Презентація "Не- з іменниками"

Про матеріал
Теоретичний матеріал та завдання, запропоновані в презентації, стануть у нагоді під час вивчення теми "Не- з іменниками " в 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Не- з іменниками

Номер слайду 2

Опрацюйте теоретичний матеріал, створіть схему-правило. ! Не з іменниками пишеться разом, якщо: • слово не вживається без не: нежить, невід, ненависть, нероба; • додаванням не до слова утворюється іменник із протилежним лексичним значенням (до нього можна дібрати синонім): щастя — нещастя (горе); воля — неволя (рабство). ! Тільки разом пишуться іменники з префіксом недо-: недовіра, недорід, недоліт, недооцінка.

Номер слайду 3

Вибірковий диктант (виписати іменники, пояснити їх правопис із не-) Через не/згоду тратять люди свободу. Великі душі мають силу волі, а слабодухи гинуть у не/волі. Його совість чиста, як поцілунок не/мовляти.

Номер слайду 4

Додавши частку не-, утворити слова з протилежним значенням. Замінити дібрані слова синонімами.            Правда -           Друг -           Щастя -           Воля -           Віра -           Доля -

Номер слайду 5

Опрацюйте теоретичний матеріал, створіть схему-правило. ! Не з іменниками пишеться окремо, якщо: - у реченні є протиставлення: не сум, а радість; не зло, а добро; - НЕ- стосується іменника-присудка: Кров - не вода, а серце - не камінь (Народна творчість).

Номер слайду 6

Записати речення, завершивши його (див. довідку). Зняти риску між словом і часткою не: написати разом чи окремо. Сформулювати правило про написання іменників з не - . Це не/ казка, а …. Пише не/ перо, а …. Будь сильний не /кожухом, а …. Найкраща показка – не/ кулак, а …. Для довідок.  Билиця. Розум. Духом. Ласка.

Номер слайду 7

У якому з наведених словосполучень не- слід написати разом: А не/правда, а брехня;           Б не/друг (ворог);          В не/приязнь, а любов; Г не/слава, а вдячність?

Номер слайду 8

Частку не треба писати разом з наступним словом у рядку А скинути пута не/волі; іти в не/пам’ ять Б не/зло, а добро; трапилося не/порозуміння В не/ слава; не/серце Г не/згода руйнує; цікаві не/билиці

ppt
Додано
28 серпня 2019
Переглядів
8298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку