Презентація "Нова економічна політика в УСРР"

Про матеріал
Презентація до теми із вказаними термінами, датами, персоналіями щодо детального вивчення теми "Нова економічна політика та особливості її впровадження в УСРР" з історії України для 10-го класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з історії України,10 клас, Вчитель – Пушняк О. А. НЕП: ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ НОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ В УСРР

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУПроаналізувати зміст подій 1921 – 1922 років в Україні; Охарактеризувати причини та наслідки голоду в Україні 1921 -1923 років; Проаналізувати причини запровадження в Україні нової економічної політики, її зміст та особливості; Розвивати навички аналізу історичних документів, вміння виділяти головне; Сприяти формуванню національної свідомості, історичної пам'яті, пов'язаної з державотворчими традиціями в Україні.

Номер слайду 3

ПРИЧИНИ ПЕРЕХОДУ ДО НОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ:глибока соціально-економічна і політична криза більшовицького режиму;тотальна господарська розруха, різке скорочення промислового та сільськогосподарського виробництва;масові повстання селян, робітників, солдат і матросів;політична та економічна ізоляція більшовиків на міжнародній арені;спад світового комуністичного руху, не виправдання надій більшовиків на світову революцію;намагання утримати владу в будь-який спосіб. ПРИВІД до запровадження НЕПу: Кронштадтське повстання у березні 1921 року - виступ балтійських матросів, які були рушійною силою і опорою більшовицької влади.

Номер слайду 4

АНТИБІЛЬШОВИЦЬКІ ПОВСТАННЯ Селянство обурювала політика «воєнного комунізму»: продрозкладка, заборона торгівлі. Влада оголошувала опір селянства «політичним» або «куркульським бандитизмом». Наприкінці 1920 року у великих повстанських загонах було майже 100 тисяч учасників. Активізувався махновський рух. На боротьбу із непокірним селянством було задіяно близько 1 мільйона червоноармійців.

Номер слайду 5

ПРОВАЛ ПОЛІТИКИ «ВОЄННОГО КОМУНІЗМУ»СТАНОМ НА 1921 РІК: Працювало лише 10% підприємств від 1913р.;З 11 тис. підприємств залишилось 2552;З 57 доменних печей – 1;Залишилось 40% паровозів від довоєнного складу;Знищено 1/3 залізничних шляхів;Посівні площі скоротились із 21 млн десятин землі до 15,4 млн.десятин;Загальна сума збитків за 1914 – 1920 рр. – 12 млрд карбованців.

Номер слайду 6

МАСОВИЙ ГОЛОД НА ПІВДНІ УКРАЇНИ (1921-1923 рр.) Причини голоду: Жорстокі заходи політики «воєнного комунізму»;Високі розміри продрозкладки;Скорочення посівних площ;Зменшення врожайності через відсутність техніки;Посуха та неврожай на Півдні України. Особливості голоду 1921 – 1923 рр.: Скрутне становище було на: Катеринославщині, Одещині, Донеччині, Запоріжжі, Миколаївщині, Харківщині;Станом на 1922 р. голодувало 10 млн. селян, з них – 40% - діти;Влада ізолювала голодуючі губернії за допомогою «загороджувальних загонів», збільшивши розміри вилучення продовольства;Більшовики прагнули таким чином придушити селянські виступи.

Номер слайду 7

МАСОВИЙ ГОЛОД НА ПІВДНІ УКРАЇНИ (1921-1923 рр.) Через наростання голодних смертей емігранти з України звертались до різних організацій, уряд Х. Раковського змушений був визнати проблему голоду і дозволити іноземним організаціям надати допомогу: Американська асоціація допомоги голодуючим – ARA;Фонд Ф. Нансена;Єврейська організація «Джоінт»;Відділення Червоного Хреста. Наслідки голоду:1. Кількість жертв від голоду: 1,5 – 2 млн. чол., а загальні демографічні втрати – 5 млн. чоловік.2. Придушення селянських виступів.3. Розпочато боротьбу із церквою – конфіскація майна на «потреби голодуючих». ВИРОБЛЕНО НОВУ ФОРМУ ПОКАРАНЬ – «ТЕРОР ГОЛОДОМ».

Номер слайду 8

СУТЬ ТА ЗМІСТ ПОЛІТИКИ НЕПУНова економічна політика - новий напрямок внутрішньої політики радянської держави, затверджений X з'їздом РКП(б). Неп — це комплекс заходів перехідного періоду, який передбачав перехід до елементів ринкової економіки. Суть НЕПу – перехід до соціалізму через державний капіталізм в умовах пролетарської держави з допущенням в усі сфери виробництва товарно – грошових відносин15 березня 1921 р. рішенням X з'їзду РКП(б) було прийнято постанову "Про заміну розкладки натуральним податком"неп означав перехід від адміністративно-командного до госпрозрахункового соціалізму.

Номер слайду 9

ОСНОВНІ ЗАХОДИ НЕПу. НЕП – це «ленінське танго» - «Один крок назад, два кроки вперед»заміна продрозкладки продподатком; бідні селяни взагалі звільнялися від податку;3. передача дрібних і середніх підприємств приватним власникам;4. відродження торгівлі і товарно-грошових відносин, дозвіл на приватну торгівлю;5. ліквідація безплатних послуг;6. здача в оренду, концесію частини дрібних і середніх підприємств;7. впровадження системи вільного найму робочої сили, матеріальне стимулювання працівників;8. введення стабільної валюти - червонця;9. децентралізація системи управління: розвиток підприємництва;10. розвиток кредитної, виробничої, збутової кооперації.

Номер слайду 10

ОСНОВНІ ЗАХОДИ НЕПу 3 переходом до непу істотної трансформації зазнала система управління створювалися госпрозрахункові трести: «Донвугілля», «Південсталь», «Машинотрест», «Цукротрест» та ін. Усього в Україні їх виникло 19. Поворот державної влади обличчям до товарно-грошових відносин, легалізація приватної торгівлі і зміцнення фінансів вивели з підпілля підприємництво. Активну діяльність розгорнули так звані непмани- орендатори, маклери, комісіонери, торгівці-оптовики, промисловці і т. ін. Найсуттєвішою ознакою непу у сільському господарстві стало масове кооперативне будівництво. Швидкими темпами почала розвиватися кустарно-промислова кооперація, яка об'єднувала дрібних кустарів і міських ремісників.

Номер слайду 11

ОСОБЛИВОСТІ НЕПУ В УКРАЇНІУкраїнське населення висловлювало широку підтримку НЕПув Україні були більші податки, ніж в інших радянських республіках; Впровадження НЕПу в Україні супроводжувалось боротьбою із селянським повстанським рухом. НЕП в Україні було запроваджено пізніше, ніж в Росії Серед керівництва КП(б)У було багато противників НЕПу. Зростання життєвого рівня населення

Номер слайду 12

Подвоїлось виробництво промислової продукції. Значно активізувалась підприємницька діяльність, торгівля і фінанси. Було проведено грошову реформу, почала спадати інфляція та безробіття. 1925/1926 господарських роках довоєнний рівень промисловості було перевищено, це дозволило спрямувати капіталовкладення у новобудови. Заміна продрозкладки на продподаток позитивно вплинула на розвиток сільськогосподарського виробництва, і вже в 1927 р. оброблялося на 10 % землі більше, ніж у 1913 р. В усіх селах займалися переробкою м'яса, працювали майстерні кушнірського ремесла, перероблялась вовна. В 1925 р. в УСРР діяло понад 11300 виробничих сільськогосподарських кооперативів (машинно-тракторних, тваринно-молочних, буряківничих, насінницьких), які охоплювали 30% від кількості селянських господарств. ЗМІНИ В ЕКОНОМІЦІ ВНАСЛІДОК ПОЛІТИКИ НЕПу

Номер слайду 13

ЗМІНИ В ЕКОНОМІЦІ ВНАСЛІДОК ПОЛІТИКИ НЕПу Станом на 1926 рік: оплата в промисловості зросла в 1,6 разу (у порівнянні з 1924 p.);заробітну плату вчителям підвищили в 3,6 рази;розвивалося масове будівництво і капітальний ремонт житла, обов'язковою стала 14-добова відпустка для працюючих у містах;прибутки селян на третину перевищили довоєнні. Протягом 1922-1924 pp. червінець, що дорівнював 10 царським карбованцям, витіснив радянські грошові знаки й обмінювався на 6 доларів США.

Номер слайду 14

РАДЯНСЬКА АГІТАЦІЙНА ПРОГРАМА ЩОДО ПІДТРИМКИ НЕПу

Номер слайду 15

РАДЯНСЬКА АГІТАЦІЙНА ПРОГРАМА ЩОДО ПІДТРИМКИ НЕПу

Номер слайду 16

НАСЛІДКИ ВПРОВАДЖЕННЯ НЕПу: За період 1922 – 1927 років в УСРР відбулись зміни: Швидкими темпами відбудовувалось народне господарство;Почалась реалізація плану ГОЕЛРО (ГОсударственная ЭЛектрификация РОссии) – будівництво електростанцій в УСРР (ДНІПРОГЕС);Зросла зацікавленість населення у результатах своєї праці;Зріс прожитковий рівень населення;Була здійснена підготовка до впровадження індустріалізації. На ХIV з'їзді ВКП (б)в грудні 1925 року було взято курс на індустріалізацію. А вже в 1927 році почалось масове згортання політики НЕПу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Коваленко Алла Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каменецька Анна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
17196
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку