Презентація " Нафта "

Про матеріал
Цілі уроку: поглибити знання учнів про нафту; дати уявлення про фізичні, технологічні властивості; ознайомити з світовими запасами нафти, та на території України . Тип уроку: поглиблення знань Форми роботи: фронтальна та самостійна роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

2012-2013 н.р. Нафта

Номер слайду 2

На́фта — горюча корисна копалина, складна суміш вуглеводнів різних класів з невеликою кількістю органічних кисневих, сірчистих і азотних сполук, що являє собою густу маслянисту рідину.

Номер слайду 3

Нафту почали добувати на березі Євфрату за 6-4 тис. років до нашої ери. Застосовувалася вона і як ліки. Стародавні єгиптяни використовували асфальт (окиснену нафту) для бальзамування. Нафтові бітуми використовувалися для приготування будівельних розчинів. Нафта входила до складу "грецького вогню".

Номер слайду 4

Гіпотези походження нафтикосмічнанеорганічнаорганічна«Земна» нафта є продуктом перетворення первинних вуглеводнів космосу, що потрапили на Землю разом з іншими формами космічної матерії в епоху формування Землі й інших планет Сонячної системи.(Соколов, 1892 р.)При дії водяної пари на деякі карбіди металів утворюються вуглеводні. Процес протікав при проникненні води тріщинами на великі глибини, там утворювалися вуглеводні, що випаровувалися й підіймалися в холодну оболонку Землі.( Д.І. Менделєєв, 1877 р.)Джерелом утворення нафти за цією гіпотезою є органічні залишки переважно нижчих рослинних і тваринних організмів, що жили в товщі води і на дні водоймів. Розпад відмерлих організмів — одна зі стадій їхнього перетворення в нафту, причому ступінь участі різних хімічних компонентів відмерлих організмів неоднакова.(Ломоносов, 1763 р.)

Номер слайду 5

Фізичні властивостіЗабарвлення в неї червоно-коричневе, буває жовто-зелене і чорне, іноді зустрічається безбарвна нафта. Нафта має характерний запах, легша за воду, у воді нерозчинна. Густина — 760—990 кг/м³.

Номер слайду 6

Склад нафти

Номер слайду 7

Технологічні властивостіНафта — легкозаймиста рідина, температура спалаху від −35 до +120 °C. Питома теплота згоряння 43,7-46,2 МДж/кг. Нафта розчинна в органічних розчинниках. Товарні властивості нафти – фракційний і груповий склади нафти, вміст сірки і масел, теплота згоряння.

Номер слайду 8

Свiтовi запаси нафти складають понад 137,5 млрд. т . 3 них 74% припадає на Азію, у тому числі Близький Схід (понад 66%). Найбільшими запасами нафти володіють: Саудівська Аравія, Росія, Ірак, ОАЕ, Кувейт, Іран, Венесуела, Мексика, Лiвiя, Китай, США, Нiгерiя, Азербайджан, Казахстан, Туркменістан, Норвегія.

Номер слайду 9

На території України поклади нафти є у Передкарпатті, у Дніпровсько-Донецькій областях та на шельфі Чорного і Азовського морів. Україна лише на 10-12% забезпечена нафтою власного виробництва

Номер слайду 10

Усі процеси переробки нафти пов'язані з нагріванням чи охолодженням, що вимагає всебічного вивчення теплових властивостей нафти і нафтопродуктів. При переробці нафти основна маса процесів супроводжується хімічними реакціями, розчиненням, адсорбцією, абсорбцією і змочуванням поверхонь реакторів, що протікають з поглинанням чи виділенням тепла. Тепловий ефект процесу в цілому складається з теплот цих етапів. Сучасна нафтопереробна промисловість України представлена шістьма нафтопереробними заводами. Лисичанський нпз

Номер слайду 11

Застосування. Нафта — найважливіше джерело рідкого палива, мастил, сировина для синтетичних матеріалів тощо.

Номер слайду 12

Із нафти також добувають розчинники, органічні сполуки для виробництва полімерів, лікарських препаратів, засобів захисту рослин від хвороб і шкідників. Близько 8% видобутої нафти споживаються як сировина для сучасної хімії. парафінсажаацетилен

Номер слайду 13

Забруднення моря нафтою - не рідкісне явище. Прибережні води в деяких місцях постійно вкриті шаром нафти. Вона вбиває тварин і знищує багато видів рослин.

Номер слайду 14

Висновок Нафта - найцінніша природна копалина, що відкрила перед людиною дивовижні можливості "хімічного перевтілення". Всього похідних нафти налічується вже близько 3 тисяч. Нафта займає провідне місце в світовому паливно-енергетичному господарстві. Її частка в загальному споживанні енергоресурсів безперервно зростає. Вона складає основу паливно-енергетичних балансів всіх економічно розвинених країн. В даний час з нафти отримують тисячі продуктів.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
6 лютого 2020
Переглядів
8040
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку