Презентація "Наростання економічної кризи"

Про матеріал
Тема. Наростання економічної кризи Мета: пояснити взаємозалежність суспільно-політичного та економічного життя в добу застою; визначити суть спроб реформувати командну економіку в другій половині 1960-х років; проаналізувати економічний розвиток УРСР у другій половині 1950-х – 1960 рр.; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки; удосконалювати навички роботи в парах, малих групах, вміння працювати з текстом підручника та Інтернет-ресурсами; формувати повагу до історичного минулого України Очікувані результати. Після уроку учні/учениці зможуть:  називати дати, пов’язані з темою уроку;  застосовувати та пояснювати на прикладах терміни та поняття;  пояснювати взаємозалежність суспільно-політичного та економічного життя в добу застою;  визначати суть спроб реформувати командну економіку в другій половині 1960-х років;  аналізувати економічний розвиток УРСР у другій половині 1950-х – 1960 рр.;  використовувати карту як джерело інформації про соціально-економічне життя УРСР у цей період.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наростання економічної кризи

Номер слайду 2

Очікувані результати. Після уроку ви зможете:називати дати, пов’язані з темою уроку;застосовувати та пояснювати на прикладах терміни та поняття;пояснювати взаємозалежність суспільно-політичного та економічного життя в добу застою;визначати суть спроб реформувати командну економіку в другій половині 1960-х років;аналізувати економічний розвиток УРСР у другій половині 1950-х – 1960 рр.;використовувати карту як джерело інформації про соціально-економічне життя УРСР у цей період.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Олексі́й Микола́йович Коси́гін  — радянський державний і партійний діяч, голова Ради Міністрів СРСР у 1964—1980 роках. 

Номер слайду 5

“Косигінська” економічна реформа 1965 р. Сільське господарство. Промисловість. Зміст. Результати. Зміст. Результати

Номер слайду 6

“Косигінська” економічна реформа 1965 р. Сільське господарство. Промисловість. Підвищення закупівельних цін на продукцію села. Збільшення капіталовкладень в сільське господарство. Розвиток соціальної сфери села. Перехід від адміністративних до економічних методів управління. Переведення підприємств на госпрозрахунок, розширення їх самостійності. Матеріальне стимулювання трудящих залежно від результатів їхньої праці.Історичних змін не відбулося. Виробництво продукції відставало. Держава змушена була закуповувати хліб за кордоном. Безгосподарність: бездумна хімізація та меліорація ґрунтів. Здійснювалася централізація управління економікою . 95 % підприємств України знову були підпорядковані Москві.

Номер слайду 7

На початку реформи темпи розвитку промисловості були високими. Однак на початку 1970-х рр. з’явилися симптоми краху реформи. Реформа не торкалася основ адміністративно-командної системи. Партійно-державний апарат не міг та не хотів відмовлятися від звичних методів управління економікою: посилювалося директивне планування і силове управління. Збільшився бюрократичний апарат. Посилилися безгосподарність та безвідповідальність. Заявили про себе корупція, організована злочинність, «тіньова економіка». Погіршилася економічна ситуація. У 1970 – 1980-х рр. народне господарство вступило в смугу кризи. КРАХ РЕФОРМИ

Номер слайду 8

Чорнобильська атомна електростанція 1977 р.

Номер слайду 9

Продовольча програма 1982 р.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Довгі черги стали найхарактернішою рисою радянського побуту 1970-1980-х рр.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати § 29 - 30 підручника. Запитайте у бабусь та дідусів, що найбільше їм запам’яталося з періоду застою та запишіть найяскравіші спогади.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.6
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Суходубова Інна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Казановська Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Нестерук Наталія Романівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
9 грудня 2019
Переглядів
16449
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку