Презентація "Навчальний проект з основ здоров'я "Корисна і шкідлива їжа"

Про матеріал

Проект учнів 1-Б класу

Тема проекту: «Корисна та шкідлива їжа»

Учасники проекту: учні 1-Б класу, батьки

Керівник проекту: Олійник А.В вчитель початкових класів.

Людина народжується здоровою, а всі хвороби приходять до неї через рот з харчовими

продуктами.

Гіпократ.

Мета проекту: ознайомитись з корисними та шкідливими продуктами харчування, їхнім впливом на організм; пропагувати здорове харчування.

Завдання проекту:

  • -формувати ключові компетентності ( вміння вчитися, інформаційно- комунікативна, загальнокультурна, здоров'язбережувальна, громадянська, соціальна);
  • -розвивати загальнонавчальні вміння і навички;
  • -формувати процедурні компетентності.

План проекту:

  • 1.Зібрати інформацію про корисні продукти харчування.
  • 2.Зібрати інформацію про найбільш шкідливі продукти харчування.
  • 3.Намадювати малюнки до теми проекту.
  • 4.Зробити фотоколлаж «Їмо корисне»
  • 5.Підібрати цікаві факти та загадки про їжу.

У рамках роботи над проектом було створено 4 робочі групи:

  • -Дослідники корисної їжі
  • -Дослідники шкідливої їжі
  • -Художники
  • -Пошуковці.

Отже, захист нашого проекту ми почнемо з групи дослідників корисної їжі:

Найкорисніші продукти

Учень

Морква - у ній знаходиться найбагатше джерело вітаміну А. Поліпшує травлення, апетит, структуру зубів, підвищує опірність організму інфекціям.

Огірок - володіє такими цінними властивостями, як: поліпшення росту волосся, зміцнення серця і судин. Корисний при отруєннях, адже виводить шкідливі речовини з організму.

Учень

Баклажан називають «овочем довголіття», оскільки вітаміни і мінерали, що в ньому містяться, допомагають справлятись з багатьма хворобами. Гарбуз нормалізує обмін речовин,ріст клітин, зміцнення кісткової системи та зубів. Містить велику кількість заліза. Цибуля та часник – корисні для печінки, судин, серця; відмінно зміцнюють імунну систему.

Учень

Яблука – зміцнюють імунну та нервову системи, знижують ризик захворювань серця і судин. Містять велику кількість вітамінів і мінералів. Груші– здатні підвищувати захисні сили організму, протистояти інфекційним захворюванням, надавати протизапальну дію, має протимікробні властивості. Містить високий вміст заліза, корисна для серця.

Учень

Абрикоси– дуже корисні для зору, містять велику кількість вітаміну А. Його називають «серцевим фруктом», поліпшують пам'ять і роботу мозку.

Учень

Банан- незамінний продукт для нервової системи. Міститься в бананах магній, який зміцнює нервову систему. В бананах є вітамін В6, а магній у поєднанні з цим вітаміном просто незамінний засіб для профілактики серцево – судинних захворювань.

Ківі - містить величезну кількість самих різних корисних для організму мікроелементів, в одному плоді їх міститься приблизно стільки, скільки в кілограмі апельсинів.

Учень

Ягоди – це джерело вітамінів і корисних мікроелементів. Найбільш корисними для мозку вважають смородину, малину, полуниці. Вони заряджають мозок і покращують пам'ять, що дуже важливо у нашому житті.А також сприяють покращенню кровообігу в організмі.

Учень

Риба - містить велику кількість мінеральних речовин, які допомагають роботі мозку. А вітаміни, які містяться в рибі, чудово захищають нервову систему від стресів і перенавантажень.Найбільш корисною вважають морську рибу, а саме скумбрію, лосось, сардини.

Учень

Горіхи. Регулярне вживання знижує ризик серцево-судинних захворювань, покращують пам'ять та увагу. Фундук зміцнює нігті та волосся; фісташки добре впливають на зір; мигдаль здатен поліпшити стан шкіри, нігтів, волосся при їх постійному вживанні; кедрові горіхи легко засвоюються і сприяють активізації мислення.

Учень

Кисломолочна продукція відома своїми корисними якостями. Молочні продукти зміцнюють імунітет, вони також покращують роботу кишківника, можуть використовуватися як засіб від простудних захворювань і алергії. Легко засвоюється організмом, знімає втому, відновлює сили. Стакан кефіру або йогурту, випиті перед сном на ніч, дозволять спокійно заснути і заспокоять шлунок навіть після сильного переїдання.

Вірш про Молочну їжу

Далі ми запрошуємо групу, яка досліджувала шкідливу для організму їжу.

Найбільш шкідлива їжа

Учень

Чіпси та сухарики. Через особливості приготування в них утворюється безліч шкідливих речовин, що можуть призвести до раку, підвищують ризик серцево-судинних захворювань.Деякі чіпси виробляються не з картоплі, а з кукурудзяного або пшеничного борошна. Дуже шкідливими є приправи та ароматизатори, які до них додаються.

Фаст-фуд(швидка їжа) – з роками харчування такими продуктами призводить до порушення травлення, ожиріння.

(Дослід з чипсами)

Учень

Газовані напої – суміш цукру, хімії і газів. Містять цукрозамінник, який при вживанні у великих дозах сприяє розвитку психічних захворювань.Такі напої не втамовують спрагу, а тільки посилюють її.

(Досліди з кока колою та яйцем та кока колою і молоком )

Учень

Ковбаса, копченості містять більше ароматизаторів і барвників більше, ніж м'яса. А один шматочок копченої ковбаси містить стільки фенольних сполук, скільки людина вдихає в місті за рік!Фенол украй токсичний.

Учень

Шоколадні батончики – гігантська кількість калорій у поєднанні з хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.

(Дослід –шоколад та вогонь,

Дослід –– ведмедики, чевв'ячки, якф зліплюють конструктор. )

Учень

Майонез, кетчуп, соуси – не містять натуральних інгредієнтів. Натомість мають великий вміст жирів, хімічних добавок, що при частому вживанні призводить до ожиріння та порушення травлення.

Група «Художники».

Художниками у нас виявився увесь клас. Але зараз я хочу запросити деяких представників цієї групи, а саме _______________ Вона(Він) приготував(ла) презентацію до нашого захисту, і зараз розповість частину з неї, про вітаміни, які ми вживаємо в продуктах, а також режим харчування.

__________вдома із батьками виготовила плакат до теми нашого проекту.

Люди в усьому світі вживають різноманітну їжу, ле вона має бути корисною. Корисно їсти різноманітні свіжі продукти – молоко, рибу, мясо. Не можна вживати якийсь один продукт, тоді ваш організм не отримає потрібних йому речовин. Треба їсти більше овочів та фруктів, тому що там багато вітамінів.

Ну і звичайно малюнки.

Фотоколлаж «Їмо корисне».

На стіні або на дошці фото, з дітьми.

Група « Пошуковці».

1. Учень

Чи знаєте ви, що Помідор, нарівні з іншими рослинами, які були привезені мандрівниками з Нового Світу, вважався отруйним. Омана з приводу томатів існувала до 1820 року, поки Роберт Джонсон, не з'їв відро помідорів на очах у великої кількості людей. Тільки тоді помідори стали вживати в їжу.

2. Учень

Якщо прикрити ніс, то ви не зможете розрізнити смак яблука, картоплі чи цибулі. Вчені ставили експеримент на підтвердження цього. Групі волонтерів щільно закривали очі, перекривали ніс, після чого давали спробувати один з цих плодів. У більшості випадків людина не могла зрозуміти, ЩО з цього він їсть. Це неймовірно, але такий досвід доводить, що ніс відіграє велику роль у формуванні смаку їжі. Так як яблуко, картопля і цибуля мають приблизно однакову консистенцію, тому мозок не може розрізнити їх. Можете спробувати виконати такий експеримент вдома, але, як тільки ви відкриєте ніс, ви відразу зрозумієте, що їли.

3. Учень

У 15 столітті в Туреччині були страчені сім придворних підданих султана Магомета Другого тільки через те, що хтось із них з'їв один із присланих в подарунок правителю огірків.

4. Учень

Картоплю фрі можна вважати прабатьком сучасних чіпсів, тому що рецепт чіпсів виник по чистій випадковості. В одному американському ресторанчику незадоволений відвідувач поскаржився шеф-кухарю, що його смажена картопля нарізана занадто товсто. Вирішивши провчити вибагливого гостя, кухар приготував другу порцію, нарізавши картоплю товщиною з паперовий лист, і обсмаживши. Гість був у захопленні, а страва здобула неймовірну популярність

5. Учень

Чи знаєте ви, що навіть гуаш, розбавлена у воді і приправлена цукром не так шкідлива як кольорова газована вода? Вважається, що фаст -фуд найкраще запивати газованою водою, але це лише хитрий маркетинговий хід. Насправді газована вода притупляє відчуття голоду, і вам хочеться з'їсти ще один гамбургер. До речі Кока-Кола Лайт ні скільки не краще звичайної Коли. У ній міститься замінник цукру, який набагато шкідливіший.

Вчитель:

Підводячи підсумки, ми можемо зробити висновок, що досягли поставлених на почтаку цілей.

Правильне харчування – перший ключ до здоров'я і доброго самопочуття. Тільки при правильному виборі продуктів харчування людина отримує всі необхідні поживні речовини, що дозволяють їй зберегти здоров'я на довгі роки. Сотвори себе здоровою особистістю!!

Бажаємо вам міцного здоров'я!!!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Корисна та шкідлива їжа.Інформаційно-практичний проект. Учасники проекту: учні 1- Б кл., батьки. Керівник проекту: Олійник Андрій Вікторович.., вчитель початкових класів,

Номер слайду 3

Людина народжується здоровою, а всі хвороби приходять до неї через рот з харчовимипродуктами. Гіпократ.

Номер слайду 4

Мета проекту:ознайомитись з корисними та шкідливими продуктамихарчування, їхнім впливом на організм; пропагувати здорове харчування.

Номер слайду 5

Завдання проекту:формувати ключові компетентності ( вміння вчитися, інформаційно- комунікативна, загальнокультурна, здоров’язбережувальна,громадянська, соціальна);розвивати загальнонавчальні вміння і навички;формувати процедурні компетентності.

Номер слайду 6

План проекту.корисніЗібрати інформацію про продукти харчування. Зібрати інформацію пронайбільшшкідливі продукти харчування. Намалювати малюнки до теми проекту. Зробити фотоколлаж « Їмо корисне». Підібрати цікаві факти та загадки про їжу.

Номер слайду 7

Робочі рупи. Дослідники 1. Дослідники 2. Художники. Пошуковці.

Номер слайду 8

Найкорисніші продукти. Морква - у ній знаходиться найбагатше джерело вітаміну А. Поліпшує травлення, апетит, структуру зубів, підвищує опірністьорганізму інфекціям. Огірок -володіє такими цінними властивостями, як:поліпшення росту волосся, зміцнення серця і судин. Корисний при отруєннях, адже виводить шкідливі речовини з організму.

Номер слайду 9

пп. Баклажан називають «овочемдовголіття», оскількивітаміни і мінерали, що в ньому містяться, допомагаютьсправлятись з багатьма хворобами. Гарбуз нормалізує обмін речовин,ріст клітин, зміцненнякісткової системи та зубів. Містить велику кількість заліза. Цибуля та часник – корисні для печінки, судин, серця; відмінно зміцнюють імунну систему.

Номер слайду 10

Яблука – зміцнюють імунну та нервову системи, знижуютьризик захворювань серця і судин. Містять велику кількість вітамінів імінералів. Груші – здатні підвищувати захисні сили організму, протистояти інфекційним захворюванням, надавати протизапальну дію, маєпротимікробні властивості. Містить високий вміст заліза, корисна для серця.. Абрикоси – дуже корисні для зору, містять велику кількість вітаміну А. Його називають «серцевим фруктом», поліпшуютьпам’ять і роботу мозку.

Номер слайду 11

Банан- незамінний продукт для нервової системи. Міститься в бананах магній зміцнює нервову систему. В бананах є вітамін В6, а магній у поєднанні з цим вітаміном просто незамінний засіб для профілактики серцево – судинних захворювань. Ківі - містить величезну кількість самих різних корисних для організму мікроелементів, в одному плоді їх міститься приблизно стільки, скільки в кілограмі апельсинів.

Номер слайду 12

Ягоди – це джерело вітамінів і корисних мікроелементів. Найбільш корисними для мозку вважають смородину, малину, полуниці. Вони заряджають мозок і покращують пам’ять, що дуже важливо у нашому житті. А також сприяють покращенню кровообігу в організмі. Відомо, що недостатнє кровопостачання мозку часто призводить до занепадурозумових здібностей. Чорниця покращує зір та пам’ять,захищає серце.

Номер слайду 13

Риба - містить велику кількість мінеральних речовин, якідопомагають роботі мозку, відмінний спосіб прфілактики серцево- судинних хвороб. А вітаміни, які містяться в рибі, чудово захищають нервову систему від стресів і перенавантажень. Найбільш корисною вважають морську рибу, а саме скумбрію, лосось, сардини. Горіхи . Регулярне вживання знижує ризик серцево-судиннихзахворювань, покращують пам’ять та увагу. Фундук зміцнює нігті та волосся; фісташки добре впливають на зір; мигдаль здатен поліпшити стан шкіри, нігтів, волосся при їх постійному вживанні; кедрові горіхи легко засвоюються і сприяють активізації мислення.

Номер слайду 14

Кисломолочна продукція відома своїми корисними якостями. Продукти, отримані в результаті впливу на молоко корисних бактерій, мають зміцнювальну імунітет дію, вони такожздатні регулювати роботу кишківника, можуть використовуватися як профілактичний засіб від простудних захворювань і алергії. Легко засвоюється організмом, поліпшує процес травлення, зміцнює імунну систему, знімає втому, відновлює сили. Не дарма кефір, наприклад, називають природним енергетиком. Стакан кефіру або йогурту, випиті перед сном на ніч, дозволять спокійно заснути і заспокоять шлунок навіть після сильного переїдання. Є джерелом кальцію.

Номер слайду 15

Корисна молочна їжа

Номер слайду 16

Найбільш шкідлива їжа. Чіпси та сухарики. Через особливості приготування вних утворюється безліч шкідливих речовин, що можуть призвести до раку, підвищують ризик серцево-судинних захворювань. Деякі чіпси виробляються не з картоплі, а з кукурудзяного або пшеничного борошна. Дуже шкідливими є приправи та ароматизатори, які до них додаються. Фаст-фуд (швидка їжа) – з роками харчування такимипродуктами призводить до порушення травлення, ожиріння.

Номер слайду 17

Газовані напої – суміш цукру, хімії і газів. Містять цукрозамінник, який при вживанні у великих дозах сприяє розвитку психічних захворювань. Такі напої не втамовують спрагу, а тільки посилюють її. Ковбаса, копченості містять більшеароматизаторів і барвників більше, ніж м’яса. А один шматочок копченої ковбаси містить стільки фенольних сполук, скільки людина вдихає в місті за рік! Фенол украй токсичний.

Номер слайду 18

Шоколадні батончики – гігантська кількість калорій упоєднанні з хімічними добавками, генетично модифікованимипродуктами, фарбниками і ароматизаторами. Майонез, кетчуп, соуси – не містять натуральнихінгредієнтів. Натомість мають великий вміст жирів, хімічних добавок, що при частому вживанні призводить до ожиріння та порушення травлення.

Номер слайду 19

Група «Художники».

Номер слайду 20

Фотоколлаж «Їмо корисне».

Номер слайду 21

Група « Пошуковці». Помідор, нарівні з іншими рослинами, які були привезені мандрівниками з Нового Світу, вважався отруйним. Омана з приводу томатів існувала до 1820 року, поки Роберт Гібон Джонсон, не з'їв відро помідорів на очах у великої кількості людей. Тільки тоді помідори стали вживати в їжу?

Номер слайду 22

Чи знаєте ви?Помідор, нарівні з іншими рослинами, які були привезені мандрівниками з Нового Світу, вважався отруйним. Омана з приводу томатів існувала до 1820 року, поки Роберт Гібон Джонсон, не з'їв відро помідорів на очах у великої кількості людей. Тільки тоді помідори стали вживати в їжу. Яблуко, картопля чи цибуля?Якщо прикрити ніс, то ви не зможете розрізнити смак яблука, картоплі чи цибулі. Вчені ставили експеримент напідтвердження цього. Групі волонтерів щільно закривали очі,перекривали ніс, після чого давали спробувати один з цихплодів. У більшості випадків людина не могла зрозуміти, ЩО з цього він їсть. Це неймовірно, але такий досвід доводить, що ніс відіграє велику роль у формуванні смаку їжі. Так як яблуко,картопля і цибуля мають приблизно однакову консистенцію,тому мозок не може розрізнити їх. Можете спробувати виконати такий експеримент вдома, але, як тільки ви відкриєте ніс, ви відразу зрозумієте, що їли.

Номер слайду 23

У 15 столітті в Туреччині були страчені сім придворних підданих султана Магомета Другого тільки через те, що хтось із них з'їв один із присланих в подарунок правителю огірків. Картоплю фрі можна вважати прабатьком сучасних чіпсів, тому що рецепт чіпсів виник по чистій випадковості. У 1853 році в одному американському ресторанчику незадоволений відвідувач поскаржився шеф-кухарю, що його смажена картопля нарізана занадто товсто. Вирішивши провчити вибагливого гостя, кухар приготував другу порцію, нарізавши картоплю товщиною з паперовий лист, і обсмаживши. Гість був у захопленні, а страва здобули неймовірну популярність. Чи знаєте ви, що навіть гуаш, розбавлена у воді і приправлена цукром не так шкідлива як кольорова газована вода? Вважається, що фаст -фуд найкраще запивати газованою водою, але це лише хитрий маркетинговий хід. Насправді газована вода притупляє відчуття голоду, і вам хочеться з'їсти ще один гамбургер. До речі Кока-Кола Лайт ні скільки не краще звичайної Коли. У ній міститься замінник цукру, який набагато шкідливіший.

Номер слайду 24

Правильне харчування – перший ключ до здоров'я і доброго самопочуття. Тільки при правильному виборіпродуктів харчування людина отримує всі необхідні поживні речовини, що дозволяють їй зберегти здоров'я на довгі роки. Сотвори себе здоровою особистістю!!

Номер слайду 25

Бажаємо вамміцного здоров’я!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ирина Билоконь
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Круковська Наташа
    Класний матеріал!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 січня 2019
Переглядів
14058
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку