Презентація "Небезпечні знахідки"

Про матеріал
Переваги навчання за допомогою презентацій та фото полягають в тому, що дозволяють сформувати у слухачів досить глибокі знання щодо видів небезпечних предметів, їх зовнішнього вигляду, властивостей і потенційної небезпеки в різних умовах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

боєприпаси та вибухівки: що робити мирним жителям , якщо натрапили на них

Номер слайду 2

Через вибухонебезпечні предмети люди можуть не тільки травмуватися, але й загинути. Їх знаходять, зокрема, у місцях масового скупчення людей, лісах, полях та зруйнованих спорудах. Як діяти, якщо натрапили на боєприпас.

Номер слайду 3

Як діяти, якщо побачили вибухонебезпечний предмет. Зупинитися та не чіпати підозрілий предмет;Попередити про знахідку людей, які опинилися поруч;Якщо ви або люди навколо вас здійснювали будь-які роботи (розкопки, проїзд на машині тощо) – негайно припинити ці дії;Відійти на безпечну відстань (не менше 100 метрів). Рухатись потрібно в тому ж напрямку, в якому прийшли. Якщо з вами багато людей, необхідно організуватиcя колоною один за одним;Повідомити рятувальників та поліцію про знайдені вибухонебезпечні предмети. Зазначте точну адресу чи місцезнаходження боєприпасу;За можливості, до прибуття правоохоронців та вибухотехніків не допускати до місця, де виявили боєприпаси інших людей.

Номер слайду 4

Зупинитися та не чіпати підозрілий предмет;Попередити про знахідку людей, які опинилися поруч;Якщо ви або люди навколо вас здійснювали будь-які роботи (розкопки, проїзд на машині тощо) – негайно припинити ці дії;Відійти на безпечну відстань (не менше 100 метрів). Рухатись потрібно в тому ж напрямку, в якому прийшли. Якщо з вами багато людей, необхідно організуватиcя колоною один за одним;Повідомити рятувальників та поліцію про знайдені вибухонебезпечні предмети. Зазначте точну адресу чи місцезнаходження боєприпасу;За можливості, до прибуття правоохоронців та вибухотехніків не допускати до місця, де виявили боєприпаси інших людей.

Номер слайду 5

На які вибухонебезпечні предмети можна натрапити

Номер слайду 6

Касетні боєприпаси — складаються із виштовхувального заряду і малих вибухових касетних елементів (дрібних мін або бомб до 10 кілограмів). Під час вибуху ці елементи хаотично розлітаються та є малопомітними. Деякі з них залишаються в бойовому стані

Номер слайду 7

Ручні гранати – призначені для ураження людей або техніки осколками та ударною хвилею

Номер слайду 8

Досить небезпечними є також для здоров’я громадян засоби ініціювання вибуху – капсулі-детонатори

Номер слайду 9

Протитанкові міни призначені для знищення або пошкодження різної техніки. Серед них є такі, що неможливо витягти та знешкодити через специфічний спосіб установки

Номер слайду 10

протипіхотні міни вибухають, коли людина на неї наступає або зачіпає «розтяжку» (дріт або нитка, яку натягують і прикріплюють до запалу міни)

Номер слайду 11

Мінометні міни — це снаряди краплеподібної форми з «пером». Під час падіння, загостреною частиною вона заглиблюється у ґрунт. Якщо вибух не відбувся, вона може залишатися дієздатною. Від будь-якої зміни положення міна може вибухнути. Також це зробити може під час коливання ґрунту: від проїзду машини чи ході людини або тварини

Номер слайду 12

Артилерійські снаряди (фугасні, осколкові, осколково-фугасні, бронебійні, запальні тощо) – застосовують для стрільби з артилерійського озброєння і пускових установок. Вони так само, як і мінометні міни, чутливі до будь-яких коливань ґрунту

Номер слайду 13

Авіаційні бомби – призначені для бомбардування фортифікаційних, промислових і залізничних об’єктів, складів та баз, населених пунктів і місць скупчення військ.

Номер слайду 14

Як можуть уражати боєприпаси. Радіус ураження у разі розриву авіабомб – від 850 до 2 000 метрів. Інших боєприпасів – від 500 до 1 500 метрів. Однак, залежить радіус вибуху від типу вибухонебезпечного предмета та його калібру. Можуть трапитися також і саморобні вибухівки. Здебільшого їх виробляють з боєприпасів, піротехнічних засобів та горючих речовин.

Номер слайду 15

Як може виглядати саморобна вибухівка

Номер слайду 16

Ознаки вибухівки. Предмет нагадує боєприпас чи піротехнічний виріб;Має розтяжки, дроти, мотузки, скотч тощо;У складі предмета – батарейки, акумулятори, антени, мобільний телефон, годинниковий або електронний таймер;Від предмета чути звуки (цокання стрілки годинника, сигнали з певним проміжком часу тощо);Запах паливно-мастильних або хімічних матеріалів, гасу тощо.

Номер слайду 17

Переваги навчання за допомогою презентацій та фото і відео матеріалів, полягають в тому, що дозволяють сформувати у слухачів досить глибокі знання щодо видів небезпечних предметів, їх зовнішнього вигляду, властивостей і потенційної небезпеки в різних умовах. Презентацію підготувала вчитель «Захисту України» Чкаловського опорного ліцєю Лебедин Наталя Володимирівна. Березень 2022 рік

pptx
Додано
29 березня 2022
Переглядів
2492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку