Презентація "Народні ремесла України"

Про матеріал
Презентація, що розповідає про народні ремесла України. Матеріал можна використати як на уроках історії України так і при підготовці виховного заходу. Підготувала вчитель Перець Світлана Анатоліївна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народні ремесла України

Номер слайду 2

ХЛІБОРОБСТВОНа території України населення здавна займалося хліборобством. У давні часи вирощування злаків посідало чільне місце серед інших видів господарських занять — таких, як мисливство, збиральництво, рибальство, до певної міри тваринництво. Сприятливі кліматичні умови, погідний ландшафт, родючі чорноземи спонукали до праці у полі. (Херсонщина)

Номер слайду 3

БДЖІЛЬНИЦТВОБджільництво належить до найдавніших занять українців. Мед та віск завжди широко використовувалися як продукти харчування, а також служили оброком при зборі данини, були важливим предметом експорту до Західної Європи. Упродовж багатьох віків існування бджільництво пройшло кілька етапів розвитку, з яких дослідники виділяють три основні: дике (початкове, або земляне); бортне; вуликове. (Полісся)

Номер слайду 4

ГОНЧАРСТВОГончарство — обробка глини та виготовлення різноманітного кухонного посуду, а також цегли, кахлів та іншої кераміки. Гончарні вироби на території України визначалися вишуканістю форм, цікавою озлобленістю. На ручному гончарному крузі, що з'явився тут у II ст. н.е., з використанням спеціальної обпалювальної печі — горна — виготовлялася основна маса керамічного посуду.(Полтавщина)

Номер слайду 5

КИЛИМАРСТВОВиготовлення килимів, а також килимових виробів (гобеленів, доріжок, килимових покриттів) ручним або машинним способом. (Львівщина)

Номер слайду 6

ТКАЦТВООдин з найдавніших і найважливіших елементів національної культури України. Художнє ткацтво - це ручне або машинне виготовлення тканин на ткацькому верстаті. Ткацьке виробництво об'єднує підготовку сировини, прядіння ниток, виготовлення з них тканин і заключну обробку: вибілювання, фарбування, ворсування, вибивання тощо. (Сумщина)

Номер слайду 7

ПЛЕТНЕКАРСТВО(художнє плетіння)Плетіння з лози, рогози, соломи побутових предметів (кошики, посуд), меблів. Ще як сировину для плетіння використовували кору певних дерев, насамперед молодої липи та берези . (Тернопільщина та Закарпаття)

Номер слайду 8

. ДЕКОРАТИВНИЙ РОЗПИСПрикрашання розписами стін будівель, домашнього начиння, речей домашнього вжитку — меблів, посуду, тканин; писанкарство . Всім відомий Петриківський розпис розпис зане­сений до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.(Дніпропетровщина , с. Петриківка)

Номер слайду 9

ХУДОЖНІЙ МЕТАЛ(ковальство)Ковалі здавна виготовляли зброю та різноманітні речі господарського призначення (сокири, ножі, молотки, лопати, сапи, лемеші, цвяхи, замки, клямки, залізні ворота й огорожі, стремена тощо). Важливими видами ковальства були підковка коней, а також оковка возів і особливо натягування залізних шин на колеса. (Івано-Франківщина)

Номер слайду 10

ГУТНИЦТВО(художнє скло)Виробництво прикрас, фігурок, посуду із скла (гутою колись у багатьох країнах Європи називали конусоподібну будівлю зі скловарною піччю, тому скляне виробництво нарекли гутництвом. Гутне стекло отримували шляхом сплавлювання при високій температурі у великих глиняних горщиках (тиглях) піску, вапняку і поташу). ( Донецька область)

Номер слайду 11

РІЗБЛЯРСТВО(художня обробка дерева)Вироби з дерева; техніка: видовбування, вирізування, виточування, різьблення (ажурна плоска різьба); орнаментальне оздоблення; вимальовування на ялині, сосні, клені.(Чернігівщина)

Номер слайду 12

ЗАВДАННЯ КВЕСТУСподіваємося ви були уважні.. То ж ваше завдання: на карті України відзначте регіони, у яких розвиток тих чи інших ремесел досяг найвищої майстерності.

Номер слайду 13

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!БАЖАЄМО УСПІХУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Світова Тетяна Олександрівна
    Спасибі за ідею, з Padlet зробили екскурсію по карті
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
2759
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку