Презентація "Роль хімії у розв’язанні продовольчої проблеми, створенні нових матеріалів"

Про матеріал
Презентація містить інформацію до уроку "Роль хімії у розв’язанні продовольчої проблеми, створенні нових матеріалів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти). Роль хімії у розв’язанні продовольчої проблеми, створенні нових матеріалів. Підготувалавикладач біології і хімії ДНЗ «Мелітопольський професійний аграрний ліцей» Горбачова Юлія

Номер слайду 2

Біологічно активні речовини (БАР) речовини, які містяться в організмі в невеликих кількостях, але проявляють високу активність, впливаючи на різні біологічні процеси (вітаміни, гормони, ферменти).

Номер слайду 3

ВІТАМІНИСама назва «вітаміни» (від латин, vita — життя + «аміни») говорить про те, що це речовини, які підтримують життєдіяльність організму. Їх відомо понад 20. Вітаміни входять до складу харчових продуктів рослинного й тваринного походження. Деякі в невеликих кількостях синтезуються в організмах людини та тварин. Потреба людини у вітамінах залежить від його віку, стану здоров'я, способу життя, характеру його діяльності, пори року, вмісту в їжі основних компонентів живлення. Дефіцит вітамінів веде до появи специфічних порушень обміну з характерними клінічними проявами -гіповітамінозам. Надлишок витамінів- гіпервітаміноз - зустрічається набагато рідше ( в основному для вітаміну А).

Номер слайду 4

Історія відкриття вітамінів У другій половині XIX століття вважалося, що харчова цінність продуктів визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і води. Між тим за століття людство накопило чималий досвід тривалих морських подорожей, коли при достатніх запасах продовольства люди гинули від цинги. Чому? На це питання не було відповіді до тих пір, поки в 1880 році російський вчений Микола Лунін, що вивчав роль мінеральних речовин в живленні, не відмітив, що миші, що поглинали штучну їжу, складену зі всіх відомих частин молока (казеїну, жиру, цукру і солей), чахнули і гинули. А мишки, що отримували натуральне молоко, були веселі і здорові. "З цього виходить, що в молоці... містяться ще інші речовини, незамінні для живлення", - зробив вивід учений. Ще через 16 років знайшли причину хвороби "бері-бері", поширеної серед жителів Японії і Індонезії, що харчувалися в основному очищеним рисом. Лікареві Ейкману, що працював в тюремному госпіталі на острові Ява допомогли... кури, що бродили по двору. Їх годували очищеним зерном, і птиці страждали на захворювання, що нагадувало "бері-бері". Варто було відмітити його на рис неочищений - хвороба проходила. Першим виділив вітамін в кристалічному вигляді польський вчений Казимир Функ в 1911 році. Рік потому він же придумав і назву - від латинського "vita" - "життя".

Номер слайду 5

Класифікація вітамінів

Номер слайду 6

ВІТАМІН AРЕТИНОЛНеобхідний для нормального росту ірозвитку епітеліальної тканини. Входить в зоровий пігментродопсин. При недостачі –захворювання Куряча сліпота(порушення сутінкового зору). Міститься:в молоці, рибі, яйцах,маслі, моркві,петрушці,абрикосах.

Номер слайду 7

ВІТАМІН B1 Бере участь в обміні речовин,регулює циркуляцію кровіі кровотворення, роботу гладкоїмускулатури, активізує роботумозку. При недостачі-захворювання. Бері-бері (ураження нервовоїсистеми, відставання в рості,слабкість і параліч кінцівок). Міститься:в горіхах, апельсинах, хлібі грубого помолу,мясі птиці, зелені.тіамин

Номер слайду 8

ВІТАМІН B2рибофлавін. Регулює обмін речовин,бере участь в кровотворенні,понижує втому очей, полегшуєпоглинання кисню клітинами. При недостачі - слабкість,зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зору. Міститься:в мясі, молочних продуктах,зелених овочах,зернових і бобовихкультурах.

Номер слайду 9

ВІТАМІН B5пантотенова к-та. Регулює роботу наднирковиків,засвоєння вітамінів, синтез антитіл,жировий обмін. Міститься:в горосі, дріжджах, фундуці,листових овочах,курчатах, крупах,ікрі

Номер слайду 10

ВІТАМІН B6піридоксин. Бере участь в обміні амінокислот,жирів, роботі нервової системи,понижує рівень холестерину. При недостачі - анемія,дерматит, судоми,розлади травлення. Міститься:сої, бананах,в морепродуктах, картоплі, моркві,бобових

Номер слайду 11

ВІТАМІН B9фолієва к-та. Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот,регюлює роботу органів кровотворення. Міститься:в мясі, коренеплодах,фініках, абрикосах, грибах, гарбузі,висівках

Номер слайду 12

ВІТАМІН B13оротова к-та. Стимулює обмін білків, нормалізує роботу печінки, покращуєрепродуктивне здоров’я Мітиться:у молоці і молочних продуктах, печінці, дріжджах

Номер слайду 13

ВІТАМІН CАСКОРБІНОВА К-ТАДопомогає організму боротисяз інфекціями, краще бачити,стимулює оновлення клітин. При недостачі - цинга (напухаютьі кровоточаться, випадаютьзуби, слабкість, млявість,швидка втома, головокружіння). Мітиться:в цитрусових, солодкому перці,ягодах,моркві

Номер слайду 14

ВІТАМІН DКАЛЬЦИФЕРОЛВідповідає за обмін фосфору ікальцію, правильний рісткісток. При нестачі - рахіт(деформація кісток, порушеннянервової системи, слабкість,роздратованість)Виробляєтьсяв шкірі під дією УФВ,ним багаті:яєчний жовток,масло,риб’ячий жир, ікра

Номер слайду 15

ВІТАМІН EТОКОФЕРОЛДопомагає організму стимулювати оновлення клітин, підтримує нервову систему, відповідає за репродуктивне здоров’я. Мітиться:в молоці,зародках пшениці,соняшниковій оліі,листях салату, м’ясі, печінці,маслі

Номер слайду 16

ВІТАМІН Hбіотин. Впливає на сон і апетит, стан шкіри і волосся,рівень холестерину в кровіМіститься:в капусті, грибах, бобових, суниці, кукурудзі, м’ясі

Номер слайду 17

ВІТАМІН KЗабезпечує згортання крові,попереджує остеопороз. Міститься:в зелені, зелених помідорах,хлібі грубого помолу, капусті, шпинаті. фітоменадіон

Номер слайду 18

ВІТАМІН PPнікотинова к-та. Бере участь у синтезі нуклеїновихкислот, амінокислот, регулюєроботу органів кровотворення. При недостачі - ураження шкіри, дерматит, діарея,безсоння , депресія)Міститься у свинині, рибі,арахісі, помідорах, петрушці,шипшині.

Номер слайду 19

ПРОМИСЛОВИЙ ВИПУСК ВІТАМІНІВstyle.colorfillcolorfill.typeppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 20

Роль вітамінів в житті людини. Для нормального функціонування організму найкраще вживати натуральні продукти, що містять ці вітаміни. Знання про вітаміни, усвідомлення їхньої важливості для нормального функціонування організму сприяють правильному формуванню раціону харчування.

Номер слайду 21

Ферме́нти або ензи́ми — білкові молекули, що є біологічними каталізаторами. Органічні каталізатори білкової або РНК природи, що утворюються в живих організмах. Вперше ферменти були відкриті у 1814 році російським хіміком К. С. Кірхгофом. Термін запропонував у XVII столітті хімік Ян ван Гельмінтон для опису механізмів травлення. Едуард Бюхнер у 1907 році отримав Нобелівську премію за екпериментальне доведення існування ферментів, опублікував роботу “Спиртове бродіння без дріжджових клітин”Основна функція: прискорення швидкості перебігу реакції у сотні разів.

Номер слайду 22

Ферменти. ПростіСкладніБудова ферментів

Номер слайду 23

Ферменти діють на визначені субстрати(речовини)

Номер слайду 24

А взагалі існує 2 види з’єднання. Відповідність фермента і субстрата. Гіпотеза «ключ-замок»Гіпотеза «рука-рукавичка»

Номер слайду 25

Функції ферментів. Будівельна. Каталітична або ферментативна. Рухова. Захисна. Транспортна. Регуляторна-гормони. Енергетична

Номер слайду 26

Класифікація ферментів (6 класів)КФ 1: Оксидоредуктази – ферменти, що каталізують окиснення або відновлення (каталаза)КФ2: Трансферази – каталізують перенесення хімічних груп з однієї молекули субстрата на іншу (кінази)КФ3: Гідролази – ферменти, що каталізують гідроліз хімічних звязків (естерази, пепсин, трипсин)КФ 4: Ліази каталізують розрив хімічних звязків без гідролізу з утворенням подвійного звязку в одному з продуктів. КФ 5: Ізомерази- каталізують структурні або геометричні зміни в молекулах субстрату. КФ 6: Лігази- каталізують утворення хімічних звязків між субстратами за рахунок гідролізу (ДНК- полімераза)

Номер слайду 27

Роль ферментів в живому організміФерменти є біологічними каталізаторами, вони наявні в усіх живих клітинах і сприяють перетворенню одних речовин на інші. Ферменти є каталізаторами всіх біохімічних реакціях. Ферменти відіграють надзвичайно важливу роль у всіх процесах життєдіяльності скеровуючи та регулюючи обмін речовин організму

Номер слайду 28

ХІМІЯВ наші дні, коли розвиток людства досяг небувалої висоти, такі проблеми як екологічна, продовольча, енергетична змушують замислитися про майбутнє. А без хімії цього зробити не можна. Сировинна проблема. Енергетичнапроблема. Продовольча проблемаstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 29

Продовольча проблема. Глобальна продовольча проблема – чи ненайдавніша з усіх глобальних проблем людства. Голод, як найважчий її наслідок, а також всеосяжна соціальна «хвороба» завжди мали неабиякий вплив на життя людей в різні часи з неоднаково вражаючою руйнівною силою. Тому сьогодні, проблема є дуже актуальною і носить глобальний характер.

Номер слайду 30

Заходи спрямовані на розв’язання продовольчої проблеми:зростання чисельності населення на планеті потребує збільшення виробництва харчових продуктів ;збільшення виробництва рослинної та тваринної їжі природного походження (застосування добрив та стимуляторів зростання);підвищення енергоозброєнності сільського господарства, використання високовражайних сортів сільськогосподарських рослин та продуктивних порід тварин;інтенсивний шлях розв’язання продовольчої проблеми передбачає механізацію та хімізацію.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Роль хімії в створенні нових матеріалів. Хімія робить суттєвий внесок у створення різноманітних матеріалів: металічних і неметалічних. Серед металічних матеріалів найчастіше використовуються сплави на основі заліза, алюмінію, магнію, нікелю, ніобію, титану, танталу, цирконію та інших. 3 металічних сплавів виготовляються теплообмінники, ємності, мішалки, трубопроводи, контактні апарати, колони та інші апарати.

Номер слайду 33

Синтетичні високомолекулярні речовини(полімери)Неможливо нині уявити собі і повсякденне життя без синтетичних каучуків, без хімічних волокон, з яких виготовляють не тільки одяг, а й вироби технічного призначення (капронові деталі, риболовецькі сітки).

Номер слайду 34

Список використаних джерел1. Мельникова О. В. Енергозбереження. Посібник для учнів загальноосвітньої школи. Київ: Видавництво «КВІЦ».2004.2. Кукушин Ю. Н. "Химия вокруг нас"3. Подобедов. Н. С. "Природные ресурсы земли и охрана окружающей среды"4. Семёнов И. Н., Максимов А. С., Макареня. А. А. "Химия и научно-технический прогресс" 5.    Шевченко В.І. Енергетика України: який шлях обрати, щоб вижити? К.: вид. центр «Просвіта», 1999. 6. http://www.parta.com.ua/ukr/referats/view/1135/7. https://ppt-online.org/580128. https://naurok.com.ua/prezentaciya-rol-himi-u-stvorenni-novih-materialiv-rozvitku-novih-napryamiv-tehnologiy-rozv-yazanni-prodovolcho-sirovinno-energetichno-ekologichno-problemi-160030.html9. https://naurok.com.ua/prezentaciya-vitamini-ta-fermenti-109874.html10. http://repository.ldufk.edu.ua/bitstream/34606048/21944/1/lek9_vitaminy.pdf

Номер слайду 35

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. фертак наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
21 квітня 2021
Переглядів
5603
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку