Презентація "Написання займенників із прийменниками"

Про матеріал

Презентація містить теоретичний матеріал, вправи на повторення, на закріплення нового матеріалу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перше травня. Класна робота. Написання займенників із прийменниками

Номер слайду 2

Сьогодні на уроціповторюємо визначення займенника, його граматичні категорії та синтаксичну роль, вчимо правила написання займенників з прийменниками,знаходимо займенники у тексті, правильно пишемо їх з прийменниками,визначаємо розряди.

Номер слайду 3

Вправа 1 Доповніть речення: замість цифр вставте слова (запишіть цифру та слова, яких не вистачає): Займенник - це самостійна частина мови, яка означає (1) та відповідає на питання (2). Займенники змінюються за відмінками, а деякі - за (3). У реченні займенник частіше буває (4). Я знаю (5 - скільки?) розрядів займенників.

Номер слайду 4

Прийменник. ПРИЙМЕННИК – службова частина мови, яка служить для зв’язку слів у словосполученні (літати на повітряній кулі, повторити перед уроком, сидіти за партою, писати в зошиті).

Номер слайду 5

Вправа 2 Складіть речення із поданих слів. Очі, були, у, великі, нього, сині. Як ви написали слова «У нього»? Чому? У нього були великі сині очі. Висновок. Займенники з прийменниками пишемо окремо.

Номер слайду 6

Вправа 3 Запишіть речення, розкрийте дужки, поставте розділові знаки. Визначте розряд займенників (надпишіть зверху). Хто (на)нас зазіхав той собі голову зламав. (Прислів’я)Бережіть природу любі діти Я (до)цього все життя вас закликаю. Хто байдуже ставиться (до)неї Той у грудях серденька (не)має. (Л. Українка)Особ.,,,,Звор. Вказ. Вказ. Особ. Означ. Особ. Відн. Особ. Вказ.

Номер слайду 7

Заперечні  займенники пишуться{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Разом. Окремоніхтоні до когоніщоні до чогоніякийні в якомунічийні за чим. Висновок. У непрямих відмінках, ужитих з прийменником, заперечний займенник розпадається на три слова.

Номер слайду 8

 Неозначені  займенники пишуться{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Разом. Через дефіс. Окремо. З частками аби-,де-,-сь(Абищо, дехто, якийсь)З частками казна-, хтозна-,будь-, -небудь(Казна-хто, хтозна-який, будь-що, чий-небудь)Аби до чого, будь для кого, хтозна на якому. Висновок. У непрямих відмінках, ужитих з прийменником, неозначений займенник розпадається на три слова.

Номер слайду 9

Вправа 4 Записати займенники, розкриваючи дужки. ЗРАЗОК: Ні в кого,..  Ні(в)кого, де(з)чим, будь(з)чим, будь(до)кого, хтозна(з)ким, хтозна(до)чого, хтозна(від)чого, казна(з)чим, аби(з)чим, аби(до)чого, де(з)ким, ні(до)кого, ні(з)ким, ні(з)яким, ні(з)чим, ні(за)ким.

Номер слайду 10

Намалюйте смайл

Номер слайду 11

Джерелаhttps://antoninalasenko32.blogspot.com/2020/05/6_17.htmlhttps://naurok.com.ua/urok-vzhivannya-i-napisannya-zaymennikiv-z-priymennikami-formi-orudnogo-vidminka-zaymennikiv-3-o-osobi-odnini-i-mnozhini-93666.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гузенко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 квітня 2023
Переглядів
1556
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку