Презентація "Національний цирк України"

Про матеріал
Кожного року третьої суботи квітня відзначається молоде професійне свято – Міжнародний день цирку (World Circus Day). У 2022 році святкування припадає на 16 квітня. Подію започаткувала Всесвітня федерація цирку у 2010 році.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЦИРК УКРАЇНИ16 квітня 2022 року. Підготувала завідувач бібліотеки. Канівської ЗОШ І-ІІІ ст.№4 Міненко Тетяна

Номер слайду 2

ІСТОРІЯІсторія циркового мистецтва України починається з ІХ століття. Мандрівні артисти розважали глядачів аж до 1797 року. У цьому році з Дубна до Києва перевели Контрактовий ярмарок, що призвело до появи “балаганів” і “цирків-стовпчиків”. Будували їх з дешевих дошок і старих ящиків. Такий метод будівництва робив балагани схожими на звичайні сараї. Всередині ставили лавки в кілька рядів для заможних глядачів, а за ними була огорожа спеціально для стоячих місць “бідноти”. У центрі манежу зводили стовп, який підтримував купол із брезенту.

Номер слайду 3

ЦИРК «ШАТО-ДЕ-ФЛЕР»1863 року київський садівник Карл Хрістіані купив ділянку землі (зараз там збудовано стадіон «Динамо») і створив на ньому розважальний заклад «Шато-де-Флер» («Замок квітів»). У 1865 році тут виступали циркачі «директора та почесного наїзника Його Величності султана» – француза Луї Сульє. Він наголошував, що його трупа приїхала із самого Константинополя. У1866—1867 роках тут розважали публіку і вражали своєю майстерністю жонглери, гімнасти, акробати. Афіші рясніли повідомленнями про гастролі артистів з Берліна, Парижа, Відня — клоунів Далло і Скотта, наїзників міс Маргарити Станлей,Готьє та багатьох інших.

Номер слайду 4

ЦИРК-ТЕАТР «АЛЬКАСАР»Перший стаціонарний цирк-театр в Києві називався “Алькасар” та був відкритий у 1875 році австрійцем Ігнатієм Собботом на ділянці, купленій французом Огюстом Бергоньє. Знаходився він на перехресті сучасних вулиць Б. Хмельницького і Пушкінської. Будівля цирку була двоповерховою, збудованою з каменю. Тут давали свої пишні вистави понад 60 артистів, балет із Неаполя, клоуни з Лондона, оркестр 35 музикантів, а також номери за участю 40 коней.

Номер слайду 5

КІННИЙ ЦИРК «ГІППО-ПАЛАС»Це був найбільший цирк Європи – цегляний, двоповерховий, оснащений за останнім словом техніки. Просторий триярусний зал, величезний купол над манежем, електричне освітлення. Кожного з 2 тисяч глядачів чекало зручне крісло (після шапіто з дерев’яними лавками, така розкіш вражала). Будівля цирку Крутікова була зруйнована у 1941 році. На її місці у 1964 році був зведений кінотеатр “Україна”. Наприкінці XIX ст. постало питання про побудову постійного приміщення для цирку. 23 листопада 1903 року на місці сучасної вулиці Архітектора Городецького був побудований кінний цирк у Києві. Його володарем був пан Крутіков Петро Сільвестрович, який і дав назву Hippo-palace ( “Кінний палац”). Фінальний проект будівлі виконав архітектор Едуард Брадтман.

Номер слайду 6

ЦИРК ШАПІТОУ серпні 1944 року, через декілька місяців після звільнення Києва, на площі перед входом до Центрального стадіону поряд із Театром музичної комедії відкрив свій перший сезон цирк шапіто. У ньому виступали артисти, знайомі ще з довоєнних часів: Володимир і Юрій Дурови, клоун карандаш, ілюзіоніст Еміль Кіо, улюбленці брати-акробати Ялові.

Номер слайду 7

У 1950 році на розі вулиць Великої Васильківської та Саксаганського звели нову будівлю стаціонарного цирку, яка сприймалася як тимчасова. БУДІВЛЯ СТАЦІОНАРНОГО ЦИРКУ

Номер слайду 8

У листопаді 1960 року на площі Перемоги завершується будівництво нової будівлі київського цирку, яка вміщувала 1900 глядачів. КИЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЦИРК

Номер слайду 9

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЦИРК УКРАЇНИУ 1998 році Київський Державний Цирк отримав статус Національного Цирку України і це дало йому право називатися головним цирком України. На його базі створюється більшість номерів, які гастролюють по світу.

Номер слайду 10

Нинішня фундаментальна споруда Національного цирку України збудована за проєктом архітектора Валентина Жукова і відкрита 15 серпня 1960 року. Цирк розраховано на 1907 глядачів, загальний об'єм – 77850 куб.м. Будівля чотириповерхова (разом із цокольним поверхом), цегляна, складається з двох основних об'ємів: циліндра і зігнутого під прямим кутом паралелепіпеда, що охоплює циліндр з боків. Внаслідок сполучення круглої і прямокутної в плані форм утворюється внутрішнє подвір'я. У циліндричному просторі зосереджено основні приміщення: манеж із залою для глядачів, вестибюль з гардеробом, фоє та кулуари; у прибудові – службові та технічні приміщення. ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО «НАЦІОНАЛЬНИЙ ЦИРК УКРАЇНИ»

Номер слайду 11

«Золотий каштан» - міжнародний молодіжний фестиваль циркового мистецтва, який проводиться у Києві. У фестивалі можуть брати участь артисти до 25 років. Переможець отримує головну нагороду фестивалю - Гран-прі. Нагороди «Золотий каштанчик», «Срібний каштанчик» та «Бронзовий каштанчик» отримують лауреати у чотирьох вікових категоріях (до 9 років; 10-13 років; 14-17 років; 18-25 років). ЦИРКОВИЙ ФЕСТИВАЛЬ «ЗОЛОТИЙ КАШТАН»Від 2018 року в будівлі ДП «Національний цирк України» проводиться міжнародний фестиваль циркового мистецтва «Золотий каштан».

Номер слайду 12

1976 – 2007 роки — Заєць Борис Михайлович, народний артист України, професор.2007 – 2012 роки — Шевченко Володимир Дмитрович, народний артист України. 2012 – 2019 роки — Шевченко Людмила Олексіївна, народна артистка України. З травня 2019 року — Корнієнко Владислав Вікторович, заслужений діяч мистецтв України, доктор культурології, професор. КЕРІВНИЦТВО

Номер слайду 13

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 серпня 2022
Переглядів
618
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку