Презентація "Навчання та співпраця в групах, парах"

Про матеріал
У матеріалі йдеться про формування вмінь, що є спільними для всіх компетентностей, під час навчання та співпраці учнів в групах і парах; про зміну ролі і функцій викладача під час використання інтерактивних стратегій навчання, про переваги інтерактивного навчання, зокрема "навчання плюс розвиток" тощо. Презентацію можна використати під час виступу на педагогічних зборах, для закріплення здобутих знань доречно використати практичні вправи (слайд 17-18). Фотоматеріали (слайди 9-16) є оригінальними з досвіду роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчання та співпраця в групах, парах

Номер слайду 2

Спільними для всіх компетентностей є такі вміння:уміння читати і розуміти прочитане;уміння висловлювати думку усно і письмово;критичне мислення;здатність логічно обґрунтувати позицію;виявляти ініціативу;творити;уміння вирішувати проблеми, оцінювати ризики та приймати рішення;уміння конструктивно керувати емоціями;застосовувати емоційний інтелект;здатність співпрацювати в команді.

Номер слайду 3

Інтерактивні методи навчанняЄ актуальним способом роботи викладача в аудиторії, тренера в групі та педагога в будь-якому освітньому закладі;Базуються на активній взаємодії учасників навчального процесу, за умови, що основна спрямованість надається взаємодії слухачів між собою; Методи дозволяють активізувати навчальний процес, зробити його ефективним;Інтерактивні методи захоплюють слухачів, пробуджують в них інтерес та створюють мотивацію, змушують відмовлятися від стереотипного мислення, натомість намагатися мислити критично.

Номер слайду 4

Використання інтерактивної стратегії змінює роль і функції викладача. Вчитель перестає бути центральною фігурою і лише регулює навчальний процес, займається його загальною організацією, визначає загальний напрям, а саме: Готує до уроку необхідні завдання;Формулює питання для обговорення у групах;Контролює час і порядок виконання наміченого завдання;Надає консультації;Допомагає у разі виникнення труднощів.

Номер слайду 5

В ході інтерактивного навчання. Учні вчяться критично мислити, розв'язувати складні проблеми на підставі аналізу обставин і відповідної інформації;Приймати виважені рішення;Брати участь у дискусіях, вести конструктивний діалог, бесіду.

Номер слайду 6

Навчання плюс розвиток. Розвиток комунікативних умінь і навичок;Виникає емоційний контакт між слухачами;Виробляються навички співпраці в команді; вміння прислухатися до думки одне одного;Виникає можливість психологічного розвантаження під час уроку або лекції;У викладача з'являється можливість переключати увагу на центральні питання теми.

Номер слайду 7

Учні сидять по двоєПлюси +Учитель може легко пересуватися по класу та говорити з окремими учнями або парами учнів. Учитель може впевнитись, що всі школярі дивляться на нього під час розповіді. Оскільки вчитель може бачити обличчя всіх дітей, йому легко контролювати їх поведінку. Учням легко працювати в парах та по чотири людини, якщо вони повернуться, щоб приєднатися до пари за ними. Мінуси – Коли учні виконують індивідуальну роботу на своїх місцях, партнер може їх відволікти. Учні не можуть бачити один одного під час групових дискусій. Учні, які сидять за останніми партами, часто не чують тих, хто сидить у першому ряду перед учителем.

Номер слайду 8

Учні сидять групами по чотири або п’ять Плюси +Учитель може легко пересуватися, щоб спілкуватися з окремими учнями або з групами. Учні можуть працювати в малих групах. Учням легко побачити один одного. Це заохочує до обговорення та спілкування один з одним. Мінуси -Учителю важче підтримувати увагу учнів під час розповіді. Адже не всі школярі дивляться на вчителя. Учителю складно контролювати поведінку учнів, оскільки не всі діти дивляться на нього.

Номер слайду 9

Співпраця в групах і в парах

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Вправа на закріплення здобутих знань(20 хв) «Виступ на задану тему»Мета вправи: закріпити та систематизувати вивчене; проаналізувати, як отримані знання будуть застосовуватися в реальному житті. Хід вправи: усі учасники об'єднуються у три міні-групи. Кожна міні-група отримує завдання: підготувати короткий виступ на задану тему. Тема 1: Тема 2: Тема 3: Протягом 10 хвилин учасники в міні-групах готують короткі виступи на задану тему, записуючи основні ідеї, план виступу, замальовуючи необхідні схеми чи ілюстрації до виступу на аркуші паперу. Представники від кожної з міні-груп по черзі презентують усім виступи, підготовлені своєю групою. Після презентації усім учасникам пропонується висловити доповнення, зауваження, коментарі.

Номер слайду 18

Вправа на закріплення здобутих знань(25 хв.) «Ситуаційні завдання»Мета вправи: з'ясувати рівень засвоєння учасниками інформації. Хід вправи: учасники об'єднуються в три групи, кожна з них отримує завдання. Групи обговорюють та готують завдання, далі по черзі презентують його. Після кожної презентації протягом 5 хв. триває обговорення завдання всіма учасниками заняття. Ситуаційне завдання 1. Ситуаційне завдання 2. Ситуаційне завдання 3.

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Золотавіна Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
10 грудня 2019
Переглядів
1953
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку