Презентація "Надзвичайні ситуації воєнного часу"

Про матеріал
НС воєнного часу. Види та характеристика. Причини виникнення надзвичайних ситуацій , їхній вплив на довкілля та безпеку життєдіяльності людини, Надзвичайна ситуація загальнодержавного, регіонального, місцевого й об’єктового рівня.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про надзвичайну ситуацію. Класифікація та основні причини виникнення надзвичайних ситуацій.

Номер слайду 2

Мета. Вивчити причини виникнення надзвичайних ситуацій мирного часу, їхній вплив на довкілля та безпеку життєдіяльності людини, Надзвичайна ситуація загальнодержавного, регіонального, місцевого й об’єктового рівня. Оцінити обстановку в надзвичайних ситуаціях. Навести приклади виникнення надзвичайних ситуацій в Україні та за її межами.

Номер слайду 3

Класифікація НС мирного та воєнного часуаварії, катастрофи, стихійні лиха, наслідки застосування хімічної та бактеріологічної зброї, зброї масового ураження, звичайних засобів ураження, тероризм,

Номер слайду 4

Надзвичайні ситуації воєнного часу Застосування:ядерної, хімічної, бактеріологічної зброї,інших сучасних засобів масового ураження.

Номер слайду 5

Ядерна зброязброя, енергія для вражальної дії якої виділяється при ядерних реакціях поділу або синтезу ядерного палива. Призначена для масового ураження людей, знищення або руйнування адміністративних і промислових об’єктів, споруд, техніки.

Номер слайду 6

Уражальні чинники ядерного вибуху

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ударна хвиля поширення стиснутого повітря в усі боки від центра вибуху з надзвуковою швидкістю. Дія ударної хвилі характеризується величиною надлишкового тиску. Надлишковий тиск — це різниця між максимальним тиском у фронті ударної хвилі та нормальним атмосферним тиском перед фронтом хвилі.

Номер слайду 9

Світлове випромінювання потік променевої енергії, що включає ультрафіолетові, видимі та інфрачервоні промені. Джерелом світлового випромінювання є місце вибуху, що світиться. Тривалість залежить від потужності заряду (від 2 до 12 с).

Номер слайду 10

Проникаюча радіація потік гамма випромінювання і нейтронів, що випускаються із зони і хмари ядерного вибуху. Час дії проникаючої радіації — 15–20 с.

Номер слайду 11

Доза випромінювання кількість енергії іонізуючих випромінювань, поглинутих одиницею маси опромінюваного середовища. Експозиційна доза — це доза випромінювання в повітрі. Вона характеризує потенційну небезпеку іонізуючих випромінювань при загальному й рівномірному опроміненні тіла людини.

Номер слайду 12

Електромагнітний імпульс (ЕМІ) потужне електромагнітне поле, що виникає під час ядерного вибуху й існує короткий час. Обумовлена виникненням електричних напруг і струмів значної величини у дротах і кабелях повітряних ліній зв’язку, сигналізації, електропередачі, в антенах радіостанцій.

Номер слайду 13

2. Хімічна зброя

Номер слайду 14

Хімічна зброязброя масового ураження, дія якої ґрунтується на токсичних властивостях деяких хімічних речовин. До неї належать бойові отруйні речовини, засоби їх застосування і доставки до цілі.

Номер слайду 15

Класифікація отруйних речовин • нервово-паралітичної дії — зарин, зоман, Ві-Екс;• шкірно-наривні — іприт;• загальноотруйної дії — синильна кислота, хлорціан;• задушливі — фосген;• психохімічні — Бі-Зет;• подразнювальні — хлорацетонфенон, адамсит, Сі-Ар, Сі-Ес.

Номер слайду 16

3. Біологічна зброя

Номер слайду 17

Біологічна зброяспеціальні боєприпаси і бойові прилади із засобами доставки, споряджені біологічними засобами. Вона призначена для масового знищення живої сили, сільськогосподарських тварин і посівів, а також псування деяких видів військових матеріалів і спорядження. Основа біологічні засоби — хвороботворні мікроорганізми (бактерії, віруси, рикетсії, грибки) і вироблювані деякими бактеріями отрути (токсини).

Номер слайду 18

Види біологічних засобів:• з класу бактерій — збудники чуми, сибірської виразки, сапу, туляремії, холери, меліоїдозу та ін.;• з класу вірусів — збудники жовтої пропасниці, натуральної віспи, різних видів енцефалітів, пропасниці Ден-ге та ін.;• з класу рикетсій — збудники висипного тифу, плямистої пропасниці Скелястих гір, пропасниці цицига-муші та ін.;• з класу грибків — збудники бластомікову, кокци-діоїдомікозу, гістоплазмозу та ін.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. HNATIUK LARYSA
    Дуже гарно підібрано матеріал та зображення.Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 серпня 2019
Переглядів
12980
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку