Презентація "Неозначена форма дієслова",4 клас

Про матеріал

Презентація (ррtх) до уроку української мови з теми "Неозначена форма дієслова". За підручником "Українська мова, 4 клас", автори: Л.О. Варзацька, Г.Є. Зроль, Л.М. Шильцова, в-во "Богдан".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Силу волі я виховую на звичайнісіньких справах. Наприклад, сяду за уроки, а тут хочеться побігати, погратись. От я і пересилюю себе.

Номер слайду 2

НЕОЗНАЧЕНА ФОРМА ДІЄСЛОВА

Номер слайду 3

ЗАВДАННЯЗакріпити і поглибити знання. Вчитися впізнавати. Вчитися добирати. Вчитися використовувати. Розвивати

Номер слайду 4

КОМЕНТОВАНЕ ПИСЬМО Від поданих дієслів утворити неозначену форму,виділити суфікси. Готується —знають —слухатиме —прибіг —занесла — напишу —тримаю —думають — працюєш — варила —

Номер слайду 5

ПРИСЛІВ’Я та ПРИКАЗКИ — короткі влучні вислови, які образно та лаконічно передають нащадкам висновки з життєвого досвіду багатьох поколінь предків.

Номер слайду 6

Замінити вислови одним дієсловом-синонімом НАБРАТИ ВОДИ В РОТ-… ЗАМОВКНУТИ, БАЙДИКИ БИТИ –… ЛІНУВАТИСЯ, ВЕРТІТИСЯ ПІД НОГАМИ –… ЗАВАЖАТИ, ПЕКТИ РАКІВ – … ПОЧЕРВОНІТИ. Чим цікаве слово лінуватися?

Номер слайду 7

Прочитайте фразеологізми. Доповніть їх дієсловами з довідки. Байдики ... , п ’ятами ... , ... воду, слова на вітер ... , мало каші ... , як у воду ... , зуби на полицю ... , ніде голці ... . Довідка : впасти, з ’їсти, бити, покласти, накивати, кидати, каламутити, дивитися. Спишіть фразеологізми, поясніть їх значення. Позначте суфікс -ти в дієсловах неозначеної форми.

Номер слайду 8

1. Що називається дієсловом?2. Яким членом речення найчастіше є дієслово?3. З якою частиною мови найчастіше зв’язане дієслово?4. Як змінюються дієслова?5. В якому числі може вживатися дієслово? 6. Назвати часові форми дієслова.7. Як називається початкова форма дієслова?8. Чому неозначена форма дієслова отримала таку назву?9. На які питання відповідає неозначена форма дієслова?Бліц - опитування

Номер слайду 9

Визначити: судження істинні чи хибні. Хибні перебудувати в істинні. Дієслова в неозначеній формі мають суфікс -ти (-ть). Початкова форма дієслова – це змінна форма. Дієслова в неозначеній формі нечасто вживаються у прислів’ях та приказках. Неозначена форма дієслова не має закінчення, навіть нульового.

Номер слайду 10

У котрому рядку записано тільки неозначені форми дієслів?а) вчити, ступає, побачити; б) грітися, пити, проходити; в) витерти, почувся, стерти.

Номер слайду 11

РЕФЛЕКСІЯ Підводячи підсумок скажіть по одному реченню, вибираючи початок фрази з екрану: Сьогодні я дізнався …Було цікаво …Тепер я можу …Я набув …Я навчився …Мене здивувало …Урок дав мені для життя … Мені захотілося …Я можу похвалити себе та своїх однокласників за …

Номер слайду 12

ЗАВДАННЯЗакріпити і поглибити знання про н. ф. дієслова. Вчитися впізнавати дієслова н. ф. на слух та в письмових текстах. Вчитися добирати н. ф. до дієслів, поданих в інших формах. Вчитися використовувати н. ф. у побудові текстів-інструкцій

Номер слайду 13

домашнє завдання. Вправа 338 Для тих, хто хоче знати більше: поміркувати над тим, якими можуть бути правила дружби, і записати їх.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кравцова Ганна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лаптєва Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 лютого 2018
Переглядів
19439
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку