Презентація "Невідкладні стани. Домедична допомога при невідкладних станах різноманітних соматичних захворювань"

Про матеріал
Запропоновану презентацію можна використати як додатковий матеріал для проведення уроку з предмета "Захист України" за темою "Невідкладні стани. Домедична допомога при невідкладних станах різноманітних соматичних захворювань"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НЕВІДКЛАДНІ СТАНИ. ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ НЕВІДКЛАДНИХ СТАНАХ РІЗНОМАНІТНИХ СОМАТИЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Номер слайду 2

Питання для обговорення Пригадайте, у яких випадках бригада екстреної (швидкої) допомоги здійснює виїзд на виклик?

Номер слайду 3

Невідкладний стан Невідкладним станом людини відповідно до ст.3 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» вважається раптове погіршення фізичного або психічного здоров'я, яке становить пряму та невідворотну загрозу життю та здоров'ю людини або оточуючих її людей і виникає внаслідок хвороби, травми, отруєння або інших внутрішніх чи зовнішніх причин.

Номер слайду 4

Класифікація невідкладний стан які виникають при захворюваннях внутрішніх органів (невідкладні стани як прояв хвороби, що виникають у практично здорових людей; невідкладні стани, що виникають як ускладнення наявної соматичної патології; невідкладні стани у хворих іншою патологією, що мають зміни або захворювання внутрішніх органів);  які виникають при захворюваннях інших органів і систем (хірургічні хвороби; неврологічні хвороби; інфекційні хвороби; акушерсько-гінекологічна патологія; психічні хвороби); які виникають при застосуванні зброї масового ураження (ураження ядерною зброєю; ураження отруйними речовинами; ураження бактеріологічною зброєю); які виникають при гострих отруєннях та інтоксикаціях (харчові отруєння; отруєння грибами; отруєння технічними рідинами; медикаментозні отруєння; отруєння отрутохімікатами; укуси тварин, комах); які виникають в результаті медикаментозної недостатності (алергія; токсична дія медикаментів), тощо.

Номер слайду 5

Невідкладний стан Симптоми:непритомність; судоми; раптовий розлад дихання; біль у ділянці серця; блювота кров’ю; гострий біль у черевній порожнині; зовнішня кровотеча; ознаки гострих інфекційних захворювань; гострі психічні розлади, що загрожують життю і здоров’ю.

Номер слайду 6

Допомога при невідкладних станах Різке погіршення загального стану — це такий стан постраждалого, за якого спостерігають розлади фізіологічних функцій і порушення діяльності окремих систем, які не можуть відновлюватися самостійно, і тому така людина потребує негайного (екстреного) надання домедичної і згодом медичної допомоги. Різке погіршення загального стану може виникати в разі раптових захворювань, унаслідок нещасних випадків та травм.

Номер слайду 7

Допомога при невідкладних станах Для раптових захворювань є характерним раптовий, гострий початок на тлі, здавалося б, нормального стану людини. Хоча часто вони бувають і на тлі наявного захворювання, але з невираженими або прихованими симптомами перебігу. До них належать гострі захворювання черевної порожнини: проривна виразка шлунка, гостра кишкова непрохідність, гострий апендицит (запалення червопо-дібного відростка), гострий холецистит (запальний процес жовчного міхура), гострий панкреатит (запалення підшлунковоїзалози) тощо.

Номер слайду 8

Допомога при невідкладних станах Це також велика група гострих інфекційних захворювань. До раптових захворювань прирівнюють і раптові загострення або ускладнення різних хронічних недуг. Наприклад, виникнення шлункової кровотечі в людини, у якої тривалий час спостерігається виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки, напад задухи у хворого на бронхіальну астму, розвиток гострого інфаркту міокарда у хворих на хронічну ішемічну хворобу серця.

Номер слайду 9

Допомога при невідкладних станах. Поширеним є гіпертонічний криз — швидке неконтрольоване підвищення артеріального тиску крові, вище звичних його показників для хворого. Вважають, що нормальний артеріальний тиск у дорослих становить 110/70 – 130/85 мм рт. ст., а у віці від шістнадцяти до двадцяти років нормальним вважають тиск у межах 100/70 – 120/80 мм рт. ст. Відхилення від норми небезпечне для організму, бо загрожує судинною катастрофою, наприклад геморагічним інсультом (крововилив у мозок) у хворого з підвищеним артеріальним тиском крові тощо.

Номер слайду 10

Допомога в разі різкого погіршення загального стану:1. Огляд місця події. Перед наданням допомоги необхідно переконатися у відсутності небезпеки на місці події для себе та постраждалого від травмувального чинника, що вже діяв, загрози від зовнішнього середовища та від постраждалого і тільки після цього надавати йому допомогу. Якщо місце небезпечне, слід дочекатися прибуття рятувальників.

Номер слайду 11

Допомога в разі різкого погіршення загального стану:2. Огляд постраждалого. Перед тим, як надавати допомогу, треба отримати пряму або непряму згоду постраждалого (якщо він притомний). Надаючи допомогу, треба не забувати про власну безпеку! Перед оглядом та початком надання домедичної допомоги слід надягнути одноразові гумові або латексні рукавички!

Номер слайду 12

Допомога в разі різкого погіршення загального стану:2. Огляд постраждалого. Якщо допомогу надають дві або кілька осіб, вони мають діяти узгоджено. За наявності загрози для життя постраждалого, але з урахуванням власної безпеки для життя та своїх можливостей, той, що надає допомогу, має:• швидко провести огляд постраждалого, визначити, чи він притомний і дихає, установити причину різкого погіршення загального стану, уточнити скарги;

Номер слайду 13

Допомога в разі різкого погіршення загального стану:3. Виклик бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги.4. Серцево-легенева реанімація.• за відсутності в постраждалого дихання, розпочати серцево-легеневу реанімацію.

Номер слайду 14

Використані джерела:https://oppb.com.ua/content/ocinka-stanu-postrazhdalogo-pry-nadanni-domedychnoyi-dopomogy-na-vyrobnyctvihttps://uahistory.co/pidruchniki/garasimiv-national-defense-bases-medical-knowledge-boys-10-class-2018/45.phphttps://res.in.ua/domedichna-dopomoga-pri-najposhirenishih-nevidkladnih-stanah.html. Лелека В. М. Захист Вітчизни. (рівень стандарту. “Основи медичних знань”): підр. для 10 кд. закл. загал. середн. освіти / В. М. Лелека , А. М. Бахтін, Е. В. Винограденко. – Харків: Вид-во “Харків” , 2018 Захист Вітчизни. Основи медичних знань : підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. Рівень стандарту. // А. А. Гудима, К. О. Пашко, І. М. Гарасимів, М. М. Фука. — Тернопіль : Астон, 2018.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. БАЖАТКІНА ОЛЬГА МИКОЛАЇВНА
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пузіно Наталія Іллівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ляскало Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
19969
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку