Презентація." Національний заслужений академічний ансамбль танцю України імені Павла Вірського ".

Про матеріал
Створення ансамблю розпочалося з червня 1937 р. Організатором і керівником Державного ансамблю танцю України з 1955 - 1975 був Павло Вірський, а з 1980 - Мирослав Вантух. Багато хореографічних композицій зафіксовано у виданні "У вихорі танцю" ( випуски 1-6, 1977-1982).П.Вірський втілив у танці національні традиції, звичаї, обряди українського народу, створив на цій основі народні танці та нові хореографічні мініатюри і великі полотна із минулого та сучасного життя українців.Створені нові хореографічні твори, що увійшли до золотої скарбниці української народної хореографії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національний заслужений академічний ансамбль танцю України імені Павла Вірського

Номер слайду 2

Націона́льний заслу́жений академі́чний анса́мбль та́нцю Украї́ни і́мені Павла́ Ві́рського — національний художній професіональний колектив України, що базується в Києві. Основу репертуару ансамблю становлять старовинні й сучасні танці різних регіонів України. Показовою рисою ансамблю є широке відображення сучасної тематики і творче використання спадщини народного танцю

Номер слайду 3

Народився 12 (25 лютого) 1905 року в Одесі в купецькій родині. В 1926 році закінчив Одеське музично-драматичне училище, 1928 — Московський театральний технікум. Член КПРС з 1946 року. Артист балету і балетмейстер у театрах Одеси, Харкова, Дніпра, Києва, військових ансамблів. Організатор (1937), балетмейстер (до 1940), художній керівник (1955–1975) Ансамблю танцю УРСР. Жив у Києві,помер 5 липня 1975 р.,похований на Байковому цвинтарі. Павло Вірський

Номер слайду 4

Творчість. Танці і хореографічні картини:«Чумацькі радощі»,«Гопак»,«Рукодільниці»,«Запорожці»,«Флотилія „Радянська Україна“»,«Ляльки»,«Повзунець»,«Шевчики»,«Зимова казка» (одноактний балет). Багато хореографічних композицій Вірського зафіксовано у виданні «У вихорі танцю» (випуски 1-6, 1977—1982).

Номер слайду 5

День народження Павла Вірського, фото з колективом

Номер слайду 6

Репетиція до виступу

Номер слайду 7

НІХТО НЕ ПИШЕПісля повернення ансамблю до Києва Вірський потрапив у немилість. Відвернулися друзі, ігнорувало начальство. Довелося писати нескінченні пояснювальні записки.«65-річний ювілей Павла Павловича ми відзначали у нього вдома вчотирьох — він, Валерія, я та моя дружина. Вірський був у депресії, сидів за столом зарослий, у піжамі, зі згаслим поглядом. Лише після того, як Павла Павловича поздоровив Щербицький, почали телефонувати з привітаннями», — згадував Григорій Чапкіс. Усе це сильно підірвало здоров’я хореографа. Він зніс два інфаркти та шлункову кровотечу. Вірського не стало 5 липня 1975 року. За іронією долі, Скорцені помер наступного дня.

Номер слайду 8

ЗАБОРОНЕНИЙ КОНТАКТЄ кілька версій того, що сталося під час концерту в Мадриді. Павло Вірський — балетмейстер Ансамблю пісні і танцю Радянської армії з 1943 по 1955 рік, пізніше — художній керівник Державного ансамблю танцю Української РСР. Згідно з першою, у перерві на сцену піднявся незнайомий артистам елегантний добродій з дружиною і маленькою дочкою. Він потиснув руку керівникові ансамблю та подякував за задоволення. «Ми й припустити не могли, що перед нами Скорцені. У нього ж було зовсім інше прізвище. Артисти говорили з ним. Він розповідав, що захоплюється підводним полюванням», — 2015 року згадував у розмові з журналістами газети «Факти» учасник інциденту, танцівник Григорій Чапкіс.

Номер слайду 9

ЗАБОРОНЕНИЙ КОНТАКТДруга версія така: співробітники посольства попередили Павла Вірського про те, що в залі буде важний чиновник з адміністрації Мадрида. Було поставлене завдання чудово виступити перед ним, але в жодному разі не контактувати. На це хореограф нібито відповів, що будь-який глядач має право висловити свої враження після концерту.

Номер слайду 10

Монета на честь Павла Вірського. Поштова марка на честь Павла Вірського

Номер слайду 11

Могила Павла Вірського

Номер слайду 12

Історія. Основною метою діяльності Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України ім. П. Вірського є збирання, вивчення та збереження національних традицій, звичаїв та обрядів українського народу, створення на цій основі народних танців та нових хореографічних мініатюр і великих полотен із минулого та сучасного життя українців. Початкові джерела створення ансамблю відносяться до червня 1937 року.

Номер слайду 13

Відомі балетмейстери Павло Вірський та Микола Болотов вперше в Україні об”єднали навколо себе хореографічний колектив народного танцю, який у 1940 році був реорганізований в ансамбль пісні і танцю України. У жовтні 1951 року, після Декади українського мистецтва і літератури у Москві, він був знову реорганізований у Державний ансамбль танцю України. Організатором і беззмінним керівником ансамблю з 1955 по 1975 роки був народний артист СРСР, Лауреат Державної премії СРСР, Лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка — Павло Вірський

Номер слайду 14

. Спираючись на народні національні традиції П. Вірський створив більше п ' яти концертних програм, до яких увійшли яскраві хореографічні композиції «Ми з України», «Ляльки», «Моряки», «Гопак», «Сестри», «Чумацькі радощі», «Ой, під вишнею», «Повзунець», «Подоляночка», «Про що верба плаче», «Запорожці», «Ми пам'ятаємо!» та інші.

Номер слайду 15

З 1980 року ансамбль очолив народний артист України, Лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка — Мирослав Вантух. Завдяки створеній в колективі атмосфері, художній керівник домігся від артистів високої виконавської майстерності, яскравої образності, творчого і вимогливого ставлення до своєї праці. М. М. Вантухом в цей час створені нові хореографічні твори, що увійшли до золотої скарбниці української народної хореографії.

Номер слайду 16

Серед них — «Український танець з бубнами», «В мирі та злагоді», «Україно, моя Україно», український ліричний «Літа молодії», «Карпати», «Волинська полька», «Гуцулка» та інші, що поновили репертуар ансамблю і мають великий успіх у глядачів як в Україні так і далеко за її межами. Під керівництвом М. М. Вантуха із творчого доробку П. Вірського поновлено більше 10 номерів програми. У становленні ансамблю танцю України, художньому оформленні його програм брали участь відомі художники: А. Петрицький, Ф. Нірод, Т. Яблонська, Г. Нестеровська, Л. Писаренко, М. Цирикус, Л. Віг, А. Домашнєва та Л. Хіміч.

Номер слайду 17

Тому на концертах колективу глядач насолоджується не тільки прекрасним виконанням, а і чудовими костюмами, які, безумовно, є невід ' ємною складовою спектаклю. Обробку народної музики і нову музику до танців створили і створюють багато композиторів України. Зокрема — народний артист України Г. Завгородній, Ю. Левицький, А. Хелемський, Я. Лапінський, Б. Яровинський та інші. Усі танцювальні номери ідуть у супроводі симфонічного оркестру, яким довгі роки керував сподвижник П. Вірського, композитор, народний артист України Ігор Іващенко

Номер слайду 18

Із 1994 року оркестром керував заслужений діяч мистецтв України Віталій Редько, а з 2001 року оркестр очолив обдарований музикант, талановитий композитор, заслужений артист України Олександр Чеберко. У 1959 році ансамбль був нагороджений Почесною грамотою Всесвітньої Ради Миру. У цьому ж році за заслуги у розвитку українського хореографічного мистецтва колективу було присвоєно почесне звання «заслужений», а у 1971 році за високу виконавську майстерність — «академічний». У 1987 році колектив нагороджений орденом Дружби народів

Номер слайду 19

Колектив побував більше ніж у 60 країнах світу, зокрема: у В'єтнамі, Кореї, Китаї, Кубі, Австрії, Англії, Канаді, США, Бельгії, Франції, Іспанії, Італії, Греції, Бразилії, Аргентині, Венесуелі, Португалії, Швейцарії, Данії, Андоррі, Японії та інших, де завжди з честю демонстрував досягнення національної культури, вносив посильний внесок у розвиток світової культури

Номер слайду 20

Згідно контракту від 15 лютого 2001 року, підписаного американською компанією з організації концертів «Колумбія Артітст Менеджмент Інкорпорейтид» та Національним заслуженим академічним ансамблем танцю України ім. П. Вірського колектив провів гастролі в США та Канаді у період з 13 вересня по 06 грудня 2004 року у кількості 84 особи.

Номер слайду 21

За 84 дні перебування на гастролях ансамбль успішно виступив з 72 концертами у 58 містах США та Канади. Іскрометному українському хореографічному мистецтву стоячи, збиваючи долоні до почервоніння, під вигуки від захоплення аплодувало біля 100 тисяч вдячних американських та канадських глядачів.

Номер слайду 22

Колектив. Близько 1000 танцюристів пройшли через колектив за майже 80 років його існування. В ансамблі станом на 2015 рік працює 5 народних і 35 заслужених артистів України. З 1980 року ансамбль очолив Мирослав Вантух, народний артист України, лауреат Державної премії УРСР імені Тараса Шевченка, з 2004 року  — Герой України. Під його керівництвом створено нові мистецькі номери й композиції, що увійшли до золотої скарбниці української народної хореографії.

Номер слайду 23

Обробку народної музики і нову музику до танців створили багато українських композиторів, зокрема Г. Завгородній, Ю. Левицький, А. Хелемський, Я. Лапінський, Б. Яровинський та інші. Усі танцювальні номери виконуються в супроводі симфонічного оркестру, яким тривалий час керував сподвижник П. Вірського, композитор, народний артист України І. Іващенко. Із 1994 року оркестром керував заслужений діяч мистецтв України Віталій Редько, а з 2001 року оркестр очолив музикант і композитор, заслужений артист України Олександр Чеберко.

Номер слайду 24

Відомості з Бразилії У радянській пресі 11 серпня 1983 року повідомлялося, що в Бразилії виступає Державний заслужений академічний ансамбль танцю Української РСР імені П. Вірського. Бразильська газета «Жорнал ду Бразіл» назвала гастролі цього колективу головною подією в культурному житті Бразилії цього року.

Номер слайду 25

Сьогодення. Сьогодні Національний заслужений академічний ансамбль танцю України ім. П. Вірського під керівництвом Героя України, народного артиста України, Лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка, професора, академіка Мирослава Вантуха активно працює над удосконаленням свогопрофесійного рівня, поповнює репертуар новими творами, веде активне творче життя, пропагуючи українське хореографічне мистецтво як в Україні так і за кордоном.

Номер слайду 26

«День» у №210 писав про ювілейний концерт на головній сцені нашої держави, на якому високі нагороди артистам ансамблю вручив Президент України Віктор Ющенко. Він підкреслив, що їхне «мистецтво ідентифікує нас як націю, як народ, як країну». А у Національній опері України відбулися заключні концерти II Всеукраїнськогофестивалю-конкурсу народної хореографії ім. П. Вірського. Зал палко вітав керівника ансамблю ім. П. Вірського — Мирослава Вантуха. Бо саме він є тією людиною, яка прагне піднести на новий рівень сучасний український сценічний танець, вдихнути в нього нові сили.2007 рік

Номер слайду 27

Повна зала – на концерті українського ансамблю імені Вірського в рамках 36-го музичного фестивалю в Анкарі. Турецький глядач уже звик, що українські колективи завжди представляють неймовірні шоу – як за постановкою, так і за виконавським рівнем. На сцені2019 Рік. Ансамбль Вірського в Анкарі не відпускали зі сцени– 60 танцівників, акомпанує танцюристам оркестр у складі 20 музикантів. Цією подією в турецький столиці завершився місяць української культури.

Номер слайду 28

Ансамбль Вірського в Анкарі не відпускали зі сцени«Жодних секретів. Ми щодня для цього тренуємося – з 10-ї до 17-ї. Ранок починається з уроку класичного танцю, далі заняття з танцювальної техніки, потім постановочна робота – відпрацьовуємо танці, виправляємо помилки. Якщо готуємося до гастролей, то проганяємо програму. Це наша робота. В цьому немає нічого надлюдського», – коментує особливості своєї роботи Максим Погребняк.

Номер слайду 29

Плакати

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Літератураhttps://parter.ua/ru/event/ansambl-tancyu-im-pavla-virskogo-14-01?gclid=Cjw. KCAi. A-9u. NBh. BTEiw. AN3 Il. NDr. P9 Zg0t. Gz. Uq. X-Ci. A8xn. Kyk. EE5tz_V4 Ae9m-V2 Z9yrd2j44 Xp. Xe7ho. CQgk. QAv. D_Bw. Ehttps://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BB%D1%8 C_%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B0_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%8 B_%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%9 F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B0_%D0%92%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BEhttp://virsky.kiev.ua/

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
1832
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку