Презентація на урок по темі "Запліднення"

Про матеріал

Презентація на тему "Запліднення", з готовим матеріалом та вправам, які можна показувати за допомогою інтернет ресурсів. Також можна використовувати, як частинки уроків до різних видів запліднення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Запліднення

Номер слайду 2

- «Вихід із порожнечі”- «Колір надії»- «факел знань, що палає»- «Зорана незасіяна нива»

Номер слайду 3

Завдання «Збери слово правильно»1234

Номер слайду 4

1. Процес утворення статевих клітин - це 2. Поділ клітин, який лежить в основіутворення статевих клітин3. Гаплоїдна клітина з великим запасомпоживних речовин - це. Завдання «Доповніть твердження”

Номер слайду 5

4. Процес формування чоловічихстатевих клітин - це5. Перша стадія гаметогенезу - це6. Процес формування жіночих статевих клітин - це. Завдання «Доповніть твердження»

Номер слайду 6

7. Диплоїдні первинні статеві клітини8. Стадія розвитку гамет, для якої є характерним мейотичний поділ - це9. Які клітини і скільки утворюється присперматогенезі…Завдання «Доповніть твердження»

Номер слайду 7

Р Е З У Л Ь Т А Т озумнергійністьнаннямінняогікаворчістьктивністьалант

Номер слайду 8

Запліднення – це процесзлиття чоловічої і жіночоїстатевих клітин з утвореннямзаплідненої клітини, з якоїрозвивається новий організм

Номер слайду 9

Зовнішнє запліднення. Під час зовнішнього запліднення статеві клітини зливаються переважно в навколишньому середовищі. Воно характерне для більшості водних організмів (багатощетинкові черви, двостулкові молюски, річкові раки, голкошкірі, ланцетники, більшість кісткових риб і земноводних). Крім того воно зустрічається у деяких наземних (дощові черви).

Номер слайду 10

Водне середовище для зовнішнього запліднення більш сприятливе, ніж повітряне. На статеві клітини впливають різні екологічні чинники: висока чи низька температура, пересихання, ультрафіолетові промені. А водне середовище певним чином згладжує ці негативні впливи. Крім того, вода сприяє пересуванню рухливих чоловічих гамет. Зовнішнє запліднення

Номер слайду 11

Зовнішнє запліднення. Яйцеклітини виділяють у довкілля особливі речовини, які приваблюють сперматозоїди лише відповідного біологічного виду, що запобігає міжвидовим схрещуванням.

Номер слайду 12

Зовнішнє запліднення Заплідненню часто передує особлива шлюбна поведінка, специфічна для кожного виду. Наприклад, у водних червоподібних істот – немертин – десятки особин різної статі одного виду збираються докупи в оточений слизом клубок. Усередину клубка виділяються чоловічі і жіночі статеві клітини, тут і відбувається запліднення.

Номер слайду 13

Внутрішнє запліднення Внутрішнє запліднення відбувається в органах статевої системи самки . Воно властиве більшості наземних тварин (черевоногі молюски, комахи, плазуни, птахи, ссавці), а також багатьом мешканцям товщі грунту та водойм: плоским і круглим червам, хрящовим рибам. У такий спосіб гамети уникають негативного впливу умов довкілля і тому зростає ймовірність запліднення.

Номер слайду 14

Внутрішнє запліднення Внутрішнє запліднення часто забезпечують особливі органи парування, за допомогою яких статеві клітини самця потрапляють в органи самки. В акул цю роль виконують внутрішні потовщені промені черевних плавців самців.

Номер слайду 15

Механізми запліднення Сперматозоїд проникає в яйцеклітину переважно завдяки ферментам, які виділяє акросома, рідше – через особливий отвір в її оболонці. При цьому з’єднуються плазматичні мембрани обох гамет.

Номер слайду 16

Механізми запліднення Контакту сперматозоїда та яйцеклітини передує їхнє взаємовпізнавання: запліднення зазвичай можливе лише тоді, коли гамети самця і самки належать одному виду. Біологічно активні речовини яйцеклітини стимулюють розрив акросоми сперматозоїда. У результаті цього виділяються ферменти, що забезпечують проникність оболонки яйцеклітини

Номер слайду 17

Після потрапляння сперматозоїда всередину яйцеклітини її оболонка стає непроникною для інших сперматозоїдів, ядра обох гамет зливаються і утворюється зигота. У заплідненій яйцеклітині активуються процеси обміну та починається дроблення. Механізми запліднення

Номер слайду 18

Вправа “Плутанина”Внутрішнє запліднення відбувається переважно в навколишньому середовищі. Воно властиве більшості наземних тварин (черевоногі молюски, комахи, плазуни, птахи, ссавці), а також багатьом мешканцям товщі грунту та водойм: плоским і круглим червам, хрящовим рибам. Крім того воно зустрічається у деяких наземних (дощові черви). Запліднення зазвичай можливе лише тоді, коли гамети самця і самки належать до різного виду.

Номер слайду 19

Штучне запліднення. Штучне запліднення застосовують у разі безпліддя одного чи обох майбутніх батьків.

Номер слайду 20

Найчастіше для цього використовують власну сперму чоловіка; якщо ж його сперматозоїди нежиттєздатні, то сперму беруть у донора. Законним батьком дитини завжди вважають чоловіка вагітної жінки, а донор не має жодних юридичних прав щодо біологічного нащадка. Штучне запліднення

Номер слайду 21

Складніше виконати запліднення яйцеклітини поза організмом жінки («у пробірці»). Для цього з матки вилучають яйцеклітини, які певний час зберігають живими в ембріологічних лабораторіях. Сперму чоловіка або донора вносять у середовище з яйцеклітинами або сперматозоїд безпосередньо вводять у яйцеклітину (це підвищує ефективність запліднення). Після запліднення зародки кілька діб культивують на поживних середовищах, після чого повертають до матки. Там вони розвиваються до народження. Штучне запліднення

Номер слайду 22

Біологічна задача. Ви лікар акушер – гінеколог пологового Будинку. До вас прийшов чоловік породілліІз звинуваченням на адресу жінки: “Чому вона народила дівчинку, адже я хотів. Хлопчика?”Яку відповідь ви дасте чоловікові?

Номер слайду 23

Подвійне запліднення у рослин. Після звільнення двох сперміїв із пилкової трубки починається (характерний лише для квіткових рослин) процес подвійного запліднення .

Номер слайду 24

Подвійне запліднення у рослин. Один із сперміїв зливається з яйцеклітиною (утворюється зигота, яка дає початок зародку нової рослини).

Номер слайду 25

Подвійне запліднення у рослин. Другий спермій зливається з великою центральною клітиною зародкового мішка (запліднена центральна клітина ділиться і утворює ендосперм—тканину, яка запасає поживні речовини) .

Номер слайду 26

Біологічне значення процесу запліднення1. Під час процесу запліднення Відбувається відновлення Хромосомного набору, Притаманного виду.2. Новий організм несе в собіОзнаки обох батьківських організмів.3. Подвійне запліднення створює Рослинам ефективне пристосування До умов довкілля

Номер слайду 27

Гра «Хто швидше»

Номер слайду 28

Опрацювати §19 Підготувати словничок нових термінів у вигляді презентації

Номер слайду 29

- «Вихід із порожнечі”- «Колір надії»- «факел знань, що палає»- «Зорана незасіяна нива»

Номер слайду 30

“Ніколи шлях до знань не пролягає по шовковій траві, всіяній ліліями: завжди людині доводиться збиратися по голих скелях”. Рескін Джон.

Номер слайду 31

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Соколенко Єлизавета Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 березня 2018
Переглядів
10092
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку