Презентація "Нітратні добрива"

Про матеріал
Презентація з хімії "Нітратні добрива" може бути використана вчителем під час уроку в 11 класі. Презентація містить основні відомості про деякі нітратні добрива та їх застосування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НІТРАТНІ ДОБРИВА

Номер слайду 2

НІТРАТНІ (АЗОТНІ) ДОБРИВА До цієї групи належать власне препарати, які поліпшують засвоюваність нітрогену. Виділяють два види нітратних добрив: органічні й мінеральні. Друга група більш ефективна, так як включає з'єднання зі стабільним складом і властивостями. Їх виробляють на основі синтетичного амоніаку. Органічні нітратні добрива отримують в ході природних процесів. Так, до цього виду належить компост, але не кожен має в складі достатньо стабільного нітрогену. Натуральні нітратні добрива забезпечують посіви важливими елементами живлення та значно збільшують урожайність культур.

Номер слайду 3

Чому Нітроген так корисний для рослин? Всі органічні речовини складаються з 4 хімічних елементів: • оксиген (O); • гідроген (H); • карбон (C); • нітроген (N). Всього чотири елементи можуть з'єднуватися в різних послідовностях, завдяки чому утворюються різні види органічних кислот. Нітроген входить до складу амінокислот і білків. Для рослин азот дуже важливий. Він міститься в стеблі, гілках і листках. Особливо велика його концентрація в зеленій масі, так як він входить до складу хлорофілу. Більш того, саме нітроген надає листю зелений колір, і за цією ознакою можна визначити його дефіцит. Якщо рослина має жовтуватий відтінок, це сигналізує про нестачу корисних мікроелементів в ґрунті. Відсутність, як і надлишок нітрогеновмістних сполук, у кінцевому підсумку впливає на врожайність, якість та розміри плодів.

Номер слайду 4

Застосування нітратних добрив Ведення прогресивного сільського господарства без нітратних добрив неможливо. Фермери застосовують їх для вирощування як овочів, так і зернових, технічних культур. Нітрогеновмістні хімічні речовини мають різний ступінь стабільності й засвоюваності. Так, деякі з них погано розчиняються у воді, інші швидко вимиваються з ґрунту. Від цих ознак залежить оптимальний час застосування і дозування внесення. Вносять нітратні добрива у вигляді гранул, порошку або рідкого розчину. Останні можуть вноситися в ґрунт - живити кореневу систему, або на листя – позакореневе підживлення.

Номер слайду 5

Поширеними азотними добривами є селітра (кальцієва, натрієва, амоніачна), амоній сульфат , карбамід. Вони відрізняються складом, правилами і нормами внесення, вихідним матеріалом. Карбамід (CO (NH2)2) або сечовина містить 46-47% Нітрогенуу, на один гектар посівів вносять до 200 кг. Добриво виготовлено у формі білих гранул. При зберіганні не допускається потрапляння вологи. Одночасно і плюсом, і мінусом є хороша розчинність. Негативний ефект цього проявляється в тому, що карбамід не затримується надовго в ґрунті. Тому його можна закладати восени. Позитивний ефект розчинності – вносити розчин сечовини можна як позакореневе підживлення. Більш того, це з'єднання не «обпікає» листя рослин. Засвоєння відбувається через 5-7 днів після внесення. Карбамід можна комбінувати з селітрою, фосфатами і калієм. Протипоказаний для ґрунту з високою кислотністю.

Номер слайду 6

В амоній сульфаті ((NH4)2 SO4) Нітрогену більш ніж у 2 рази менше ніж у карбаміду – 20,5%. Тому витрата на 1 га вище – 400 кг. З'єднання добре розчиняється, але в ґрунті знаходиться довго. Характерна особливість – наявність у складі Сульфуру. Тому амоній сульфат рекомендують закладати в бідну на цей елемент ґрунт. Агрономи зазначають, що Сульфур позитивно позначається на зберіганні врожаю, особливо овочів. Протипоказаний амоній сульфат і для кислотного ґрунту. Рекомендується використання нейтралізаторів – крейди або негашеного вапна (навіть при внесенні в збалансований ґрунт). Не можна змішувати з іншими сульфатами, селітрою, підживлювати препаратами з вмістом фосфору. Головна перевага цього добрива – простота зберігання. Вона пов'язана з тим, що він не вбирає воду. Закладають це добриво восени.

Номер слайду 7

КАЛЬЦІЄВА СЕЛІТРА Основні хімічні елементи в складі цього добрива зрозумілі за назвою. У кальцієвій селітрі (Ca(NO3)2) міститься 15,5% Нітрогену. Часто вноситься під озимі культури (пшениця, ячмінь). Кальцієву селітру використовують на кислих ґрунтах, оскільки сам хімічний елемент є лужним добривом. Характерно, що він не тільки підвищує урожай, але і при періодичному внесенні покращує загальний стан ґрунту. Кальцієва селітра зберігається погано. Її рекомендується купувати безпосередньо перед використанням, тобто навесні або влітку. Особливо це актуально для фермерів, які не можуть організувати зберігання в сухому приміщенні. Витрата кальцієвої селітри становить 200 кг/га. Не можна змішувати з суперфосфатом, калій карбонатом, іншими амоніачними добривами.

Номер слайду 8

НАТРІЄВА СЕЛІТРА Основні характеристики натрієвої селітри: • формула - Na. NO3; • містить 16% Нітрогену; • норма на 1 га – 400 кг. Цей вид селітри найкраще підходить для коренеплодів. Його додають при вирощуванні картоплі та буряків. Недоліком добрива є те, що воно швидко вимивається з ґрунту. Якщо застосувати його восени, то високий ризик потрапляння корисних елементів в ґрунтові води, тобто позитивного ефекту досягти не вдасться. Оптимальний час для удобрення натрієвою селітрою – одночасно з посадкою. Протипоказано змішувати з гноєм, добавками на основі фосфору і калію. Потребує особливої уваги при роботі, оскільки неприпустиме попадання на шкіру. Не можна використовувати в тепличних умовах.

Номер слайду 9

АМІАЧНА СЕЛІТРА За кількістю Нітрогену поступається тільки карбаміду. У складі аміачної селітри його 34-35%. Одне з найпоширеніших добрив. Витрата на 1 га становить близько 300 кг. Головна перевага аміачної селітри – легка засвоюваність. Недолік – погано зберігається при потраплянні вологи. У таких випадках селітра злежується, утворюючи тверді шматки, які складно подрібнити. Підходить для внесення у ґрунт при обробці й при підживленні. Не можна допускати попадання селітри на листя і стебла, оскільки це може викликати всихання, а також комбінувати з елементами на основі кальцію, калію та фосфору. При вирощуванні овочів з органічної підкладкою (солома, компост) використовувати аміачну селітру не можна.

Номер слайду 10

ВИРОБНИЦТВО ДОБРИВ Основним виробником нітратних добрив в Україні є холдингова група OSTCHEM, до складу якої входять найбільші хімічні підприємства України: Черкаський «Азот», Концерн «Стирол» (Горлівка), Сєвєродонецький «Азот» та «Рівнеазот». Виробництво мінеральних нітрогеновмісних добрив базується на створенні синтетичного аміаку з молекулярного водню і азоту. Вони більш ефективні, оскільки містять сполуки зі стабільнішим складом і властивостями.

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
16 квітня 2021
Переглядів
2945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку