Презентація." Розвиток науки в Україні в середині 1950 - середині 1960 -х рр."

Про матеріал
НТР в Україні розпочалася в середині 50-х рр.ХХ ст.Були створені нові машини, прилади, техніка, матеріали...Перший штучний супутник Землі, ЕОМ, автоматизовані системи, дослідницький атомний реактор, штучні алмази...У розвитку науки в Україні відіграли велику роль видатні вчені світового значення: І.Курчатов, В.Глушков, М.Боголюбов, С.Корольов,М.Амосов...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗВИТОК НАУКИ В УКРАЇНІ В СЕРЕД.1950- СЕРЕД.1960 РР​

Номер слайду 2

План. Характеристика НТР в Україні. Здобутки науки.

Номер слайду 3

1. Характеристика НТР в Україні. Побудова ядерних реакторів, створення ЕОМ (комп'ютерів), космічних апаратів. штучних синтетичних матеріалів із заздалегідь заданими властивостями в середині XX ст. привели до поєднання науки, техніки і виробництва, а головне, — перетворення науки на безпосередню продуктивну силу. Це спричинило якісний революційний стрибок у розвитку науки, техніки та матеріального виробництва, що отримав назву «науково-технічна революція» (НТР).

Номер слайду 4

Ядерний реактор

Номер слайду 5

Мала електронна лічильна машина

Номер слайду 6

Космічний апарат ДС-2, 1961р.

Номер слайду 7

Гнучкі автоматизовані системи

Номер слайду 8

дали змогу розширювати та модернізувати виробництво, швидко налагоджувати його на випуск нової продукції за лічені дні, а то й години.

Номер слайду 9

У середині 1950-х років розвиток провідних держав світу наочно продемонстрував радянському керівництву, що традиційні галузі (вугільна, металургійна, важке машинобудування), які були особливо розвинені в Українській PCP, уже не визначають рівень економічної могутності. Усвідомивши загрозу економічного та воєнного відставання, пленум ЦК КПРС у липні 1955 р. поставив на порядок денний питання «науково-технічної та промислової революції».

Номер слайду 10

Головною особливістю НТР у СРСР став її розвиток у надрах ВПК, зв'язок передової радянської науки не з виробництвом взагалі, а з виробництвом озброєнь. Зусилля вчених були спрямовані передусім на створення нових зразків зброї, що могло б на думку розпалювачів «холодної війни», забезпечити Радянському Союзу перевагу в протистоянні із Заходом.

Номер слайду 11

4 жовтня 1957 р. був запущений перший штучний супутник Землі

Номер слайду 12

2. Здобутки науки. Інститут електрозварювання ім. Є. Патона розробляв нові технології автоматичного зварювання, що вивело СРСР на перше місце у світі в галузі зварювальної техніки.

Номер слайду 13

В Інституті проблем матеріалознавства, заснованому в 1955 p., розроблялася прогресивна технологія порошкової металургії.

Номер слайду 14

1955р. - інститут металофізики. Його вчені створили жароміцні сплави для реактивної техніки.

Номер слайду 15

Головним науковим закладом республіки була Академія наук УРСР, яку з 1962 р. очолив академік Борис Патон. Борис Патон

Номер слайду 16

У 1960 р. створено фізико-технічний інститут низьких температур.

Номер слайду 17

1960 р. - у Києві запрацював дослідницький атомний реактор.

Номер слайду 18

Учені харківських інститутів спеціалізу-валися в галузі металургії, ядерної фізики, ядерної енергетики, керованих термоядерних реакцій тощо. Науковці цих закладів узяли участь у виконанні програми з розвитку ядерної енергетики, якою керував відомий радянський фізик-ядерник Ігор Курчатов

Номер слайду 19

У 1957 р. в складі АН УРСР почав діяти Обчислювальний центр на чолі з Віктором Глушковим. Він працював над створенням обчислювальних машин для управління виробничими процесами, розробляв теорію швидкодіючих ЕОМ. Факультет кібернетики

Номер слайду 20

Українські науковці та інженери спроектували та збудували:цифрову машину “Київ”

Номер слайду 21

першу в СРСР машину широкого профілю «Дніпро» (1961)

Номер слайду 22

ЕОМ «Промінь» (1962)

Номер слайду 23

ЕОМ «Мир» (1964)

Номер слайду 24

Над замовленнями ВПК активно працював Інститут механіки. Він займався розробкою рекомендацій щодо подолання вібрацій корпусів міжконтинентальних балістичних ракет, теорією конструктивної міцності пластмас для ракетної техніки, проектованої Дніпропетровським конструкторським бюро «Південне».

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Світового визнання досягнули українські учені в галузі точних наук. Серед них надзвичайно вагоме місце займали розроблені наприкінці 1950-х років академіком Миколою Боголюбовим нові методи квантової теорії поля та статичної фізики. Це дало змогу обґрунтувати теорію надтекучості та надпровідності.

Номер слайду 27

Боголюбов Микола

Номер слайду 28

Колектив Українського науково-дослідного конструкторсько-технологічного інституту синтетичних надтвердих матеріалів АН УРСР у 1961 р. вперше у світі одержав штучні алмази.

Номер слайду 29

З 1956 р. генеральним конструктором космічних апаратів став уродженець Житомирщини Сергій Корольов

Номер слайду 30

11-15 серпня 1962 р. здійснив космічний політ навколо Землі перший космонавт Павло Попович, українець за походженням.

Номер слайду 31

Важливими здобутками характеризувалася робота багатьох учених у галузі медицини. У середині 1950-х років під керівництвом Миколи Амосова розпочалася теоретична розробка та впровадження в практику нових методів хірургічного лікування серцевих захворювань.

Номер слайду 32

Попри успіхи в царині фундаментальних і прикладних досліджень, Україна залишалася науковою периферією СРСР. Цьому насамперед сприяла радянська практика переміщення талановитих учених на роботу до Москви, де концентрувалися головні наукові центри та основні наукові сили. Через це кількість науковців на 10 тис. населення України в 1963 р. досягло лише 16 чоловік. Це було вдвічі менше, аніж у Росії, де на 10 тис. жителів припадало 33 наукові працівники.

Номер слайду 33

Список використаної літератури1 https://uk.wikipedia.org/wiki/Головна_сторінка2 https://amosovinstitute.org.ua/amosov/3 https://kpi.ua/ru/gagarin-about4 відкриті джерела інтернет

Номер слайду 34

Дякую за увагу. Підготувала Кантур Олександра

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
347
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку