ВІТАМІНИСама назва «вітаміни» (від латин, vita — життя + «аміни») говорить про те, що це речовини, які підтримують життєдіяльність організму. Їх відомо понад 20. Вітаміни входять до складу харчових продуктів рослинного й тваринного походження. Деякі в невеликих кількостях синтезуються в організмах людини та тварин. Потреба людини у вітамінах залежить від його віку, стану здоров'я, способу життя, характеру його діяльності, пори року, вмісту в їжі основних компонентів живлення. Дефіцит вітамінів веде до появи специфічних порушень обміну з характерними клінічними проявами -гіповітамінозам. Надлишок витамінів- гіпервітаміноз - зустрічається набагато рідше ( в основному для вітаміну А).
Історія відкриття вітамінів У другій половині XIX століття вважалося, що харчова цінність продуктів визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і води. Між тим за століття людство накопило чималий досвід тривалих морських подорожей, коли при достатніх запасах продовольства люди гинули від цинги. Чому? На це питання не було відповіді до тих пір, поки в 1880 році російський вчений Микола Лунін, що вивчав роль мінеральних речовин в живленні, не відмітив, що миші, що поглинали штучну їжу, складену зі всіх відомих частин молока (казеїну, жиру, цукру і солей), чахнули і гинули. А мишки, що отримували натуральне молоко, були веселі і здорові. "З цього виходить, що в молоці... містяться ще інші речовини, незамінні для живлення", - зробив вивід учений. Ще через 16 років знайшли причину хвороби "бері-бері", поширеної серед жителів Японії і Індонезії, що харчувалися в основному очищеним рисом. Лікареві Ейкману, що працював в тюремному госпіталі на острові Ява допомогли... кури, що бродили по двору. Їх годували очищеним зерном, і птиці страждали на захворювання, що нагадувало "бері-бері". Варто було відмітити його на рис неочищений - хвороба проходила. Першим виділив вітамін в кристалічному вигляді польський вчений Казимир Функ в 1911 році. Рік потому він же придумав і назву - від латинського "vita" - "життя".
ВІТАМІН B1 Бере участь в обміні речовин,регулює циркуляцію кровіі кровотворення, роботу гладкоїмускулатури, активізує роботумозку. При недостачі-захворювання. Бері-бері (ураження нервовоїсистеми, відставання в рості,слабкість і параліч кінцівок). Міститься:в горіхах, апельсинах, хлібі грубого помолу,мясі птиці, зелені.тіамин
ВІТАМІН B2рибофлавін. Регулює обмін речовин,бере участь в кровотворенні,понижує втому очей, полегшуєпоглинання кисню клітинами. При недостачі - слабкість,зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зору. Міститься:в мясі, молочних продуктах,зелених овочах,зернових і бобовихкультурах.
Ферме́нти або ензи́ми — білкові молекули, що є біологічними каталізаторами. Органічні каталізатори білкової або РНК природи, що утворюються в живих організмах. Вперше ферменти були відкриті у 1814 році російським хіміком К. С. Кірхгофом. Термін запропонував у XVII столітті хімік Ян ван Гельмінтон для опису механізмів травлення. Едуард Бюхнер у 1907 році отримав Нобелівську премію за екпериментальне доведення існування ферментів, опублікував роботу “Спиртове бродіння без дріжджових клітин”Основна функція: прискорення швидкості перебігу реакції у сотні разів.
Класифікація ферментів (6 класів)КФ 1: Оксидоредуктази – ферменти, що каталізують окиснення або відновлення (каталаза)КФ2: Трансферази – каталізують перенесення хімічних груп з однієї молекули субстрата на іншу (кінази)КФ3: Гідролази – ферменти, що каталізують гідроліз хімічних звязків (естерази, пепсин, трипсин)КФ 4: Ліази каталізують розрив хімічних звязків без гідролізу з утворенням подвійного звязку в одному з продуктів. КФ 5: Ізомерази- каталізують структурні або геометричні зміни в молекулах субстрату. КФ 6: Лігази- каталізують утворення хімічних звязків між субстратами за рахунок гідролізу (ДНК- полімераза)
Роль ферментів в живому організміФерменти є біологічними каталізаторами, вони наявні в усіх живих клітинах і сприяють перетворенню одних речовин на інші. Ферменти є каталізаторами всіх біохімічних реакціях. Ферменти відіграють надзвичайно важливу роль у всіх процесах життєдіяльності скеровуючи та регулюючи обмін речовин організму
ХІМІЯВ наші дні, коли розвиток людства досяг небувалої висоти, такі проблеми як екологічна, продовольча, енергетична змушують замислитися про майбутнє. А без хімії цього зробити не можна. Сировинна проблема. Енергетичнапроблема. Продовольча проблемаstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type
Продовольча проблема. Глобальна продовольча проблема – чи ненайдавніша з усіх глобальних проблем людства. Голод, як найважчий її наслідок, а також всеосяжна соціальна «хвороба» завжди мали неабиякий вплив на життя людей в різні часи з неоднаково вражаючою руйнівною силою. Тому сьогодні, проблема є дуже актуальною і носить глобальний характер.
Заходи спрямовані на розв’язання продовольчої проблеми:зростання чисельності населення на планеті потребує збільшення виробництва харчових продуктів ;збільшення виробництва рослинної та тваринної їжі природного походження (застосування добрив та стимуляторів зростання);підвищення енергоозброєнності сільського господарства, використання високовражайних сортів сільськогосподарських рослин та продуктивних порід тварин;інтенсивний шлях розв’язання продовольчої проблеми передбачає механізацію та хімізацію.
Роль хімії в створенні нових матеріалів. Хімія робить суттєвий внесок у створення різноманітних матеріалів: металічних і неметалічних. Серед металічних матеріалів найчастіше використовуються сплави на основі заліза, алюмінію, магнію, нікелю, ніобію, титану, танталу, цирконію та інших. 3 металічних сплавів виготовляються теплообмінники, ємності, мішалки, трубопроводи, контактні апарати, колони та інші апарати.
Список використаних джерел1. Мельникова О. В. Енергозбереження. Посібник для учнів загальноосвітньої школи. Київ: Видавництво «КВІЦ».2004.2. Кукушин Ю. Н. "Химия вокруг нас"3. Подобедов. Н. С. "Природные ресурсы земли и охрана окружающей среды"4. Семёнов И. Н., Максимов А. С., Макареня. А. А. "Химия и научно-технический прогресс" 5. Шевченко В.І. Енергетика України: який шлях обрати, щоб вижити? К.: вид. центр «Просвіта», 1999. 6. http://www.parta.com.ua/ukr/referats/view/1135/7. https://ppt-online.org/580128. https://naurok.com.ua/prezentaciya-rol-himi-u-stvorenni-novih-materialiv-rozvitku-novih-napryamiv-tehnologiy-rozv-yazanni-prodovolcho-sirovinno-energetichno-ekologichno-problemi-160030.html9. https://naurok.com.ua/prezentaciya-vitamini-ta-fermenti-109874.html10. http://repository.ldufk.edu.ua/bitstream/34606048/21944/1/lek9_vitaminy.pdf