Презентація на урок біології "Вода -це життя!"

Про матеріал

Презентаціюж такоєможна використати на уроках фізики,природознавства та екології.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготував учень 6 класу ЗОШ I-III ступенів с. Млинівців Трембуляк Юрій

Номер слайду 2

«Вода, у тебе немає ні кольору, ні смаку, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти – саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не поясниш нашими почуттями. З тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже попрощалися. По твоїй милості в нас знову починають вирувати висохлі джерела нашого серця». Антуан де Сент-Екзюпері

Номер слайду 3

Вода підживлює кожну клітинку нашого тіла. Вона дарує оновлення і молодість, небувалу енергію і красу. І цей природній потяг до досконалості і пишності води завжди залишається і передається від покоління до покоління, ковток за ковтком живлячи людство цілющою силою. Як і весь навколишній світ, людина завжди радіє спілкуванню зі стихією води, щиро насолоджуючись розкотистими травневими грозами, повільною течією лісових струмочків, силою і шумом морського прибою, крапельками роси на ранковому лузі або теплим літнім дощем.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Де ми використовуємо воду?  Часто планету Земля називають «блакитною планетою» через велику кількість води, але лише 0,014% від її загальної кількості можна використовувати для пиття.  Лише 2–3% води, що використана людиною, є безумовно необхідними для життєво важливих функцій. Решта може бути регульована й скорочена.   Як люди використовують воду в себе вдома Дедалі більше людей усвідомлює, що нерозумне використання води й зростаюче забруднення джерел питної води можуть довести людство до катастрофи.  Оскільки всі ми використовуємо воду, відповідальність за її охорону лежить на наших плечах.  Для чого використовується вода в побуті: для пиття та приготування їжі: 3% для щоденної особистої гігієни: 4% для купання: 30% для прання: 20% для миття посуду: 3% в туалеті: 32% для прибирання оселі: 3% інше: 5%

Номер слайду 6

Вода – невід`ємна складова життя.Рослини на 90%,а тварини на 75% складаються з води.За рік людина випиває приблизно тонну води.Та люди використовують воду не тільки для пиття та приготування їжі, а й для інших потреб:миття,прання,прибирання,промислового і сільськогосподарського виробництва

Номер слайду 7

Головні ріки України: Дніпро (загальна довжина 2201 км, у межах України 981 км; середній річний стік 53,5 км3), Дністер (загальна довжина 1362 км, у межах України 705 км; стік 8,7 км3), Південний Буг (довжина 806 км; стік 3,4 км3), Сіверський Донець (загальна довжина 1053 км, у межах України 672 км; стік 5 км3). Дунай протікає по території України на ділянці 174 км; середній річний стік 123 км3 — переважно транзитний. Всього на території України понад 70 тис. річок, але тільки 117 з них мають довжину понад 100 км. Влітку річки стають маловодними, чимало з них міліють і навіть пересихають.

Номер слайду 8

Сіверський Донець Дніпро Південний Буг Дунай

Номер слайду 9

Дністер

Номер слайду 10

Забір прісної води та скид забруднених зворотних вод в основні річкові басейни України у 1999 році (млн м3)* Забір прісної води та скид забруднених зворотних вод в основні річкові басейни України у 1999 році (млн м3)*

Номер слайду 11

Проблема взаємодії людського суспільства і природи є одним з найважливіших проблем сучасності. Становище, яке складається у відносинах людини із дикою природою стає критичним: посилюється посуха, відбувається спустелення великих територій, вичерпуються запаси води та корисних копалин, погіршується стан грунту, водного і повітряного басейнів. 

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Типи забруднення   Забруднюючі речовини   Фізичне   Нерозчинні домішки: глина, пісок, намул, пил тощо.   Хімічне   Важкі метали, кислоти, луги, мінеральні солі, нафта і нафтопродукти, синтетичні поверхнево-активні речовини (СПАР), мийні засоби, канцерогени, мінеральні добрива, пестициди   Біологічне   Різні мікроорганізми (бактерії, віруси), яйця гельмінтів, спори грибів   Радіоактивне   Радіонукліди (цезій-137, стронцій-90, калій-40 та ін.)   Теплове   Підігріті води ТЕС та АЕС  

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Традиційними джерелами забруднення природної води були і залишаються господарсько-побутові стоки. Це води каналізації, відходи життєдіяльності людини. Обсяг цих забруднень щороку зростає, змінюється їх склад. Сьогодні важко знайти господиню, яка під час прання використовує мило — його замінили спеціальні мийні засоби — синтетичні поверхнево-активні речовини (СПАР). Ці сполуки належать до «екологічно жорстких»: вони вкрай несприятливі для водного середовища. На їх окислення затрачається багато розчиненого кисню, у водоймах утворюється рясна і стійка піна, у якій накопичуються різноманітні забруднення і мікроорганізми, небезпечні для здоров'я. У риб СПАР викликають жаброву кровотечу, у теплокровних тварин — порушення хімічних процесів у клітинних мембранах.

Номер слайду 18

Забруднення водойм

Номер слайду 19

В цілому водні ресурси України можна охарактеризувати як недостатні. У маловодні роки дефіцит води відчувається навіть у басейнах великих рік.

Номер слайду 20

До заходів ощадливого і раціонального використання водних ресурсів належать: впровадження систем зворотного водопостачання та безстічного водокористування (із циклом повного очищення відпрацьованих вод); розробка і впровадження науково обґрунтованих норм зрошення; заміна водяного охолодження агрегатів повітряним; зменшення в структурі господарства України частки водоємних виробництв; проведення комплексу заходів щодо охорони поверхневих і підземних вод від забруднення, зокрема стічними водами, збереження якості природних вод .

Номер слайду 21

Відремонтувати трубопроводи — це скорочує витоки та втрату води. Використовувати крапельний метод зрошення у сільському господарстві — це сприятиме найбільш ефективному використанню води та скоротить втрати при випаровуванні.  Всюди побудувати очисні споруди для стічних вод Запровадити замкнений цикл використання води у промисловості. Встановити податок за забруднення та використання цього цінного компоненту довкілля — води, який би покривав витрати на її доставку, обслуговування та очищення.

Номер слайду 22

Система зворотного водопостачання

Номер слайду 23

Система зрошування

Номер слайду 24

Апарати повітряного охолодження

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Охорона навколишнього природного довкілля, раціональне використання водних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини - невід'ємне умова стійкого економічного розвитку України. Для цього Україна здійснює на своїй території екологічну політику, спрямовану на збереження безпечного існування живої і неживої природи , захист життя і здоров'я населення від негативної дії, обумовленої забрудненням довкілля, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, раціональне використання та відтворення водних ресурсів.

Номер слайду 27

Охорона природи і раціональне використання водних ресурсів мають величезне значення для подальшого розвитку народного господарства нашої країни, підвищення добробуту людей, поліпшення умов їх життя, охорони здоров'я та відпочинку. Бурхливий розвиток промисловості та інтенсифікація сільського господарства зумовлюють більш активну експлуатацію водних ресурсів, глибоко впливаючи на навколишнє середовище. А це вимагає правильно і раціонально використовувати водні багатства, розробляти заходи щодо збереження та поліпшення навколишнього середовища, глибоко вивчати вплив господарської діяльності людини на гідросферу в цілому, прогнозувати її розвиток у майбутньому.

Номер слайду 28

Пам'ятаймо, люди, назавжди, Неможливо жити без води.  Це — життя колиска, це дощі. Це роса і квітка на межі. Це тумани, ріки і моря. Джерело у спеку. Це — життя. Це кришталь озер і джерело. Це хмарки у небі, це село У тополях й вербах над ставком. Це криниця, квітка під вікном, Шурхіт хвиль і шторму дикий рев, Це струмок у травах між дерев, Зелень трав, веселки кольори. Пам'ятайте, люди, назавжди! 3. Віденко

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Розумничок. Подяка тобі і твоєму вчителю за таку чудову роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
19 листопада 2019
Переглядів
1546
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку