Презентація "Надмасивна чорна діра в центрі нашої галактики"

Про матеріал
Матеріал до уроку астрономії "Надмасивна чорна діра в центрі галактики", розділ "Наша галактика".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Надмасивна чорна діра в центрі нашої галактики

Номер слайду 2

Надмасивна чорна діра — чорна діра з масою близько   мас Сонця. Станом на сьогодні надмасивні чорні діри виявлено в центрах багатьох галактик, зокрема, у Чумацькому Шляху

Номер слайду 3

Загальноприйнятої теорії утворення надмасивних чорних дір немає. Існує декілька гіпотез, найбільш очевидною з яких є гіпотеза поступового збільшення маси чорної діри шляхом акреції речовини на чорну діру зоряної маси.

Номер слайду 4

Інша гіпотеза припускає, що надмасивні чорні діри утворюються під час колапсу великих газових хмар і перетворюються на релятивістську зорю з масою в кількасот тисяч сонячних мас або більше. Така зоря швидко стає нестабільною до радіальних збурень внаслідок утворення електронно-позитронних пар у її ядрі, і може сколапсувати відразу в чорну діру. При цьому колапс відбувається минаючи стадію наднової, коли вибух розкидав би більшу частину маси, не дозволивши утворитися надмасивній чорній дірі.

Номер слайду 5

Ще одна модель припускає, що надмасивні чорні діри могли утворитися в результаті колапсу щільних зоряних скупчень, коли негативна тепломісткість системи призводить дисперсію швидкості в ядрі до релятивістських значень.

Номер слайду 6

Нарешті, первинні чорні діри могли утворюватися з початкових збурень відразу після Великого вибуху. Важкість виникнення надмасивної чорної діри полягає в тому, що достатня для цього кількість речовини повинна бути сконцентрована у відносно невеликому об'ємі. 

Номер слайду 7

В 1960 році було встановлено, що в центрі нашої галактики є потужне радіоджерело. Пізніше дослідження встановли, що це надмасивна чорна діра, яка отримала назву Стрілець А*

Номер слайду 8

У ніч проти 13 травня 2019 року, учені зафіксували дивне явище – збільшення активності Стрілець А*. Причиною цього є поглинання нею усе більшої кількості матерії

Номер слайду 9

Астрономи мають кілька теорій щодо того, чому діра стала яскравішою. Відповідно до однієї з них, причина може полягати у зорі S0-2, яка наблизилася до небесного об'єкта ще 2018 року і наситила регіон великою кількістю газів, що досягнули чорної діри лише цьогоріч.

Номер слайду 10

Примітно, що саму чорну діру на фото побачити неможливо – це утворення є своєрідним однобічним поглиначем світла. Яскравість небесного тіла спричиняє радіація, джерелом якої є космічний пил та газ, які чорна діра поглинає. Проте вченим удалось зафіксувати момент, коли Стрілець А* «харчувалася»

Номер слайду 11

 Для людей радіація від Стрільця А* не становить жодної загрози, адже розташована для цього занадто далеко.

Номер слайду 12

Перелік використаних джерел:https://uk.wikipedia.orghttps://ostannipodii.comhttps://tsn.uahttps://zbruc.euhttps://svidok.online

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
3.3
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.1
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Головатый Василий
    Загальна:
    2.7
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Артюх Ігор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Астрономія (рівень стандарту) 11 клас (Головко М.В., Коваль В.С., Крячко І.П.)
Додано
25 березня 2020
Переглядів
10686
Оцінка розробки
4.1 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку