Тематичний урок про Україну 01.09.2022

Про матеріал
Перший тематичний онлайн-урок про Україну 01.09.2022 року для дітей 6го класу.
Перегляд файлу

 

Тематичний урок 01.09.2022

Тема: МИ УКРАЇНЦІ: ЧЕСТЬ І СЛАВА НЕЗЛАМНИМ!

Мета: виховувати почуття гордості й приналежності до незламного українського народу, який героїчно боронить власну державу, і як наслідок - готовності до посильної участі у справі захисту суверенітету України та відновлення її територіальної цілісності, долучення до волонтерського руху, допомога армії; глибокої пошани до загиблих героїв і вшанування їх світлої пам’яті; поваги до Збройних сил України й усіх причетних до справи захисту нашої Вітчизни і вдячності їм; співчуття до людей, скалічених війною, до родичів тих, хто загинув на війні, тих, хто втратив житло або був змушений його покинути; стійкості до впливів пропаганди країни - агресора.

Обладняння: Презентація «Кожен із нас - ВОЇН»; презентація «Формування національної ідентичності та патріотизму проєктами Українського інституту національної пам’яті»;

 

Перебіг заняття

Вступне слово вчителя: Півроку тому з повномасштабним вторгненням російської армії розпочався новий етап російсько-української війни, яка триває з 2014 року.

Вже півроку Україна живе в умовах найжорстокішої війни, яка була розв’язана росією в Європі після Другої світової війни. Для нашої країни вона стала народною війною за незалежність і суверенітет, за цивілізаційний вибір і приналежність до європейської цивілізації, її засадничі цінності, права і свободи, що лежать в основі Західного світу.

Війна, як ніколи, згуртувала українську націю, мобілізувавши весь її потенціал на відсіч ворогу. Вона торкнулася кожної української родини, стала частиною нашого життя, а перемога у ній має свій стала спільною метою всього українського народу. Кожний українець має свій рахунок війні та свою історію боротьби, що у сукупності складають нашу спільну історію спротиву.

Новий 2022/2023 навчальний рік розпочинається в умовах війни, у часи, коли Україна вистояла у протистоянні з однією з найпотужніших армій світу, заплативши за це тисячами людських життів, втративши частину своєї території. Тому логічно на першому уроці нового навчального року поговорити про витоки незламності українського народу, причетності до цього учнів і про наші спільні завдання на шляху наближення перемоги.

Ця війна стала війною за існування не лише держави, але й українського народу в цілому, позаяк є практичним втіленням імперської тоталітарної ідеології путінського режиму - рашизму.

(Раши́зм (від «Росія» (англ. Russia, «Раша») + «фашизм»), або російський фашизм, — термін, який використовується науковцями, політиками і публіцистами для позначення політичної ідеології та соціальної практики владного режиму Росії кінця XX — початку XXI століття, що базується на ідеях «особливої цивілізаційної місії» росіян, «старшості братнього народу», нетерпимості до елементів культури інших народів; на тоталітаризмі й імперіалізмі радянського типу, використанні російського православ'я як моральної доктрини, на геополітичних інструментах впливу, насамперед енергоносіях для європейських країн, військовій силі, стосовно країн, що входять до сфери впливу Російської Федерації.)

Згідно з цією ідеологією українці мають бути «денацифіковані», тобто знищені або розпорошені у «русскому мірі». Саме це і спонукало російських військових до військових злочинів і звірств. Це було визнано Верховною Радою України актами геноциду українського народу.

Український народ опинився перед вибором: перемога або смерть.

Україна вистояла завдяки героїзму. Це героїзм Збройних сил України, Національної гвардії, прикордонників, формувань територіальної оборони, добровольчих формувань, які з перших хвилин ціною власних життів стримували натиск ворога.

Героїзм слід розглядати як найвище виявлення самовідданості й мужності у виконанні громадянського обов'язку, як окремою особою, так і підрозділами, та містами в цілому.

Перегляд презентації «Кожен із нас - ВОЇН»

Виставка «Кожен із нас — воїн» — це спільний проєкт Сил територіальної оборони Збройних Сил України та Українського інституту національної пам’яті. Уперше вона відкрилася 22 серпня 2022 року на Контрактовій площі в Києві.

Банерна експозиція містить світлини бійців Сил територіальної оборони ЗСУ та історії людей, які боронять Україну. Частина банерів також розповідають про історичну тяглість національного спротиву українців.

Мета проєкту — наголосити, наскільки важлива готовність захищати свій дім і свою країну. Виставка робить це через висвітлення ролі Сил територіальної оборони у захисті України в перші місяці повномасштабного російського вторгнення.

24 лютого 2022 року українці почали масово ставати до лав Сил територіальної оборони — лише за перший місяць приєдналось понад 110 тисяч осіб. Люди, різні за віком, статтю та досвідом, взяли до рук зброю. З перших днів війни вони брали участь в обороні Києва, Харкова, Сум, Чернігова та інших міст. І зараз бійці Сил ТрО захищають наші кордони, воюють на передовій. У цивільному житті більшість із них не були професійними військовими – це люди різних професій, які відклали свої справи і стали на захист України. За пів року повномасштабної російсько-української війни більшість оборонців пройшли шлях від цивільної людини до воїна.

Вчитель: Єдність і здатність до згуртованості всього українського суспільства виявляється в кількох площинах:

волонтерський рух (технічна, фінансова, медична, гуманітарна допомога військовим і цивільним);

єдність політичних сил (здатність поставити загальнодержавні інтереси вище партійних, позбавлення політичного впливу проросійських сил);

допомога і надання прихистку мешканцям з окупованих територій та місць бойових дій.

Війна має цивілізаційний вимір, позаяк йдеться про захист демократичних цінностей Західного світу, збереження встановленої після Другої світової війни системи міжнародного права й устрою Європи. Доктрина «русского міра» поставила під загрозу безпеку низки європейських держав. Тому демократичними країнами війна була сприйнята саме як війна проти демократії в цілому. Це зумовило їх активну військову, фінансову, гуманітарну підтримку.

Перегляд презентації «Формування національної ідентичності та патріотизму проєктами Українського інституту національної пам’яті».

Вчитель: Отже, можемо зробити висновок, що МИ - ВІЛЬНИЙ НАРОД НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ! Наш народ має величезну, криваву історію боротьби за нашу незалежність! Не маємо права опускати руки! Як сказав наш Президент: «Новая нація, яка з’явилась на світ 24 лютого о 4 ранку. Не народилась, а відродилась. Нація, яка не плакала, не кричала, не злякалась. Не втекла. Не здалася. Не забула…». Маємо велику честь бути УКРАЇНЦЯМИ! СЛАВА УКРАЇНІ!

Онлайн-гра

Аndroid-версія гри вже в магазині додатків Google Play - play.google.com: //bit.ly/2FwGEjs (шукати поле «Українська революція»). ІОS-версія розміщена в магазині додатків Аpple store за посиланням: //apple.co/2MgBgl0.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 серпня 2022
Переглядів
1820
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку