Презентація "Написання листа до рідної людини"

Про матеріал
Презентація до уроку розвитку мовлення "Написання листа до рідної людини" (5 клас).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пишіть листи і надсилайте вчасно,коли їх ждуть далекі адресати,коли є час, коли немає часу,і коли навіть ні про що писати. Ліна Костенко

Номер слайду 2

Розвиток мовлення.  Написання листа до рідної людини

Номер слайду 3

Сьогодні на уроціДізнаємося, що називають листом та листуванням. Пригадаємо лексичне значення слів “ адресант ” і “ адресат ”. Познайомимося з державним сервісом України, який забезпечує листування, перекази, відправлення тощо. З'ясуємо, наскільки актуальним є листування для сьогодення. Напишемо лист рідні нам людині.

Номер слайду 4

Минулого місяця ми приїхали до бабусі. Спочатку обговорювали останні події, а потім вирішили навести лад в шафі і звільнити декілька поличок для моїх речей… Увагу привернула старенька коробка для взуття. Думав, там якісь раритетні капці, проте виявилося, що це листи. Дідусь писав їх , коли служив у війську. Бабуся зраділа, почала пригадувати молодість, читати, плакати. Я здивувався. Значно легше зателефонувати, надіслати СМС… Бабуся тільки посміхнулася: “ Хіба ви знаєте, що таке листи?”

Номер слайду 5

Словникова робота. Лист – письмовий спосіб спілкування, обміну інформацією.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Діловий( службовий)Особистий( приватний)Між установами, працівником і установою. Офіційно – діловий стиль мовлення. Між рідними, близькими людьми. Поєднуються ознаки розмовного та художнього стилів.

Номер слайду 6

Пригадаймо!Адресант – відправник листа, телеграми…Адресат – одержувач листа, телеграми…Адреса – місцезнаходження житла людини або установи : країна, місто, селище, вулиця, номер будівлі, квартири, індекс.

Номер слайду 7

Структура листа.1. Звертання до адресата. Вітання та побажання. Не забувайте про вступний комплімент {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Неправильно. Правильно. Добрий ранок!Доброго дня!Доброго вечора!Доброї( спокійної) ночі!Доброго ранку!Добрий день!Добрий вечір!На добраніч!( Добраніч!)

Номер слайду 8

Структура листа. Основна частина2. Основна частина. Повідомлення. Речення різні за метою висловлювання, емоційним забарвленням. Можуть бути ускладнені звертанням, вставними словами, однорідними членами речення. Будьте ввічливі. Стежте за стилем листа. Пишіть про те, що може бути цікавим або корисним адресатові.

Номер слайду 9

Структура листа3. Завершення. Завершальні речення можуть містити повторну подяку, висловлення сподівання чи надії… Формули побажання та прощання: Завжди щиро ваш…Найліпші побажання…Бажаємо успіхів…Із повагою…Із вдячністю і повагою…

Номер слайду 10

Структура листа4. Дата Підпис19.04.2022 р. Ваша онука Тетянка. Твоя краща подруга Оля. Ваш шанувальник Сергій. Запам’ятайте! Лист може мати посткриптум ( PS) – це приписка під текстом.

Номер слайду 11

{D27102 A9-8310-4765-A935-A1911 B00 CA55}МОЖЛИВІ ЧАСТИНИ ТЕКСТУ ЛИСТАПРИКЛАДИЗвертання. Любі мої дідусю і бабусю! Дорога сестричко Іринко! Шановний Василю Івановичу!Початкова форма про стан листування. Отримав (-ла) Ваш лист... Давно не було листа... Отримав (-ла) твій лист, але відразу не відповів (-ла), оскільки... Основний зміст листа, повідомлення про новини. Напишу Вам, що у мене нового в школі (вдома)... Я хочу розповісти Вам... Розповім усе за порядком... Запитання адресату. Як Ваше здоров’я? Які у Вас новини? Що цікавого в тебе?Подяка. Дякую за те, що... Прохання написати лист. Я прошу Вас написати мені... Прошу тебе відповісти на лист... Передача вітань. Передавайте вітання... Прощання. До побачення... Міцно цілую й обіймаю... Кінцівка і підпис. Ваш внук (ваша внучка)... Твій друг (твоя подруга)... Дата і місце написання, якщо їх нема на початку листаберезня 2009 р. Чернівці

Номер слайду 12

Робота з текстом. Прочитайте зразки листів. Визначте їх частини та вид (особистий, діловий).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Творче завдання. Напишіть лист до одного з адресантів: Бабусі, яка живе в іншому регіоні. Сестрі або брату, які навчаються в іншому місті. Мамі, яка поїхала у відрядження. Воїну – захиснику України.

Номер слайду 17

pptx
Додано
15 вересня 2023
Переглядів
1749
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку