Презентація " Новела М.Коцюбинського "Intermezzo".

Про матеріал

Матеріал допоможе підготуватися до уроку вивчення нового матеріалу при вивченні творчості М.Коцюбинського в 10 класі. У презентації є відомості про новелу "Intermezzo" (жанрові ознаки, композицію, сюжет, символічнічть образів).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

М. Коцюбинський – незвичайна людина, у нього була здатність помічати найтонші нюанси не лише в людських характерах, а й у природі. Він був одержимий любов’ю до квітів. Творчість М. Коцюбинського увійшла в золотий фонд української літератури, а коли говорити про літературу ХХ століття, то саме він був однією із найяскравіших зірок , які її утверджували. (В Шевчук)Все життя моє в літературі (М. Коцюбинський)

Номер слайду 4

Говорячи про майстерність Коцюбинського, хочеться зупинитися на новелі «Intermezzo».

Номер слайду 5

Історія написання. Літо 1908 р. Революція закінчилася поразкою й жорстоким державним терором. Коцюбинський, засмучений картинами людських страждань, украй виснажений службою й громадською діяльністю, поліційним наглядом, знесилений хворобою й родинними проблемами, мріє про відпустку. 18 листопада 1905 рік. Лист до M. Чернявського “Ви не можете уявити собі, що я пережив, бачачи те все на власні очі, і який це вплив мало на мої хворі нерви. Мені тепер ще гірше, ніж було; не можу ані спати, ані їсти. Ледве пишу до вас”. М. Коцюбинський. Саме в цей час його запрошує в гості до свого маєтку (с. Кононівка, нині — у Драбівському районі на Черкащині) Євген Чикаленко, видатний український меценат і громадський діяч. Тут у письменника й визрів задум «Intermezzo» (хоча цей шедевр був написаний трохи згодом у Чернігові)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

У М. Коцюбинського злилися воєдино слова, звуки, барви і створили мозаїку-симфонію. І залунала різнобарвними звуками лірична імпресіоністична новела «Intermezzo» (тобто увага тут зосереджується не на подіях, а на переживаннях ліричного героя, на зміні його настрою).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Саме М. Коцюбинський є одним із зачинателів імпресіоністичної манери письма в літератури. Імпресіоністичне письмо вимагає від митця неабиякого таланту, особливої чутливості, вміння писати образно, переконливо і лаконічно. Таким майстром і став Коцюбинський. За жанром – це ліро-психологічна новела написана в імпресіоністичній манері. А чому ж цей твір імпресіоністичній? Ознаки:у центрі уваги письменника не послідовна зміна подій і явищ, а уривчасті фрагменти, відбиті у свідомості персонажа;герой не змінює зовнішній світ, а "колекціонує враження";особливий ліризм у зображенні картин природи;звуки природи, кольорова гама створює неповторне враження від природи, дає змогу зрозуміти психологічний стан героя;у центрі твору зображується внутрішній стан героя, його почуття, настрої. Ніхто ніколи ні до Коцюбинського, ні після нього не створював пластикою слова такого виключного враження, і саме в тому нам бачиться немеркнуча велич його художніх тканин. В. Шевчук

Номер слайду 10

«Intermezzo» - твір особливий, не схожий на будь-який інший у творчості самого письменника. У ньому немає розгорнутого сюжету (безфабульний), зовнішнього конфлікту, діалогів, полілогів, за його основу взято не подієву інтригу, а характерну для імпресіонізму гру настроїв. Сюжет визначається не звичним для читача подіями, а ритмами свідомості ліричного героя. Вони проходять через три фази. Сюжет новели «Intermezzo»2. СПОКІЙНО-СПОГЛЯДАЛЬНИЙ СТАН1. ДЕПРЕСІЯ3. ОБУРЕННЯ, ГНІВ, НЕТЕРПІННЯ

Номер слайду 11

ДЕПРЕСІЯ. Вона викликана великою душевною втомою ліричного героя, який перебуває в конфлікті з самим собою. Михайло Коцюбинський показує людину, захоплену виром історичних подій, поставлену у ситуацію морального і громадянського вибору. Психічний злам, що під впливом цих подій відбувається в душі героя, змінює його ціннісні орієнтації, руйнує внутрішню рівновагу, призводить до роздвоєння особистості, стає основою психологічної драми. Ліричний герой новели — надломлений інтелектуал-митець, який втомився від «незліченних «треба» і безконечних «мусиш», від болю й мерзенних вчинків людей, від жаху, бруду їхнього існування, виривається з лабет «сього многоголового звіра», їдучи з міста в українське село. Прагнучи спокою й самотності, герой опиняється в майже повному безлюдді, наодинці з природою. Проте навіть там він не може відігнати спогадів про повішених, про розправи над людьми, що боролися за землю і волю; про це йому нагадують навіть клички вівчарок, викликаючи болісні асоціації.

Номер слайду 12

Здавалося, город витягує в поле свою залізну руку за мною і не пускає. Я утомився. Мене втомили люди.

Номер слайду 13

СПОКІЙНО-СПОГЛЯДАЛЬНИЙ СТАН. Цей стан з’являється під впливом гармонії, якої сповнене життя природи. А природа в новелі — щось більше, ніж просто тло. Вона одухотворена, недарма ж на початку твору письменник подав перелік «дійових осіб», серед яких є і «Ниви в червні», і «Сонце», і «Зозуля», і «Жайворонки». Перебуваючи серед розкішної природи, герой поступово звільняється від песимізму. Він гладить руками «соболину шерсть ячменів, шовк колосистої хвилі», милується волошками, вдихає пахощі «білої піни гречок», і п’є «теплий зцілющий напій сонця», слухає пісню жайворонка. Це додає йому сил, відчуття якнайтіснішого зв’язку із землею. Так починається його одужання.“ Ах, як всього багато: неба, сонця, веселої зелені…”

Номер слайду 14

ОБУРЕННЯ, ГНІВ, НЕТЕРПІННЯ. У чарівну мелодію кононівських полів і небес вриваються дисонанси, викликані контрастом між прекрасною природою і потворною реальністю людського життя. Одним із таких є зустріч із селянином-трудівником, (кульмінація), розмова з яким викликає в митця і співчуття, і справедливе обурення, й гнів; пробуджує нове бажання до творчості й боротьби. Ліричний герой прощається з нивами і йде «між люди», в місто, служити своєю творчістю народові: «Душа готова, струни тугі, налагоджені, вона вже грає». Таким чином, у новелі зображено еволюцію внутрішнього стану митця, зміну його настроїв у ставленні до людей — від цілковитої байдужості, роздратування, навіть ненависті — до співчуття, готовності активно діяти на благо суспільства. Отже, головною думкою твору є усвідомлення того, що інтелігент, митець не може бути самотнім, він повинен служити своєю творчістю народові, частиною якого він є. Людське горе «Говори, говори. Розпечи гнівом небесну баню. Покрий її хмарами твойого горя, щоб були блискавка і грім. Освіжи небо і землю. Погаси сонце й засвіти друге на небі. Говори, говори» «П'ятеро діток голодних чомусь не забрала гарячка»«Раз на тиждень б'ють людину в лице» «Найближча людина готова продати»«Між людьми, як між вовками»

Номер слайду 15

«Intermezzo» завершується тим, що сповнений гніву й благородного нетерпіння митець повертається до міста, де його знову чекає пекло гро­мадських обов’язків і незліченних «треба». «Так далі жити не мож­на», — волає його вразлива й совісна душа «Прощайте, ниви. Котіть собі шум свій на позолочених сонцем хребтах. Може, комусь він здасться, так як мені. І ти, зозуле, з вершечка берези. Ти теж строїла струни моєї душі. Вони ослабли, пошарпані грубими пучками, а тепер натягаються знову. Чуєте? Ось вони бренькнули навіть... Прощайте. Йду поміж люди. Душа готова, струни тугі, наладжені, вона вже грає...»

Номер слайду 16

Композиція: 11 етюдів-картин,перелік дійових осіб на початку, сюжет практично відсутній, хоча кульмінація є, оповідь від першої особи. Рід: епос: з елементами драми( дійові особи на початку твору) і лірики(наявний ліричний герой, його почуття і переживання, пейзажі)Тема твору: митець і суспільство.Ідея твору: творча людина не може стояти осторонь від суспільних проблем. Присвята: Кононівським полям.

Номер слайду 17

Моя утома. Ниви у червніЗалізна рука города Три білі вівчарки Сонце. Зозуля. Жайворонок. Людське горе… Дійові особи

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Деркач Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Іщенко Таня
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Манжос Світлана Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Зубенко Наталія
    Дякую за чудову презентацію!!! Зроблена з любов"ю і знанням.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
20 січня 2021
Переглядів
11639
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку