Презентація "Наступність і перспективність між ДНЗ і ЗНЗ".

Про матеріал

Починати виховання дитини зі школи

означає зводити будівлю на піску і без фундаменту.

Підготовка дітей до школи- одна з актуальних проблем сучасної освіти. Тісна взаємодія дошкільного закладу і школи – основа успішного вирішення проблеми наступності. Вступ до школи і початковий період навчання

викликають перебудову всього способу життя і діяльності

дитини. Школа з її класно-урочною системою і чинними програмами ставить дитину-першокласника в певні умови.

Надзвичайно важливо зробити безболісним для дитини перехід від однієї вікової сходинки до наступної, максимально зблизити умови розвитку, виховання і навчання старших дошкільників і молодших школярів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Починати виховання дитини зі школи означає зводити будівлю на піску і без фундаменту Підготовка дітей до школи- одна з актуальних проблем сучасної освіти. Тісна взаємодія дошкільного закладу і школи – основа успішного вирішення проблеми наступності.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Нормативне і теоретично-методичне забезпечення1. Закони України: “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про дошкільну освіту”. 2. Закон України №2442-VІ “Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої і початкової освіти”. 3. Державний стандарт початкової школи. 4. Базовий компонент дошкільної освіти. 5. Програма розвитку дитини дошкільного віку “Українське дошкілля”. 6. Наказ Кабінету Міністрів України №1111 від 23.11.2010р. “Про впровадження програми розвитку старшого дошкільного віку “Впевнений старт”. 7. Лист МОН України - інструктивно-методичні рекомендації «Про забезпечення взаємодії в освітній роботі з дітьми старшого дошкільного і молодшого шкільного віку» від 19.08.2011 № 1/9-634 8. ПРОГРАМА НАСТУПНОСТІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ТА ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ 9. Рекомендації щодо організації спільної роботи ДНЗ та школи

Номер слайду 5

Вимоги до розповіді вихователя. Розповідь має бути сюжетною. Посильність і доступність викладу. Використання прямої мови героїв. Цікавість у змісті. Тривалість розповіді – до 5 хвилин. Вимоги до розповіді вчителя1. Розповідь має бути описовою.2. Доступність і ясність викладу. 3. Використання прямої і непрямої мови персонажів.4. Чіткість, послідовність та емоційність викладу.5. Тривалість за часом – до 7-8 хвилин.

Номер слайду 6

Організаційна робота: Обговорити та скласти спільний план заходів - ВЕРЕСЕНЬВивчити стан освітнього процесу в: початкових класах (випускників ДНЗ) — ЛИСТОПАД та старших групах ДНЗ —упродовж РОКУОрганізувати та провести екскурсії на перший дзвоник — ВЕРЕСЕНЬ; до шкільної бібліотеки; на уроки початкових класів -  упродовж РОКУПровести із старшими дошкільниками цикл занять та бесід « Я йду до школи» -  упродовж РОКУ

Номер слайду 7

Методична робота: Спланувати спільну роботу — ВЕРЕСЕНЬ. Скласти план роботи дитячого садка та школи з питань наступності в роботі — ВЕРЕСЕНЬ. Ознайомлення вчителів початкових класів з програмою Я у Світі(старший дошкільний вік) та програмою «Впевнений старт.»- ПРОТЯГОМ РОКУОзнайомитися з Програмою навчання в 1-2 класах. - ПРОТЯГОМ РОКУОрганізувати взаємовідвідування освітнього процесу: заняття — вчителями; уроки — вихователями. - ПРОТЯГОМ РОКУЗапросити представників школи для зустрічі з батьками в дні відкритих дверей, на батьківські збори -ПРОТЯГОМ РОКУЗапросити вчителів початкових класів на педраду «Інтелектуальний розвиток дошкільника»— ЛЮТИЙЗапросити психолога школи на діагностику старших дошкільників — КВІТЕНЬБрати участь у роботі педагогічної ради школи, де розглядатимуться питання роботи початкових класів. — ПРОТЯГОМ РОКУ

Номер слайду 8

Робота з батьками майбутніх першокласників: Розпочати роботу постійно діючого клубу «Турботливі Батьки» — ВЕРЕСЕНЬПризначити єдиний батьківський день для проведення відкритих заходів, зустрічей із колективом (останній четвер щомісяця) - ПРОТЯГОМ РОКУПроводити музичні та спортивні розваги разом із сімями вихованців - ПРОТЯГОМ РОКУПроводити батьківські збори, консультації для батьків - ПРОТЯГОМ РОКУПровести батьківські збори у старшій групі щодо готовності дітей до навчання в школі — ТРАВЕНЬОблаштувати тематичну виставку для батьків «Майбутні першокласники — які вони?» — БЕРЕЗЕНЬПродовжувати проводити відкриті перегляди свят, розваг, занять для батьків - ПРОТЯГОМ РОКУПровести ділову гру на тему «Підготовка дітей до школи»— КВІТЕНЬПровести загальні батьківські збори за участю адміністрації та вчителів початкових класів — ЛЮТИЙ

Номер слайду 9

Здійснюється самоосвіта педагогів, яка включає:    вивчення фізіологічних та психологічних особливостей розвитку дітей дошкільного та шкільного віку;    ознайомлення з чинними нормативними документами, що визначають зміст дошкільної та початкової ланок освіти на сучасному етапі;    ознайомлення з публікаціями у фахових виданнях, що присвячені питанню наступності між дошкільною та початковою ланкою. 

Номер слайду 10

«Шляхи готовності дитини до школи» Вступ до школи і початковий період навчання викликають перебудову всього способу життя і діяльності дитини. Школа з її класно-урочною системою і чинними програмами ставить дитину-першокласника в певні умови. Як показує практика, ці умови вимагають від дитини вміння:• організувати свою рухову діяльність;• діяти відповідно до вказівок дорослого;• аналізувати запропонований зразок (виділяти його з навчального матеріалу). Крім того, шкільне життя передбачає певний рівень:• розвитку мислення і мовлення;• навичок мовного спілкування;• розвитку дрібної моторики руки і зорово-рухової координації;• наявності бажання йти до школи.

Номер слайду 11

Перелік навичок поведінки, які повинні бути сформовані у дітей на момент вступу до школи: - обов'язково бути присутнім на занятті;- уважно слухати вихователя і з першого разу виконувати всі його вказівки;- піднімати руку, якщо хочеш запитати чи відповісти;- всі завдання виконувати до кінця;- працювати за планом, запропонованим вчителем;- починати і закінчувати завдання разом з усіма дітьми;- бути уважним до свого товариша, не заважати йому;- не підказувати;- працювати самостійно;- ділитися з товаришем;- продуктивно сприймати зауваження;- не ображатися;- всі навчальні приладдя тримати в порядку. 

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Модель співпраціЗалузький НВК (ЗОШ І-ІІІст. – ДНЗ)Залузької ЗОШ І-ІІІ ступенів ДНЗ “Сонечко

Номер слайду 14

Взаємодія управлінського складу (директор НВК, методична служба, психологічна служба) Складається план перспективності й наступності в роботі дошкільного закладу й початкової школи. Вивчаються перспективи розвитку дошкільного закладу, вихованців у школі. Створюється єдиний аналітичний інформаційно – розвивальний простір. Розробляється план спільних заходів. Моніторинг навчальних досягнень, якості навчання випускників ДНЗ. Узгодження критеріїв готовності дітей до 1-го класу. Медико – психологічний супровід адаптаційного періоду. 

Номер слайду 15

Взаємодія педагогічних колективів Спільне проведення батьківських зборів. Взаємовідвідування педагогічних заходів. Ознайомлення з програмою дошкільного закладу й початкової школи. Взаємопрезентації досвіду і навчальних програм. Спільні методичні заходи.

Номер слайду 16

Взаємодія дитячих колективів  1. Організація свят і розваг 2. Створення спільних традицій 3. Екскурсії 4. Проведення спільних дитячих конкурсів 5. Виставки дитячих робіт 6. Спільні свята, концерти для батьків.

Номер слайду 17

Взаємодія з батьками Вивчення батьківських запитів в освітніх послугах і моніторинг рівня задоволення батьків якістю. Проведення зборів, конференцій. Діяльність консультпунктів. Залучення батьків до господарської діяльності й проведення свят.  

Номер слайду 18

Формула успіху – “Діти + батьки + ДНЗ + школа = радість + здоровя + комфорт”

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Черкаська Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Задорожна Ніна Олександрівна
    МАтеріал добре розроблений, докладний, яскраво, зі смаком оформлений. Дякую за гарну розробку)
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 березня 2018
Переглядів
18252
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку