Проблема цукрового діабету. У здорової людини підшлункова залоза виробляє гормон інсулін, який доставляє розчинену в крові глюкозу всередину клітин. При цукровому діабеті глюкоза не може проникнути в клітини і залишається в крові, а відтак виводиться з організму. У перекладі з грецької «діабет»означає «витікання», тому назву «цукровий діабет» можнаперекласти як «витікання цукру».
Цукровий діабет. Цукровий діабет Ітипупов'язаний із дефіцитом інсуліну: його виробляється мало або він взагалі не виробляється. Цукровийдіабет ІІ типупідшлункова залоза виробляє достатньоінсуліну, інколи навіть більше за норму. Однак клітини організму втрачають чутливість до нього, і він перестає бути «провідником» глюкози.
В Україні існує природний дефіцит йоду. Щоб запобігти проблемам, пов’язаним із йододефіцитом, необхідно вживати більше морепродуктів — риби, морської капусти, креветок, мідій, кальмарів. Та найкращий вибір — це йодована сіль. При цьому не треба збільшувати кількість солі, яку ви споживаєте. Необхідно дотримуватися лише кількох простих правил. Як купувати? Йодована сіль має обмежений термін придатності — не більш як 6 місяців. Тому купуйте сіль у невеликих упаковках, щоб використати її до закінчення цього терміну. Перевірте цілість і сухість упаковки. Як зберігати? Йодовану сіль треба зберігати щільно закритою, в сухому і темному місці. Порушення умов зберігання призведе до випаровування сполук йоду. Як споживати? За високих температур йод швидко вивітрюється. Тому додавайте йодовану сіль у страви перед тим, як подати їх до столу
Що може призвести до харчового отруєння. За яких умов продукти можуть спричинити харчові отруєння?продукти, термін реалізації яких минув; продукти, які неправильно обробляли або зберігали;продукти, куплені на стихійних ринках;продукти, з пошкодженою упаковкою, уражені гниллю або пліснявою;отруйні гриби або ягоди;консерви зі здутими кришками чи помутнілим вмістом;алкогольні напої.
Шестикласник Максим знайшов яскравий пакетик і взяв його собі. На перерві хлопчик пригостив однокласників кульками, що були в пакетику, і пригостився сам. Кілька дітей встигли проковтнути їх, перш ніж зрозуміли, що то не солодощі. Це був засіб для очищення каналізації. Ті, хто пригостився, дістали опіків стравоходу і шлунка. Вам не раз доводилося бачити продукти в упаковках: цукерки, печиво, морозиво. Та що ж треба зробити перед тим, як купити цей продукт чи скуштувати його? Слід уважно роздивитися упаковку і знайти на ній усі необхідні відомості
ХАРЧОВІ ДОБАВКИХарчові добавки – це речовини, які додають у продукти з метою посилення або збереження їхніх властивостей. У Європі харчові добавки маркуються цифровим кодом із буквою Е. Їх використовують з метою:1.збереження поживних властивостей харчових продуктів;2.надання продуктам більш привабливого вигляду;3.збільшення терміну зберігання харчових продуктів;4.полегшення обробки продовольчої сировини;5.здешевлення та скорочення виробництва продуктів. Однак існують небезпечні харчові добавки. Часте вживання продуктів із такими добавками може призвести до алергічних реакцій, збільшення засвоєння жирів, порушення обміну речовин, онкозахворювань, уражень печінки та нирок.
ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Запишіть у зошит як діяти при харчовому отруєнні (ст.59)2. Запишіть та вивчіть правила обробки та зберігання харчових продуктів (ст.60) Перейдіть за QR-кодом і перевірте, як ви запам'ятали правила обробки та зберігання харчових продуктів. Електронний підручник( автор Т. Воронцова, рік видання 2023 Параграф 10