Презентація "Невичерпні джерела енергії та їх використання людиною"

Про матеріал
Презентація на тему: Невичерпні джерела енергії (сонце, вітер і вода) та їх використання людиною. В цій презентації учні навчаться характеризувати Сонце як невичерпне джерело енергії; розширять уявлення про використання енергії вітру та води людиною.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Невичерпні джерела енергії (сонце, вітер і вода) та їх використання людиною. Мета: навчати учнів характеризувати Сонце як невичерпне джерело енергії; розширити уявлення учнів про використання енергії вітру та води людиною; розвивати логічне мислення; виховувати бажання відповідально ставитися до природи, її багатств.

Номер слайду 2

Ми кажемо: вона тече;Ми кажемо: вона виблискує;Вона біжить завжди вперед,Але нікуди не тікає. (Вода)Відгадайте загадки. Як настане день-деньочок, В небі котиться клубочок. Ой там нитки не прості, Сяють, наче золоті! Вийшли б гарні рукавиці І мені, й моїй сестриці. Жаль, його не досягти, Рукавичок не сплести. (Сонце)Хоч безрукий, а буває, Груші з дерева збиває, Навіть часом вириває Сосни з коренищем. А як втомиться – впаде І нема його ніде.(Вітер)

Номер слайду 3

Це найближча до нас зоря - величезне розпечене космічне тіло кулястої форми. Із Землі воно нам видається невеликим. Але насправді Сонце таке гігантське, що наша планета порівняно з ним виглядає крихітною. Відстань між Землею й Сонцем також дуже велика, завдяки чому ми не помічаємо його справжнього розміру. Температура на Сонці дуже висока, тому воно світиться, як усі розпечені тіла. Що ж таке Сонце?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Цікавинки про сонце. Всі ми думаємо, що Сонце жовтого або помаранчевого кольору, але насправді, воно біле. Жовті тони Сонцю дає феномен під назвою "атмосферне розсіяння". Навколо Сонця обертається вісім планет, кілька карликових планет, десятки тисяч астероїдів і сотні тисяч комет і крижаних тіл. Маса сонця складає 98% мас нашої сонячної системи. Сонце обертається навколо центра галактики. Повний оберт воно робить кожні 225-250 мільйонів років. Зовнішній шар Сонця має температуру 1 млн градусів за шкалою Кельвіна, а сама поверхня — лише 6 тисяч градусів.

Номер слайду 6

Що ж таке Вітер? Вітер — це явище природи, але він дуже допомагає людині. Вітер жене хмари над землею, і в різних місцях випадають дощ, сніг, град. Людина давно навчилася використовувати енергію вітру: вітряк — це приклад перетворення енергії вітру в механічну енергію. Але зараз господарська і побутова діяльність людини тісно пов’язана з електрикою, тому для отримання електричної енергії з енергії вітру був створений вітрогенератор.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Цікавинки про вітер. Вітер є всюди, і в різних частинах світу його називають по-різному, залежно від його властивостей: вовкоїд, золотоноша, манго-фанго, козяча борода, косоокий Боб, котяча лапа, кур'єр ... і ще тисячі різних назв. Виявляється, найсильніші вітри на нашій планеті дмуть на висоті від 8 до 50 кілометрів над землею. Найчастіше вони спрямовані із заходу на схід і досягають іноді швидкості 450 кілометрів на годину.Єдині живі істоти, які виживають на ураганному вітрі - це Імператорські пінгвіни. Це найморозостійкіші птахи вони ростять своїх пташенят в Антарктиді, взимку, на 60-градусному морозі при скаженному вітрі.

Номер слайду 9

Вода — багатство Землі. Вона необхідна для життя всіх живих організмів. Кількість її на планеті зазначено на діаграмі. Без води людина зможе прожити тільки 3 дні, в той час, коли без їжі тільки днів. В організмі людини вода становить понад половини маси тіла. Що ж таке Вода?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Цікавинки про воду. Мозок на 90% складається з води. Тому відчуває зневоднення першим, реагуючи розумовим виснаженням. На нашій планеті вода це основа життя. Всі живі істоти і рослини складаються з води: тварини - на 75%, риби - на 75%,медузи - на 99%, картопля - на 76%, яблука - на 85%, помідори- на 90%, огірки - на 95%. Приблизно 70% Землі вкрито водою. Але тільки 1% з цієї води придатний для пиття. Людині потрібно як мінімум 1,5 літра води на добу, але не вся вона обов'язково повинна надходити в рідкій формі, деяку кількість води ми отримуємо разом з прийомом їжі. За все життя людина споживає близько 35 тонн води.

Номер слайду 12

Про сонце:- Без енергії Сонця життя на Землі не існувало б.- Сонце - найближча до нас зоря.- Сонце - постійне й невичерпне джерело енергії. Висновки. Про вітер:- Енергію вітру створює Сонце.- Люди здавна використовують енергію вітру. Про воду- Люди здавна використовують енергію рухомої води.- Енергія води допомагає виробляти дешеву електроенергію.- Рух води у Світовому океані - невичерпне джерело чистої енергії.

Номер слайду 13

• Сонце дає нам тепло і... (світло).• Для вироблення електроенергії на електростанціях використовують. (Воду).• Вони поглинають сонячну енергію. (Рослини)• Головне джерело енергії на Землі. (Сонце)• Те, що дає можливість рухатися, виконувати роботу. (Енергія)Гра «Незакінчене речення»

pptx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
4804
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку