-ті.

Номер слайду 9

Земське училище, 1912 р. м. Корсунь-Шевченківський. Земське училище знаходиться в самому центрі містечка. З огляду на саму лишень архітектуру, ясно, що споруда належить до групи Українського архітектурного модерну пам’яток, споруджених Канівським земством (Стеблів, Степанці, Виграїв, Пішки). Чудове «контррельєфне» оздоблення жовто-цегляних стін — яскрава ознака черкаського осередку УАМу — радує око кожного небайдужого до української культури. 

Номер слайду 10

Повернемося до проблемного питання уроку: “Чи знаєте ви архітектурні пам’ятки рідного краю?”

Номер слайду 11

Гра «Знімаємо рекламний ролик»Прорекламуйте Черкащину. На Черкащині ти побачиш…Тебе вразить…., зачарує…

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Створіть фотоколаж із власних світлин сучасних архітектурних споруд.

Номер слайду 14

Список використаних джерел:https://parafia.org.ua/SUM/piece/%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B5-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B6%D1%96%D0%BD%D0%BE%D1%87%D0%B0-%D0%B3%D1%96%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D1%96%D1%8 F-1912-%D1%80/https://ukrainaincognita.com/zemski-shkoly/stepantsi

pptx
Додано
26 жовтня 2022
Переглядів
247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку