Презентація "Науковці Сумщини" для учнів 7-11 класів

Про матеріал
Велич кожного краю — в людях, які там живуть. І особливо в тих людях, котрі своїми справами зробили внесок у розвиток науки. Звичайно, у цій невеликій презентації ми не змогли пригадати всіх науковців Сумщини - для цього знадобилася б енциклопедія. Тому ми обрали найвідоміших - справжні «золоті імена».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала:педагог-організатор. Заводської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Кириківської селищної ради. Великописарівського району. Сумської областіНауковці Сумщини

Номер слайду 2

Велич кожного краю — в людях, які там живуть. І особливо в тих людях, котрі своїми справами зробили внесок у розвиток науки.         Кожного року науковці з України створюють близько 15 тисяч винаходів!

Номер слайду 3

Звичайно, у цій невеликій презентації ми не змогли пригадати всіх науковців Сумщини - для цього знадобилася б енциклопедія. Тому ми обрали найвідоміших - справжні «золоті імена».

Номер слайду 4

Пропонуємо вам знайомство з видатними людьми рідного краю:

Номер слайду 5

Володимир Тимошенко (1885 - 1965) Народився в с. Базилівка Конотопського р-ну. Український економіст, автор цілого ряду робіт, в яких аналізувалися макроекономічні процеси в світовому сільському господарстві.

Номер слайду 6

Максим Берлінський (1784 - 1848). Народився у с. Нова Слобода Путивльського р-ну. Відомий історик, архівіст, археолог XVIII - першої половини XIX ст.

Номер слайду 7

Костянтин Ушинський (1823-1871). Народився у м. Охтирка. Видатний педагог і науковець, основоположник наукової педагогіки й народної школи, автор праць з теорії та історії педагогіки, який першим поставив виховання на наукове підґрунтя, поєднавши педагогіку з психологією та іншими науками про людину, створив підручники для початкового навчання «Рідне слово» та «Дитячий світ», розробив програму педагогічної освіти, проект учительської семінарії, розвинувши та вдосконаливши методику початкового навчання, високо підніс суспільне значення вчительської праці.

Номер слайду 8

МИКОЛА ІЗМАЇЛОВИЧ ДМИТРІЄВ (1886-1957)Видатний український географ, геоморфолог, палеогеограф, геолог, доктор географічних наук (з 1938 р.), професор (з 1922 р.). Народився майбутній вчений Микола Ізмаїлович Дмитрієв 9 квітня 1886 року у селі Улянівка, тепер Білопільського району, на Сумщині.

Номер слайду 9

ВАСИЛЬ ДМИТРОВИЧ ОГІЄВСЬКИЙВчений-лісовод, один із засновників вітчизняної лісової дослідної справи. Василь Дмитрович Огієвський народився в 1861 р. у м. Кролевець на Сумщині. Середню освіту здобув у Полтавській військовій гімназії, вищу – в С.-Петербурзькому лісовому інституті. З 1888 по 1892 рр. він був помічником лісничого Одоєвського лісництва Тульської губернії й водночас викладав у місцевій лісовій школі. Усе своє життя Василь Дмитрович присвятив лісовій справі, став відомим вченим. З 1912 по 1918 рр. В. Д. Огієвський був професором Петербурзького лісового інституту. З 1920 по 1921 рр. – професором кафедри лісівництва Київського політехнічного інституту.

Номер слайду 10

ОПАНАС ТРОХИМОВИЧ ВАЩЕНКО (1908-1984)  – відомий український учений: економіко-географ і картограф, почесний член Українського географічного товариства, доктор географічних наук (з 1970 р.), професор. Народився Опанас Ващенко 18 грудня 1908 р. у селі Капустинці Липово-Долинського району Сумської області (тоді село належало до Гадяцького повіту Полтавської губернії). Хлопець рано осиротів. Коли йому було 9 років (1917), померла мати (батько помер у 1947 р.). Де і коли закінчив середню школу, чи одержав середню освіту – невідомо. Відомо лише, що у 1928 р. він закінчив тримісячні кооперативні курси.

Номер слайду 11

ГЕОРГІЙ МИКОЛАЙОВИЧ ВИСОЦЬКИЙ —видатний український вчений у галузі лісівництва, ґрунтознавства, геоботаніки, фізичної географії і гідрології, академік, основоположник науки про ліс і лісову дослідницьку справу. Автор понад 200 наукових праць. Г. М. Висоцький народився 7(19) лютого 1865 р. в с. Микитівка Глухівського повіту Чернігівської губернії (тепер Ямпільский район Сумської області) у родині збіднілих дворян. 

Номер слайду 12

КОВАЛЬОВ ПАВЛО ВАСИЛЬОВИЧ Народився у Сумах, на вул. Суджанській (тепер вул. Горького), в сім’ї робітника-штукатура. Видатний український географ, палеогеограф, гляціолог, альпініст, доктор географічних наук (з 1966 р.), професор (з 1966 р.), заслужений діяч вищої школи України (з 1980 р.), почесний член Географічного товариства СРСР (з 1985 р.), а потім України і Росії.

Номер слайду 13

ІВАН ПАНАСОВИЧ СТРЕЛЬБИЦЬКИЙГенерал-лейтенант генерального штабу, генерал від інфантерії (з 1899 р.), один з найвидатніших, але майже забутих картографів ХІХ століття, народився 18(30) червня 1828 р. в с. Голенка Полтавської губернії, нині Роменський район Сумської області. Помер там же 15(28) липня 1900 р. Його наукові роботи звернули на себе загальну увагу. Російське географічне товариство удостоїло його найвищої нагороди – Костянтинівської медалі, а Російське технічне товариство – золотої медалі ім. А. П. Бородіна.

Номер слайду 14

ОЛЕКСАНДР КСАВЕРІЙОВИЧ БУЛАТОВИЧДослідник Африки. Народився в с. Луциківка, Сумської області. У 1897-1899 роках здійснив експедиції у невідомі європейцям регіони східної Африки. Прослідкував течію р. Омо до її впадіння в озеро Рудольф, вододіли річкових систем Омо і Нілу, першим з європейців перетнув гірську область Каффу (зараз одна з провінцій Ефіопії. Зібрав цінні відомості з етнографії деяких народів Ефіопії (сидамо, галла). За свої подорожні наукові записки був удостоєний малої срібної медалі Географічного товариства.

Номер слайду 15

БОРИС ПАВЛОВИЧ ЯЦЕНКОНародився 1 січня 1942 року в селі Малий Вистороп Лебединського району Сумської області. Доктор географічних наук (2001), професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, економіко-географ, сходознавець. 

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
2 травня 2019
Переглядів
845
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку