Презентація “ Найпростіші коливальні системи (математичний, пружинний маятники). Енергія коливань ”. 10 клас

Про матеріал
Сформувати поняття математичного та пружинного маятників як найпростіших моделей коливальних систем; поглибити знання учнів про теорію коливального руху. Розвивати спостережливість, інтерес до експерименту, вміння аналізувати та робити висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ Найпростіші коливальні системи(математичний, пружинний маятники). Енергія коливань ”. Тема уроку:

Номер слайду 2

Формувати знання про математичний та пружинний маятники;уявлення про єдиний характер закономірностей коливальних процесів математичного й пружинного маятників; формувати вміння описувати коливальні рухи маятників; показати практичне застосування маятників у техніці, в побуті. МЕТА УРОКУ

Номер слайду 3

Закріплюємо: вміння працювати з графіками гармонічних коливань маятників;«читати» графіки гармонічних коливань, зокрема, вміти визначати амплітуду, період, частоту коливань; записувати рівняння таких коливань за відомими величинами;вивчаємо формули періодів коливань математичного та пружинного маятників та їх залежність від певних фізичних величин;розв’язуємо задачу; розглядаємо закон збереження енергії під час коливального руху маятників. Алгорітм роботи на уроці:

Номер слайду 4

Коливальний рух — це рух, який повторюється через рівні інтервали часу. S – переміщення (м) t– проміжок часу (c)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

А = Хmax – амплітуда коливаньω- циклічна частота коливаньх = 0,08 cos5πt А = 8 см = 0,08м Т = 0,4 с ω = 2π /0,4= 5π рад/с

Номер слайду 8

Автомобіль на ресорах. Машина для нарізки кабачка, перцю, огірка та інших овочів Vega Belt Cutter Gilo 300 Незатухаючі коливання швейн маш

Номер слайду 9

Тℓg. Дану формулу вперше одержав у ХVІІ ст. голландський учений Х. Гюйгенс, тому її називають формулою Гюйгенса.

Номер слайду 10

Маятник Фуко  — математичний маятник, який використовується для експериментальної демонстрації добового обертання Землі . Перша публічна демонстрація була здійснена в березні 1851 року в паризькому Пантеоні : під куполом Пантеону Леон Фуко підвісив на сталевому дроті довжиною 67 м металеву кулю масою 28 кг. Період коливання маятника за такої довжини підвісу становить 16,4 секунди.  Маятники Фуко в Україні.

Номер слайду 11

Перший в Україні маятник Фуко встановили в Київському політехнічному інституті (КПІ) у лютому 2011-го року. Його висота 22 м. Діаметр бронзової кулі - 28 см. Вага - 43 кг.

Номер слайду 12

У Харківському планетарії "Космос" маятник встановили у вересні 2012-го. Куля з нержавіючої сталі важить 28 кг. Третій український маятник Фуко встановили в ужгородському національному університеті у вересні 2013-го. Латунна куля приладу важить 43 кг.

Номер слайду 13

Музей космонавтики у Переяслав-Хмельницькому, розташований у будівлі старого храму. У центрі церкви встановили маятник Фуко. У Луцьку маятник Фуко у холі спортивно-розважального комплексу "Адреналін Сіті" встановили у липні 2015-го.

Номер слайду 14

Задача Дано: ℓ = 67м Т = 16,4 с. Знайти: g - ?

Номер слайду 15

Пружинні маятники – це маятники, в яких тіло коливається завдяки дії пружини. Віртуальна лабораторія.

Номер слайду 16

Період коливань пружного маятника залежить від :m - маси тіла (кг)k - жорсткість пружини (Н/м Т Енергія коливань. Віртуальна лабораторія.

Номер слайду 17

Під час коливань маятників відбуваються взаємні періодичні перетворення потенціальної та кінетичної енергій. Для ізольованої коливальної системи виконується закон збереження механічної енергіїЕнергія не зникає безслідно й не виникає з нічого, вона лише переходить з одних видів в інші та з одного місця в інше в рівних кількостях. В будь-якій замкненій системі сума всіх видів енергії не змінюється при будь-яких процесах в ній. Енергія коливань. Висновки.

Номер слайду 18

Література:1. Бар’яхтар В. Г. Фізика (рівень стандарту) 10 кл.-К. Вид-во Ранок,2018https://vshkole.com/10-klass/uchebniki/fizika/vg-baryahtar-so-dovgij-fya-bozhinova-2018-riven-standartu 2. Освітній проект На Урок https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=1037877&authuser=0 3. Маятник Фуко (Вікіпедія) https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 C%D0%B0%D1%8 F%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D0%A4%D1%83%D0%BA%D0%BE_(%D1%84%D1%96%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0) 4. Маятники Фуко: де в Україні встановили відомий винахід.https://www.hroniky.com/news/view/13188-maiatnyky-fuko-de-v-ukraini-vstanovyly-vidomyi-vynakhid 5. Віртуальна лабораторія:https://phet.colorado.edu/uk/simulations/pendulum-lab ;https://phet.colorado.edu/uk/simulations/masses-and-springs .

Номер слайду 19

Дякую за увагу.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Презентації
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
До уроку
Розділ 4. Механічні коливання та хвилі
Додано
14 грудня 2023
Переглядів
305
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку