Презентація на урок української літератури за темою: Всеволод Нестайко "Тореадори з Васюківки"

Про матеріал
Матеріал для педагогів та учнів 8 класу: вивчення твору Всеволода Нестайка "Тореадори з Васюківки".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всеволод Нестайко«Тореадори з Васюківки»

Номер слайду 2

— відомий український дитячий письменник з Житомирщини. Всеволод Нестайко1930-2014

Номер слайду 3

Всеволод Нестайко30 січня 1930 року у Бердичеві (Житомирська область), в сім'ї Зіновія та Марії Нестайків народився син Всеволод. Малий хлопець мріяв стати капітаном далекого плавання, але вийшло трохи інакше. У сім'ї Всеволода існувала цікава легенда, що мама народила його якраз коли читала Ремарка. Після пологів акушер жартівливо сказав їй: «Мадам! У вас, здається, з’явився письменник!» Цікаво також, що першою його домівкою був будинок по вулиці О. Пушкіна. Коли його зруйнували, на тому місці з’явився дитсадок. Збіг чи пророцтво?

Номер слайду 4

Всеволод Нестайко. Всеволод Нестайко рано втратив батька — той був розстріляний НКВС, коли хлопчику було лише три роки.«Батько мій, Зіновій, закінчив Бучацьку гімназію, навчання продовжував у Відні, володів кількома мовами. Під час першої світової війни вступив до лав січових стрільців, воював у складі Української Галицької Армії. Після закінчення громадянської війни працював службовцем у містах Проскурові, Бердичеві. У 1933 р., як і багато інших січових стрільців, був заарештований і загинув.»Ішов страшний 1933 рік, і сім’я Всеволода, рятуючись від голоду, переїздить із Бердичева до Києва, де жила рідна сестра матері. Квартира Нестайків знаходилася в приміщенні тієї школи, де вчителювала Марія Іванівна, мати Всеволода. «З одного боку – це було весело – жити в школі, а з іншого… Я заздрив моїм друзям, яким наша вчителька Ліна Митрофанівна записувала у щоденник: «Завтра прийди з батьками!» Мені до щоденника нічого не писали: моя мама була поряд», – згадує письменник.

Номер слайду 5

Всеволод Нестайко. Всеволод Нестайко закінчив 10-літню загальну середню школу з одною четвіркою в табелі, зі срібною медаллю. Через обставини терору та війни не вчився у 5-му та 9-му класах. Курс 9-го класу пройшов самостійно за два місяці. Після школи вступив на слов’янське відділення філологічного факультету Київського університету імені Тараса Шевченка, яке закінчив у 1952 році.

Номер слайду 6

Всеволод Нестайко. Після закінчення навчання в університеті в 1952 році, Всеволод працює в редакції журналу “Дніпро”, видавництві “Молодь”. З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві дитячої літератури “Веселка”. В 1956 році виходить перша книжка під назвою «Шурка і Шурко» і цього ж року Всеволод Зіновійович вступає до Спілки письменників України.

Номер слайду 7

Всеволод Нестайко«Після закінчення університету я одружився. Ми з дружиною Світланою, яка теж закінчила філологічний факультет Київського університету…»З «Автобіографії»Разом вони прожили 62 щасливі роки!Донька Всеволода Нестайка Олена Максименко розповіла в одному інтерв’ю: «Першою читачкою рукописів була моя мама. Батько був скромною людиною, із самоіронією. Ніколи не поводився так, що от він — відомий письменник, що йому належить трепетне ставлення від рідних, яких він збиратиме навколо себе і читатиме нові повісті чи оповідання. Писав кожен день, навіть коли ми бували на відпочинку, але до завершення про новий твір не розповідав.»

Номер слайду 8

А це легендарний кабінет письменника, його робочий стіл, друкарська машинка.

Номер слайду 9

«А коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство — догратися, досміятися, добешкетувати... Вихід був один — стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше.»Всеволод Нестайко«Я пишаюся, що не вийшов із дитинства, що зберіг дитячу душу. Це підтримує мене в нашому жорстокому світі і дає сили творити.»Всеволод Нестайко

Номер слайду 10

«Усміхатися частіше треба – тоді помолодшаєш», – такий рецепт від казкаря. Всеволод Нестайко. Трилогія «Тореадори з Васюківки» видавалася 32 рази, у тому числі й за кордоном, перу письменника належать понад 30 книг, а твори перекладено 20 мовами!!!2012 року учителі зі шкіл таких європейських країн, як Болгарія, Польща, Португалія, Іспанія, Чехія, Греція та Литва створили мапу найпопулярніших дитячих книжок усієї Європи. Так-от, найпопулярніша, найкраща та найважливіша книга, яка представляє Україну, – «Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка.

Номер слайду 11

У 1979 року Міжнародна рада з дитячої та юнацької літератури включила «Тореадорів з Васюківки» до Особливого Почесного списку Г. К. Андерсена (Special Hans Christian Andersen Honor List) як один із найвидатніших творів світової літератури для дітей, а фільм про сільських «тореадорів» здобув Гран-прі на Міжнародному кінофестивалі в Мюнхені (1968). Фільм "Тореадори…" демонструвався в 72 країнах світу!!!

Номер слайду 12

Час написання: 1963 – 1970. У 2004 році була видана виправлена редакція книги, де автор вилучив ідеологічні радянські нашарування, вилучив деякі застарілі деталі незрозумілі сучасному читачеві та додав нові сюжетні лінії. Літературний рід: епос. Жанр: гумористична пригодницька повість. Повість — епічний прозовий твір (рідше віршований), який характеризується однолінійним сюжетом, а за широтою охоплення життєвих явищ і глибиною їх розкриття посідає проміжне місце між романом та оповіданням.______________________________________________________***Перша українська повість — «Маруся» Григорій Квітки-Основ'яненка.

Номер слайду 13

«Дружба!Велике це слово – дружба!Може, найбільше з усіх слів людських!»Павлусь Завгородній(Всеволод Нестайко«Тореадори з Васюківки»)Тема: зображення різноманітних пригод хлопців, які потрапляли у цікаві та захоплюючі ситуації і намагалися довести власну самостійність у їх вирішенні. Головна думка: уславлення прагнення хлопців, які виявили бажання створити справжній театр у районі і здобути велику славу; засудження легковажності, ліні, безвідповідального ставлення до визначеної справи (вивчення хлопцями акторських ролей до вистави).

Номер слайду 14

КОМПОЗИЦІЯ і СЮЖЕТТрилогія "Тореадори з Васюківки" складається з трьох пригодницьких повістей: «Пригоди Робінзона Кукурузо»«Незнайомець з 13-ї квартири»«Таємниця трьох невідомих». Кожна повість складається з розділів.

Номер слайду 15

Тореадор – головний учасник бою биків в Іспанії та країнах Латинської Америки, шпагою завдає бикові останнього удару. Буцегарня – приміщення для тимчасового ув’язнення порушників. Гангстер – розбійник. Баналюки – небилиці. Калабаня – величезна калюжа з багнюкою. Реманент – сукупність предметів, необхідних для якої-небудь діяльності. Словникова робота:

Номер слайду 16

Познайомимось з Героями?Головні герої: п'ятикласники Ява Рень (справжнє ім'я — Іван), Павло Завгородній, які мешкають у селі Васюківка. Чи погоджуєтеся ви з думкою Павлуші, що «…Радість, якої не можна розділити з найліпшим другом, – то неповна радість. І навіть не пів радості. А якась четвертинка»?

Номер слайду 17

Ява Рень — енергійний і відчайдушний хлопець. У Івана руде скуйовджене волосся, а обличчя хлопця рясно вкрите веснянками. Зазвичай саме він є ініціатором різноманітних вигадок: то метро під Васюківкою прокласти, то влаштувати бій биків, то організувати шкільний театр. Але хлопець здатний не тільки на бешкет: коли сталася прикра подія зі щеням у колодязі, то він безстрашно спустився на дно криниці, аби врятувати цуцика. Коли йому було років півтора, сам себе назвав "Ява" (можливо, у нього так "Іван" вийшло).

Номер слайду 18

Павлуша Завгородній — найкращий друг Яви. Це більш врівноважений і спокійний хлопець. Він захоплюється малюванням і мріє стати льотчиком, але не менше за Яву полюбляє різноманітні пригоди й таємниці. Любить вареники з вишнями. Має великі відстовбурчені вуха.

Номер слайду 19

Яришка — сестра Яви, молодша від нього. Між братом і сестрою часто виникають сварки, особливо через велосипед. Варава — Явин дідусь, який часто сварить хлопців за їхні витівки. Йому було вже 83 роки, очі мав без вій, нерухомі, тому здавалося, ніби дід навіки чимось здивований. Затятий мисливець. Салимон — дід-баштанник, який зовсім не в захваті від витівок хлопців. Галина Сидорівна — молода вчителька Яви і Павлуші. Бурмило — рибалка, який жив біля школи. Книш — шофер, який жив по сусідству з Явою. Фарадейович — сільський бібліотекар та винахідник, якого насправді звати Антон Фадейович. Саме у нього виникла ідея вирощувати глобулус. Валька — дівчинка з Києва, яка подобалася Яві. Вона допомагає хлопцям у пошуку незнайомця з 13 квартири. Ганька Гребенючка — дівчинка з Васюківки, яка подобалася Павлуші. Пайчадзе — старший лейтенант, наречений Галини Сидорівни.Інші герої повісті:

Номер слайду 20

Також у творі автор описує таких тварин: пес Собакевич (якого врятували хлопці), корова Контрибуція, цап Жорик, бугай Петька, свиня Манюня (зруйнувала 2 станції метро побудованого хлопцями, її вага – 80 кг).

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Доберіть слова на кожну літеру слова «ДРУЖБА»Складіть з кожним словом окреме речення, щоб утворився текст на цю тему. Д – дар. Р – У – Ж – Б – А – Вміння дружити – це дар, який дано не кожному…

Номер слайду 22

Упорядкувала: учитель-словесник Лідія Іванівна Калюжна

pptx
Додано
15 березня 2023
Переглядів
554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку